Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пласт-тония“ – танц с екомисия тази вечер в Бургас

Танцовият спектакъл на екологична тематика "Пласт-тония" ще бъде представен за първи път в Бургас днес. Пърформансът с  постапокалиптичен сюжет ще се играе на сцената на културния дом на НХК от 19:30 ч. 

За първи път спектакълът се представя пред публика в София преди две години, след което започва турне в по-големите градове у нас. Тази вечер зрителите в Бургас ще могат да видят смели хореографски и режисьорски решения, а актьорският състав обхваща едни от най-утвърдените артисти от независимия културeн сектор. В продукцията са вплетени елементи на антиутопия и магически реализъм. Проектът е на Ина Гергинова - артистичен директор на Танцова компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.

За мен е много важно да поставям на сцена значимите тематики от ежедневието ни, които засягат обществото в глобален мащаб. Тази тема е една от тях. Основното изразно средство е съвременния танц, но използваме танцова драматургия, като всеки един от танцьорите изгражда свой персонаж“

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм, вследствие на екологичната катастрофа. 

Посланието цели да ни напомни за грешките, които правим и които за съжаление повтаряме. Нека да бъдем по-съзнателни и осъзнаем как се отнасяме към околната среда“  

Избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употреба и замърсяване в световен мащаб, обясняват от екипа. Последно мащабният спектакъл гостува във Варна и Стара загора, а на 8 декември постановката отново ще е на софийска сцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание се провежда в дните от 19 до 25 юли . Прожекциите са с вход свободен в Културния дом на НХК и на откритата сцена „Охлюва“. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата..

обновено на 21.07.24 в 12:07

Класически концерт с международно участие на "Флората" тази вечер

Тази вечер концерт, който ще се проведе в залата на Експозиционен център „Флора“ от 20 часа събира международна група музиканти: Павел Берман - цигулка (Швейцария), Галина Койчева - Мирчева - цигулка, Огнян Константинов - виола, Ромен Гариу - виолончело (Франция-Германия) и Даниела Дикова - пиано за изпълнение на пленителните Габриел Форе - клавирен..

публикувано на 21.07.24 в 11:50

Лятно кино „Яворов“ в Поморие предлага разнообразие от филми до 25 юли

Лятно кино „Яворов” в Поморие посреща зрители под богатия си звезден купол. Програмата днес включва от 21:00 ч. –„ Аз, проклетникът 4“ - анимация, комедия – 90 мин., а  от 22:45 ч. е „Покажи ми луната“ - комедия, романтичен – 127 мин. 22.07.2024 г. /понеделник/ 21:00 ч. – Грейси и Педро: пухкаво приключение /анимация – 80 мин/ 22:30 ч. –..

публикувано на 21.07.24 в 10:44