Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спортна инициатива на хората с увреждания в Бургас (снимки и видео)

13
Снимка: Свобода АтанасоваСоциални центрове и услуги в Бургас организираха спортен празник и спектакъл.  Инициативата е под мотото „Участваме заедно във всичко“, а поводът е утрешния Международен ден за хората с увреждания. Старт на събитието дадоха Десислава Радева, съпруга на президента и кмета Димитър Николов. Благотворителен базар съпътстваше спортния празник. 


Различията между нас правят живота ни красив и интересен, но е и предизвикателство за да покажем, че можем да бъдем заедно във всичко. Това е целта на Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва по традиция на 3 декември. Спортната олимпиада откри кметът Димитър Николов, а съпругата на българския президент Десислава Радева даде старт на инициативата:

„Ние сме заедно, продължаваме заедно с вас. Бургас е отличник в страната по развити социални услуги. Това ни задължава още повече да работим активно в тази посока."


Социалните работници, които работят в тези центрове и услуги са целогодишни герои, посочи още кметът Николов. 

Самата инициатива беше съпътствана и от благотворителен базар, посветен на наближаващите празници  Никулден и Рождество Христово. 

Петя Димитрова от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с психиатрични разстройства в Бургас сподели:„Щандът ни е с неща, които са направени от нас  Всяка година правим такъв база, а подготовката започва още от летните месеци“

Според Весела Генчева, социален работник в СНЦ„Лъч надежда“„Лъч надежда“ се намира на улица „Гладстон“. Заедно с потребителите на социалната услуга изработваме от естествени и подръчни материали неща. Повечето деца обичат да работят с ръцете си, много бързо губят интерес, но изработват различни подаръци и сувенири. За първи път участваме в подобна благотворителна инициатива“

Мима Маджарова:

„Нашият щанд е от Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Днес предлагаме коледни картички, дървени висулки, имаме късметчета, изпалзвани са само естествени материали. “

Базарът е само днес в спортна зала „Бойчо Брънзов“. 
Снимки и видео: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2 микробуса с хуманитарна помощ за Турция изпрати бургаската община Руен

Община Руен е първата в Бургаска област, която започна благотворителна кампания за подпомагането на пострадалите от земетресението в Турция. 2 микробуса с хуманитарна помощ за бедстващите райони в югоизточна Турция изпрати общината. Кампанията за събиране на хранителни продукти, дрехи и завивки в общината продължава втори ден. В нея помагат над..

публикувано на 08.02.23 в 12:53

Разказ от първо лице от Адана: Хора спят в коли и палатки, страхът още е тук

24 съборени сгради и над 100 загинали има до момента в турския град Адана . Вторичните трусове продължават и хората се страхуват да се приберат по домовете си, разказа пред БНР Бургас Ибрахим Йълмаз. Българските изселници са приютени в сграда на дружеството на балканските турци. Макар и пострадали, жителите на Адана препращат помощи на силно..

публикувано на 08.02.23 в 12:42

Прехвърлят на РИОСВ Бургас 10 имота в местността „Пода“

Десет имота - публична държавна собственост, в местността „Пода“ ще бъдат прехвърлени от Министерството на околната среда и водите към бургаската екоинспекция.  Те са необходими за реализацията на проект с международно значение за подобряване на водния режим и управление във влажните зони в района.  За целта е предвидена безвъзмездна финансова..

публикувано на 08.02.23 в 12:38

Поетапно възстановяват бургаската улица „Шейново“ след ремонтите

ВиК продължава поетапно да разкопава участъци от ул. „Шейново“, за да подменя старите тръби, съобщават от Община Бургас. Веднага след тях на терен влиза Община Бургас. Тя извършва пълна реконструкция, която включва изграждане на нова пътна настилка с тротоари, монтиране на ново осветление, засаждане на нови дървета.  В момента Общината изпълнява..

публикувано на 08.02.23 в 12:01
снимката е илюстративна

Нови детски площадки изграждат в десет села на община Тунджа

В десет села на община Тунджа ще бъдат изградени нови детски площадки през тази година. Опазването на съоръженията обаче е проблемно и изисква много средства.  От бюджета на общината са предвидени над 330 хил. лева за изграждането на детските площадки. През последните две години се премахват старите съоръжения във всички 44 села на общината, уточни..

публикувано на 08.02.23 в 10:59

Въвеждат указания за общ архитектурен облик на Община Царево

Указания за постигане на общ архитектурен облик е публикувала Община Царево. Целта е да се въведат единни правила за визията на града. Предвижда се въвеждането на изисквания и към инвестиционните проекти. Царево отдавна трябваше да направи такава стъпка, посочи кметът Георги Лапчев и допълни, че мярката ще помогне и при реализирането на..

публикувано на 08.02.23 в 09:06

Бургас събира дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия (обновена)

Дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия се събират от днес в Туристическия информационен център на Община Бургас (срещу Часовника). Това съобщи във фейсбук страницата си кметът Димитър Николов.   -   Всеки, който желае може да дари зимни дрехи, одеала, спални чували, палатки, памперси, пелени, бебешки и пакетирани храни,..

публикувано на 08.02.23 в 07:24