Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 2 декември

Снимка: БГНЕС

Депутати върнаха 100% гласуване с хартиени бюлетини.

„След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден…

… Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва“, информира БНР

Тоест, машините ще влязат в ролята на принтер, който изкарва бюлетина, която ще се брои заедно с другите. Мярнах някъде, че една машина е струвала 5 200 лв. Да ви кажа, на пазара ще се намерят далеч по-евтини принтери. Барабар с комисионната. Извинете за лапсуса! Исках да кажа барабар с разходите по обществената поръчка. Но това не е всичко.

„По време на днешното заседание до момента депутатите отхвърлиха данните от машините да се прикачват към изборните книжа“

Всъщност, не мога да разбера тогава за какво изобщо са машините. Направо да се връща цветната бюлетина и да приключваме.

Това е предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Алекс Пенев и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Увеличението на заплатите на съветниците в Бургас е със 115%, на администрация и кметове на села – с 0%. Данните изнесе днес политикът Живко Табаков, подробности – след малко

-  И още - Тракийският университет ще отвори врати в Царево догодина. Бъдещо звено на учебното заведение ще предлага обучение на студенти по няколко направления, като акцент ще бъдат  хуманната  и ветеринарна медицина.

-  В коментарната ни рубрика - на практика вече се гласува само с хартиени бюлетини, като едните са отпечатани от машина, а другите ще се попълват на ръка. Коментар на Калин Славов от „Прозрачност без граници“

-  След 17 ч. – университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати днес своите абсолвенти. По кой път поемат те?

-  Социални центрове и услуги в Бургас организираха спортен празник и спектакъл.  Инициативата е под мотото „Участваме заедно във всичко“, а поводът е утрешния Международен ден за хората с увреждания.

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи и за предложенията от големия екран. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждани недоволни от разширението на синята зона в „Братя Миладинови“

Граждани изпратиха възражение до бургаския общински съвет относно разширяването на синята зона в комплекс „Братя Миладинови“. На последната сесия беше прието платеното паркиране да обхване три нови района в близкия до центъра комплекс.  Възраженията на бургазлии са конкретно за едната от трите подзони – 27, в района на блоковете 133 и 134,..

публикувано на 03.02.23 в 15:49

Временна промяна на движението по бул. Христо Ботев до 6 февруари

Във връзка с изпълнение на реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас ще бъде извършено прокопаване на бул. „Христо Ботев“ – в кръстовището с ул. „Сливница“, съобщават от Общината. Работата ще продължи от 9:30 часа на 4 февруари, събота, до 17:00 на 6 февруари, понеделник. През това време движението на МПС по бул. „Христо Ботев“ ще се извършва в една..

публикувано на 03.02.23 в 15:40

Предстои засаждане на нови растения в Несебър

Ремонтът и облагородяването на инфраструктурата в ж.к „Младост“ в Несебър продължават, съобщават от Общината. Дейностите включват подновяване на дървесната и храстова растителност в зелените площи в комплекса, както и оформяне на междусградните пространства. За целта, след експертна преценка относно състоянието на растенията, за някои от тях бе..

публикувано на 03.02.23 в 15:05

"Булевард Демокрация" - на 3 февруари

Зима е, колкото и да не ни се вярва. В Бургас дори наскоро валя сняг. Но още не се знае каква зима ще е. „Часове преди да трябва да предскаже във Вал д'Еспоар кога ще дойде пролетта, канадският мармот Фред беше намерен мъртъв и това помрачи Деня на мармота, популярен в Северна Америка, съобщава "Гардиън", цитирани от OFFNews. Суеверието..

публикувано на 03.02.23 в 15:01
ВиК Сливен

Подписка срещу увеличението на цената на водата в Сливен

В Сливен тече подписка срещу предложението на ВиК Сливен до Комисия за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за увеличение на цената на водата до 50% или до 3,50 за кубик от първи март. Организатор на подписката е Пепа Генчева, председател на ДСБ в областта. До момента са събрани над 250 на хартия и около 200 в онлайн петиция.   Генчева обяви, че..

публикувано на 03.02.23 в 14:52

Над 34 000 безплатни е-винетки изтичат през февруари

През този месец изтичат 34 512 от издадените през 2022 г. безплатни е-винетки . Националното тол управление припомня, че проверка на валидността на безплатна е-винетка може да бъде направена на интернет страницата на АПИ и на БГ ТОЛ. Право на безплатна е-винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата,..

публикувано на 03.02.23 в 10:38

Започва седмият Burgas Game Jam

Burgas Game Jam започва днес от 17 часа на Флората, регистрацията ще е отворена още от 16.30 часа, каза един от организаторите Пламен Шкодров. Повечето от участниците идват като готови отбор, но всеки, който иска, може да участва,ще му намерим екип, подчерта той. Тази година световното събитие се провежда седмица, но българските организатори са се..

публикувано на 03.02.23 в 09:00