Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кабинетът одобри дерогацията за закупуването, вноса или трансфера по море на суров нефт от Русия

Снимка: Министерски съвет

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г. или на допълнителни договори, необходими за изпълнението на такива договори, за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение XXV от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с произход от Русия или изнасяни от Русия, в съответствие с член 3м, параграф 5 от европейския регламент.

Също така с решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тегне ли екокатастрофа над Атанасовското езеро?

Има опасност от екологична катастрофа в района на Атанасовското езеро заради изграждането на Северния обход на града, предупреждават от Българската фондация "Биоразнообразие". Отводняването на трасето е решено с максимална грижа към околната среда, заявиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Според регионалната екоинспекция не е бил необходим ОВОС за..

публикувано на 02.02.23 в 11:08
В една от търговските вериги яйцата вече се продават за над 0.70 лв. за брой

Яйцата станаха рекордьори по ръст на цени

Все по-скъпо излиза зареждането на хладилника с основни продукти, заради галопиращата инфлация. Рекордьори, с най-голям ръст в цените за последната година са яйцата. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата.  По данни на Евростат и на Държавната комисия по..

публикувано на 02.02.23 в 11:07

Туристическият бранш иска повече полети от и до Летище Бургас

За повече полети от и до Летище Бургас настоява туристическият бранш. Започнали сме диалог с ръководството, който се надяваме да доведе до положителни резултати, коментира Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара: "Вярно е, че има повече полети в момента от Летище Варна, затова подехме разговор с Летище..

публикувано на 02.02.23 в 09:43

КЕВР: Природният газ за февруари - 124,34 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 лева за мегаватчас (MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна..

публикувано на 01.02.23 в 20:43

Казусът с Гъбката влиза в съда

Искова молба в Административния съд подава бизнесменът, който стопанисва Гъбката на входа на Морската градина. Този месец договорът му за обекта изтича, а при поредната процедура за отдаване на точката в началото на годината избухна скандал.   Днес комисията по член 56 за преместваемите обекти отново има заседание.  В съдебиня иск Раух Сабах..

публикувано на 01.02.23 в 18:33

Стартира рехабилитацията на железопътния участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Започна реализирането на проект за рехабилитация на железопътния участък между бургаското пристанище и гара „Владимир Павлов“. Той е с наименованието „От изток към Запад – 2. Достъп до коридор ОИС /Ориент - Източно-средиземноморски/ от централното пристанище на Бургас: Рехабилитация на железопътните връзки към Транс-европейската..

публикувано на 01.02.23 в 15:41

Промени в размера на минималната заплата

За следващата година минималната работна заплата ще се определя до първи септември на текущата. Тя ще бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Това приеха окончателно депутатите с промените на второ четене..

публикувано на 01.02.23 в 14:02