Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Среща за климатолечението в Малко Търново днес

| обновено на 04.12.22 в 12:44

Зелено решение за Странджа, Сакар и Южното Черноморие. Така на климатолечението гледат от „Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм” -фактор, който може да играе важна роля в туризма, здравото лечение и местната икономика. Това е и темата на срещата, която асоциацията организира днес.

Преди седмицата климатолечението бе обсъдено с депутати от парламентарната комисия по туризъм, посочва Ваня Андонова от асоциацията:

"Трябва да има промяна в Закона за туризма, където лечението с минерални води, кал и други природни дадености да бъде заложено и като климатолечение."

Срещата е от 14 часа в Малко Търново в сградата на читалище „Георги Попаянов 1914“.

На фона на обезлюдяването на населените места в планината климатолечението ще гарантира устойчивото развитие на региона, което ще съхрани поминъка за следващите поколения. Това води със себе си също и дългосрочна заетост на сезонния персонал, развитие на местните икономики, поясняват от "Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм”. 

Освен днешната дискусия, предстоят срещи в още парламентарни  комисии - по здравеопазване и благоустройство и регионално развитие. След това трябва експерти да набележат нужните законодателни промени.  

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тегне ли екокатастрофа над Атанасовското езеро?

Има опасност от екологична катастрофа в района на Атанасовското езеро заради изграждането на Северния обход на града, предупреждават от Българската фондация "Биоразнообразие". Отводняването на трасето е решено с максимална грижа към околната среда, заявиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Според регионалната екоинспекция не е бил необходим ОВОС за..

публикувано на 02.02.23 в 11:08
В една от търговските вериги яйцата вече се продават за над 0.70 лв. за брой

Яйцата станаха рекордьори по ръст на цени

Все по-скъпо излиза зареждането на хладилника с основни продукти, заради галопиращата инфлация. Рекордьори, с най-голям ръст в цените за последната година са яйцата. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата.  По данни на Евростат и на Държавната комисия по..

публикувано на 02.02.23 в 11:07

Туристическият бранш иска повече полети от и до Летище Бургас

За повече полети от и до Летище Бургас настоява туристическият бранш. Започнали сме диалог с ръководството, който се надяваме да доведе до положителни резултати, коментира Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара: "Вярно е, че има повече полети в момента от Летище Варна, затова подехме разговор с Летище..

публикувано на 02.02.23 в 09:43

КЕВР: Природният газ за февруари - 124,34 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 лева за мегаватчас (MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна..

публикувано на 01.02.23 в 20:43

Казусът с Гъбката влиза в съда

Искова молба в Административния съд подава бизнесменът, който стопанисва Гъбката на входа на Морската градина. Този месец договорът му за обекта изтича, а при поредната процедура за отдаване на точката в началото на годината избухна скандал.   Днес комисията по член 56 за преместваемите обекти отново има заседание.  В съдебиня иск Раух Сабах..

публикувано на 01.02.23 в 18:33

Стартира рехабилитацията на железопътния участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Започна реализирането на проект за рехабилитация на железопътния участък между бургаското пристанище и гара „Владимир Павлов“. Той е с наименованието „От изток към Запад – 2. Достъп до коридор ОИС /Ориент - Източно-средиземноморски/ от централното пристанище на Бургас: Рехабилитация на железопътните връзки към Транс-европейската..

публикувано на 01.02.23 в 15:41

Промени в размера на минималната заплата

За следващата година минималната работна заплата ще се определя до първи септември на текущата. Тя ще бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Това приеха окончателно депутатите с промените на второ четене..

публикувано на 01.02.23 в 14:02