Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Плащат практиките на студенти по проект

Снимка: БСУ


Над 8600 свободни позиции за провеждане на практически обучения за студенти се предлагат по проекта "Студентски практики фаза 2". Регистрираните обучаващи организации са над 3600, а приетите кандидатури на висшисти надвишават 48 000. Проектът е по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансиран от Европейския социален фонд и продължава до края на 2023 година.

Целта на проекта е да подпомогне подобряване на качеството на висшето образование чрез предоставяне на възможности за придобиване на практически опит на студентите в съответствие с потребностите на пазара на труда. В  дружеството на Радослав Симеонов се предлагат практики на студенти, по договор с Бургаския свободен университет.

"Плюсовете за бизнеса са основно от гледна точка на кадрите, които преминават по време на обучението и възможността да си подберем подходящи кадри. Съответно, ако има човек, който би ни допаднал като наш служител да го доразвием и впоследствие да го привлечем"  

Преминалият студентска практика Атанас Йовчев разказва, че кандидатстването става много лесно, а след стажа той вече има собствен бизнес в сферата на енергийните системи.

"Работата в тази фирма ми помогна, защото аз съм практик, обичам да работя на терен, работата с документи малко ме напряга, но опитът, който добих в тази фирма ми помогна да се справя доста бързо и да си подредя нещата. Сега вече имам работещ бизнес с доволни клиенти"

За всяко успешно приключило и потвърдено практическо обучение по проекта студентите получават стипендия в размер на 600 лева.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСУ надгражда изследвания с нов проект

Заключителната среща по проект ИРИСИ, се проведе в Бургаския свободен университет, работил със свои партньори в последните 4 години и половина.. Проектът „Регионално индексиране на иновационната активност в отраслите на икономиката - сценарии пред идентифицираните в ИСИС  четири приоритетни тематични области на интелигентната специализация и..

публикувано на 03.02.23 в 15:59

Burgas Game Jam ще се проведе от 3-ти до 5-ти февруари

 Burgas Game Jam ще се проведе в 3 последователни дни от 3-ти до 5-ти февруари в Експозиционен център „Флора“. Тази година има регистрирани рекордните 767 Global Game Jam локации по света в общо 110 страни. В България участват градовете Бургас, София, Пловдив, Велико Търново и Габрово.  В него могат да участват хора от всякакви възрасти и с всякакво..

публикувано на 01.02.23 в 12:02
Христо Симеонов

Хр. Симеонов: Поправихме редица несправедливости в образованието

Зрелостници ще могат да се явяват на трета или четвърта матура по желание, на равнище профилирана подготовка. Тази възможност я дадохме след направени законови промени, посочи бургаският депутат от „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов. Това ще е полза на учениците, които не са успели да покрият нужния хорариум по предмет, с който ще..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

"Влез в час" на 30 януари:

В днешното издание на „Влез в час“ ще ви запозная с ученици и учители от профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски“. Инициативата на БНР Бургас „По стъпките на Апостола“, посветена на 150 години от гибелта му, обхваща и всички учебни заведения в региона, които носят името на дякона Васил Левски. Ще се разходим из бургаската руска..

публикувано на 30.01.23 в 10:45

Ученици от АЕГ „Гео Милев” с пиеса на китайски език

Десетокласниците от АЕГ „Гео Милев” в Бургас представиха пиесата „Легенда за чудовището Ниен“. Учениците зарадваха свои връстници и учители с изпълнение на древната легенда за митичното чудовище, полу-бик полу-лъв, което се страхува от червения цвят. Постановката е по сценарий на Жанет Ценова, преподавател по китайски език в елитната гимназия, а за..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Пътуване до Брюксел - голямата награда в ученически Quiz

Състезание, в което ученици от Бургас да демонстрират знания, организира местният депутат Жечо Станков. Надпреварата е озаглавена „Голямата битка на мозъците“ и в момента тече записването за нея, посочи пред БНР-Бургас Станков. "Бургас винаги е бил известен с будните си младежи. Както на вътрешни олимпиади в страната, така и на международни..

публикувано на 27.01.23 в 09:16
Така ще изглежда новия корпус на компютърната гимназия в Бургас

Ще строят нов корпус в IT гимназията, ще има модерни лаборатории и лекционна зала

Иновативно обучение по професии, необходими на регионалния пазар на труда ще се провежда в Новия център за високи постижения , който предстои да бъде изграден в бургаската гимназия по компютърно програмиране. Очаква се той да бъде завършен до една година. Средствата за реконструкцията и оборудването му са осигурени от Националния план за..

публикувано на 26.01.23 в 08:50