Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Държавата да се намеси за решаване на водния проблем в Бургаско

Не бих приел тезата, че няма пари, да не се минава по общия ред, каза кметът на Созопол

Държавата да се намеси с финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна. За това призова кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Пред БНР Бургас той коментира, че трябва да се действа в спешен порядък, без да се минава по общия ред и процедури. Общината е една от потенциално застрашените от воден режим в областта, заради критичното състояние на пречиствателната станция .

"Трябва държавата да си влезе в ролята, тъй като това касае снабдяването с питейна вода на над 30-40 хиляди души. Нужните суми за предстоящите ремонти са доста сериозни и общините нямат такава финансова възможност да ги осигурят. А и водоподаването е в приоритетите и прерогативите на държавата чрез ВиК асоциациите, където държавата е един от основните акционери. Не бих приел тезата, ако се каже че в държавата няма пари"

Според Янакиев трябва да се използват натрупаните пари от ВиК холдинга или от МРРБ средства, за да се финансира ремонта, като затова не се минана по общия ред.

"То, затова е частичното бедствено положение, за да се случат нещата по-бързо от нормалното", каза още кметът на Созопол. 

Той не мисли, че има закъснение с търсенето на средства за това съоръжение, което безпорно е доста старо. Нека експертите си свършат работата, призова Тихомир Янакиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Възстановиха движението по пътя Гранитово-Лесово

Поради задимяване на пътя временно бе затруднено движението в участъка Гранитово-Лесово. Движението там се регулираше от полицейски служители.  Към 16 часа движението по пътя между ямболски те села е изцяло възстановено.  Пожарът в района е овладян По-рано днес е получен сигнал за възникнал пожар. Горяха сухи треви, храсти и изоставени лозя. 

обновено на 09.08.24 в 16:36
Снимката е илюстративна

Нови машини и контейнери достави фирмата за почистване в Бургас

От 1 август функционира нова фирма за почистване на Бургас, посочи Павлин Михов от дирекция ''Околна среда'' към Общината. Нови машини за сметопочистване и контейнери също са попълнения в арсенала на фирмата.  Потърсихме Павлин Михов за коментар по повод казус със замърсявания из ж.к "Възраждане", за които бе сигнализирал мъж, подал жалба и в..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично на Успение Богородично /15 август 2024г./ Миряните ще могат да се поклонят и свещици да запалят в храмовете на селата: Воден, Стефан Караджово, Малко Шарково, Голямо Шарково, Оман, Мамарчево, Попово, Голямо Крушево, Горска поляна, Камен връх и Денница. Камбанен звън ще оповести Успение..

публикувано на 09.08.24 в 14:16

Заради ремонт на ВиК, затварят за месец улица в "Славейков"

Част от улица в бургаския комплекс "Славейков" ще бъде затворена за движение на МПС, информират от Общината. Става въпрос за пътя между бл. 183 и бл. 71.  Временната организация на движението ще бъде въведена от 10:30 часа на 12.08.2024 г. (понеделник), до 17:00 часа на 10.09.2024 г. (вторник). Там ще се извършват ремонтни дейности на съществуваща..

публикувано на 09.08.24 в 13:24

Община Царево спечели финансиране за още седем обекта

Община Царево добави още седем обекта от важно местно значение в списъка с обекти по държавния бюджет и програмата за инфраструктурни обекти 2024/2026 г. Това са: проектирането на подмяна на водопроводната мрежа в с. Кости, с. Бродилово, с. Изгрев, с. Българи; проектирането на нова сграда на СУ „.Н. Й. Вапцаров“, проектирането на два социални центъра..

публикувано на 09.08.24 в 12:48

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (обновена)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение  от 10:00 часа на 12.08.2024 г. до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причината е реконструкцията на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и предприятията от двете..

публикувано на 09.08.24 в 12:30

Чистят контейнерите в Бургас и отвътре

Почистване на контейнерите за отпадъци стартира от днес в Бургас. Това каза Павлин Михов от дирекция ''Околна среда'' към Общината. Дейностите започват от ж.к. "Изгрев", като съдовете ще се мият отвън и отвътре: "Всички съдове на територията на града ще бъдат почистени и от вътрешната им част. Беше планирано миналата седмица да започне в края на..

публикувано на 09.08.24 в 12:11