Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Галина Иванова: С по-ниските температури през този сезон се появява и студовата алергия

| обновено на 09.12.22 в 18:20
д-р Галина Иванова, алерголог
Снимка: credoweb.bg


Студовата алергия е сред срещаните алергии през този период в годината. След диагностициране е необходимо да се избягват провокиращите фактори. Това важи и за всички останали алергии, които биват предизвикани от някакъв вид алерген, каза експертът д-р Галина Иванова:

„Алергията е специфична реакция на имунната система към някои по принцип безредни вещества в околната среда, т.нар. алергени. Когато говорим за околна среда става дума не само за външната среда, но и за вътрешната среда на организма.  По принцип можем да я наречем погрешна реакция или реакция, която тръгва в погрешна посока. Лечението е именно в това да се „изправи“ посоката. Процентът на алергичните заболявания непрекъснато варира. Според данните се спираме на около 20% от човечеството или това е 1/5, която има проблем Това се случва защото в отговор на някакъв външен или вътрешен фактор се освобождават медиатори на алергичната каскада, които освобождават огромно количество хистамин и  се появяват алергичните симптоми. Ако са от страна на кожата това са сърбежи, зачервявания, болка Ако са от страна на  горни или долни дихателни пътища  имаме изтичане на бистър секрет от носа, честото кихане, кашлица, задух, затруднено вдишване или затруднено издишване, но в основата е освобождаването на медиатори и алергичната реакция.

С настъпване на по-студеното време се създават условия за задържането на влага. Има в момента много паднали листа, много шума, образува се мухъл и започва разпространението на плесени и спори.

По-често се задържаме у дома, по-дълго време имаме досег с акарите, което също влияе и на алергиите.

Появяват се в студеното време бронхитите, алергичната астма, не трябва да забравяме, че това е и сезон на вирусни заболявания и бактериални инфекции.

Студовата алергия е вид хронична уртикария. Т.е. в условията на студов фактор се появява алергия.

Все повече се говори за алергията като пандемия. Студовата алергия се появява с типичната уртикария, както и с оток. Може да се появи много бързо и да бъде тежка или лека форма. Може да има кратко или дълго лечение, или да се хронифицира. Симптомите трябва да ни насочат към специалист, да бъде това заболяване диагностицирано. Организмът реагира на температурната разлика. Оплакванията се засилват когато се влезе от студено към топло помещение. Винаги когато търсим алергична реакция имаме повторяемост на симптомите.

Като профилактика могат да се избягват студовите провокации. да се избягват студени напитки, студеното време по взможност, което особено при нас в България зимата няма как да стане, защото е трудно през зимата", каза още алергологът д-р Галина Иванова.

Д-р Галина Иванова е завършила МУ - Варна, специалност "Вътрешни болести". Придобита специалност - "Клинична алергология" в МУ - София. Член е на Дружеството по алергология и на Европейската академия по клинична алергология и имунология - EAACI.

Чуйте повече за алергиите, симптомите, начините на лечение и полезни съвети от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15