Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гласът на младите“ ще помага за по-бързата интеграция на украинските бежанци по Южното Черноморие

Виртуален „Хайд парк“ озаглавен „Гласът на младите“ ще помогне за по-бързата интеграция на украинските бежанци по Южното Черноморие. Проектът е на сдружение „Хоризонти“ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Целта е да бъдат обучени 11 медиатори от украинската общност, които да бъдат посредници и да помогнат за решаването на проблемите на украинските бежанци.

Украинските бежанци се намират в безпрецедентна ситуация. Те са на непознато място, сред непознати хора, в непозната среда и без ясна перспектива за бъдещето. Проектът на сдружение „Хоризонти“ е насочен към младите украинци, които искат да се интегрират и да помогнат на общността да се социализира към живота в страната ни. Какви са целите и възможностите, които дава проекта, обяснява неговият ръководител Евгения Джорджева.

"Младите хора пребивават предимно в интернет пространството. По тази причина и целият ни проект ще се развива там. За да помогнем на тези хора първо трябва да разберем ккави са проблемите им. ще проведем 6 сесии на нашата страница във Фейсбук. Надяваме се да се включат украински бежанци, които да ни споделят вижданията и желанията си, както и пробелмите, с които ес сблъскват в нашето общество". 

36 годишната Мария, която е от Мариупол е настанена в базата на Министерския съвет в Слънчев бряг. Там условията са добри, като на украинските граждани е предоставено безплатно настаняване и изхранване, разказва тя. Сега тя ще се обучава за медиатор. Какво знае тя за проекта и какво очаква от него.

"Искам да разбера какви парва и задължения имам в България, както и как да разреша проблемите си, които могат да възмникнат в бъдеще, свързани със защитата и търсенето на работа".

Работила е в кметството на  Мариупол. Тук е готова да извършва всяккава работа.   

Татяна е съдебен медиатор. Тя помага на украинските бежанци, защото познава българското законодателство 

"Най-често се търси помощ при камуникацията с държавни инстанции".

 Тя очаква да придобие от проекта повече знания и практика относно българското заканадателство. 

Основната цел на проекта е стимулирането на гражданска активност сред украинските бежанци. След фиксирането на проблемите им, медиатори и наставници ще станат посредници между украинците и представителите на различни институции в страната. 

Заключителния етап от проекта предвижда групите, наставлявани  от своите ментори,  да изработят един подкаст от 9 серии. те бъдат по опредлени теми.


По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50