Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова идейна концепция превръща Акве калиде в още по-атрактивна дестинация

Кметът Димитър Николов предлага нова идейна концепция за цялостното развитие на Археологически и термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. Нейното реализиране ще превърне мястото в още по-атрактивна дестинация, а за проучвателната дейност на историческите обекти ще бъде създаден нов археологически кампус. Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет.

В комплекса на Минералните бани съществуват три основни зони, които са се развивали самостоятелно през годините.

Първата от тях е археологическата зона, която е богата на находки и проучванията в нея продължават. Предвижда се дейностите да бъдат насочени към вътрешността на същинската сграда на античния и средновековен бански комплекс, който в момента остава частично разкрит.

В бъдеще в археологическия парк ще бъде оформен цялостен туристически маршрут, който ще минава покрай отритите археологически структури на древния град. Това ще даде възможност на посетителите за близък достъп до находките от миналото. За по-голямо въздействие на обекта ще има художествено осветление. Видеонаблюдение ще гарантира сигурността и опазването на културното наследство.

Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В миналото там са изградени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура позволява на мястото да се обособи модерен термален комплекс.

Близостта до гората прави мястото подходящо за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята е там да бъдат поставени 19 броя бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната.

В съседство на зоната с бунгалата ще бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер. Той ще е база както за работещите на терен археолози в Акве калиде, така и за студенти по археология от цял свят.

Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбол. Това пространство също ще бъде обновено като там ще бъдат поставени нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена - амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и други.



По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

56,4% ръст на посещенията на музеи от чуждестранни туристи

„По данни на НСИ, броят на посещенията на чуждестранни туристи в музеи през 2023 г.  са  988  хил., което е увеличение с 56,4% спрямо 2022 г.“, съобщи заместник-министърът на туризма Павлин Петров по време на конференцията „Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“. Петров подчерта, че културният туризъм заема значителен дял в продуктовата..

публикувано на 28.09.24 в 14:50

Питат бургазлии какво да има около зала "Младост"

Първата общностна среща, в която всеки може да сподели мнението си по предложената от Община Бургас визия за преустройството на пространството около зала "Младост", ще се състои днес. Срещата с бургазлии е обявена от 11 до 14 часа пред залата. Събитието е част от проекта "Подмлади града". Предвижда се изцяло нова визия със запазване на..

публикувано на 28.09.24 в 08:30

Община Царево с престижна награда за утвърдена туристическа дестинация

Община Царево е отличена с награда за “Утвърдена дестинация за морски туризъм” на форум в София. Той се организиран от списание “Дестинация България” и е посветен на Световния ден на туризма.   ”Царево е общината по Южното Черноморие с най-дълга брегова ивица, 21 плажа, различни преживявания в Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец и..

публикувано на 27.09.24 в 15:40

Пламен Копчев, Сл.бряг: Това лято имахме по-малко туристи от 2023 година

В Световния ден на туризма се опитахме да разберем какъв е бил сезонът в най-големия ни Черноморски курорт „Слънчев бряг“. По думите на Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта, още отсега започва подготовката за следващия летен туристически сезон, а този е бил с по-малко туристи от лятото на 2023 година.  „По принцип..

публикувано на 27.09.24 в 14:58

Вход свободен днес за музея на остров Света Анастасия и експозицията на Ченгене скеле

Остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ днес посрещат посетители с вход свободен, съобщиха от Община Бургас. Поводът е отбелязването на Световния ден на туризма - 27 септември.  Тази година остров Света Анастасия отбеляза 10 години от обявяването си за туристическа дестинация, а експозиционните къщички „Тайфа“,..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Мартин Дановски

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:32
Зам.-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров

За над 2 млн. лева се модернизира пристанището в Бургас

Два милиона лева са вложени в модернизацията на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на пристанището. Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт.  Това стана ясно на среща в Международния конгресен център с участието на  заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров и кметът..

публикувано на 26.09.24 в 16:09