Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлии: Със соларни панели сме, но не го усещаме по сметките за топла вода

Блок 28 в "Славейков" получава слънчевите колектори заедно със санирането преди пет години

| обновено на 03.01.23 в 12:34
5
Очаквахме соларните панели да свалят сметките за топла вода, но не виждаме ефект, казват живеещите в блок 28 в "Славейков"

В разгара на студения сезон, когато сметките за всичко растат главоломно, живеещи в блок 28 в бургаския комплекс „Славейков“ потърсиха БНР-Бургас, за да споделят свой проблем. Преди 5 години се реализира лелеяният проект за саниране на блока. Жителите му получават и една екстра-соларни панели на покрива. Идеята е, че работата им ще намали сметкитe за топла вода. Хората обаче твърдят, че по джоба си не усещат ефект.

Въпреки че на покривите им са монтирани соларни панели с уверението, че  разходите за енергия за топла вода ще спаднат значително, живеещите в два от входовете на блок 28 не виждат разлика в сметките, които получават, нито през лятото, нито през зимата. Твърдят, че надлежно си поддържат системата. Пламен Димитров е бил домоуправител и по времето, когато блокът е саниран. Той и съседите му заявиха:

"Към санирането вариантът беше, че ще ни падне сметката за топлата вода. Проектът е такъв. Защо ги слагат иначе?

Домоуправителят Пламен Димитров

"Да напълним джоба на някой, който ги е измислил! Един път дадохме пари за антифриз, втори път за нещо друго." 

"Е, то е наше, ние сме длъжни да си я поддържаме. Ще си плащаме да я запълват, да сменят кранове, щом сме се подписали да я сложат. Файдата трябва да е такава-до 40 градуса трябва да се затопля водата и от 40 до 70 градуса-"Топлофикация". Дефакто тая разлика икономисваме, но по сметките си не разбираме нищо. Не можем да разберем колко плащаме на "Топлофикация" за тези градуси, които те допълнително я затоплят." 

"Системата работи, обаче пари не приспада-това е положението! Лятото трябва да е 2 лека кубика, ако сега е 10 или 12 лева. А и сега има слънце, те от светлината се загряват." 

"Не върши работа-кубик и половина за 48 апартамента няма как да стане, затова няма ефект."


Според експерти, ако инсталацията е монтирана правилно, това няма как да не се отрази на топлоенергията. За целта  трябва да се съпоставят данните от потреблението преди и след поставянето на панелите в киловати.  От значение е отчитането на няколко компонента –слънчевото греене, колко са соларните панели, какво количество вода се ползва и по кое време на денонощието.

Казусът отнесохме и до Община Бургас, през която мина цялата програма на енергийна ефективност. В писмен отговор оттам поясниха: 

"Договорът, който е подписан след проведена процедура по Закона за обществените поръчки между Община Бургас и фирмата изпълнител, включва изпълнение на всички мерки за енергийна ефективност, предвидени в доклада за енергийна ефективност. В договора няма данни за спестена енергия. Данни за очакваното спестяване на енергия след въвеждане на предвидените мерки, на база обследването на сградата преди внедряване на мерките, се съдържат в доклада за енергийна ефективност". 

Заедно със санирането блок 28 в Славейков получава и соларни панели

Посочват и принципът на работа на соларната инсталация. Загрятата вода от слънчевите колектори се доподгрява от топлообменника на абонатната станция. Системите работят в автоматичен режим. Идеята е загряването на водата за битови нужди да става на две степени: първа степен – от 10°С до максимум  45°С от слънчева енергия и втора степен – доподгряване до 55°С  от топлообменника за битово горещо водоснабдяване. 

Гаранцията за доставените съоръжения и оборудване е 24 месеца, като това включва оборудването за изпълнение на соларната инсталация. През целия период на експлоатация е необходимо да има сключен договор за поддръжка на инсталацията с лицензирана фирма и при констатиран проблем, да бъде отстранен именно от нея, напомнят от общината и уточняват, че след монтирането на панелите и положителна 72 ч. проба, цялата инсталация е предадена в собственост на Сдружението на собствениците и представлява обща част на сградата. Документите, предадени на Сдружението на собствениците, включват актуализиран технически паспорт, въвеждане на сградата в експлоатация и инструкция за експлоатация на сградата след внедряване на мерките за енергийна ефективност, в които ясно са описани правата и задълженията на живущите в сградата. 

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55