Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 5 януари по БНТ1:

Новият сериал "Вина"-история за винарска изба, завръщане, любов и пари

| обновено на 05.01.23 в 12:36
6
Снимка: бнт


Животът е твърде кратък, за да пием лошо вино, се казва в трейлъра на новия български сериал „Вина“, който започва тази вечер по БНТ от 21 часа. Семейната драма се разгръща в 12 епизода всеки четвъртък. Всеки епизод носи името на популярен сорт вино. Началото дава лекият, приятен и обичан совиньон блан.

Историята е за наследствена винарска изба, около която се преплитат тайни от миналото, любов, изневяра, власт и пари. Заглавието заиграва думите с различни ударения-напитката на боговете и чувството на угризение. Режисьорът Виктор Божинов, познат от продукции като „Под прикритие“, „Голата истина за група Жигули“ и „Възвишение“, посочи пред БНР-Бургас:

Залага се на добра история с добри актьори. Виното и вината се преливат като теми. Играта на думи е само един елемент, който се надявам да допринесе за богатството на идеи, които са заложени в тази история. Тя е за завръщането на един млад човек, който се намира на кръстопът в живота си и всъщност е история затова дали един човек, който се връща в България ще намери достатъчно причини да остане тук за малко или завинаги.“

Виктор Божинов с актрисата в главната роля Елена Телбис

 Сериалът е сниман в долината на река Струма и района на Мелник. А на въпроса защо виното е избрано за ключ, Божинов коментира:

„Виното е свързано с хилядолетната история на човечеството и цивилизацията. Когато става въпрос за отношения между хора, те винаги някак си носят една чаша вино, поне една. Това, което зрителят може да научи е, че България има уникален потенциал и произвежда страхотни вина на много добра цена. Много са хората отдадени на този бизнес.“

Сюжетът разказва за млад мъж, на име Филип, в ролята е Владимир Зомбори, принуден след смъртта на вуйчо си да загърби привидно подредения си живот в САЩ, за да се върне за кратко в България, упълномощен от майка си да продаде винарната на покойния й брат. Много скоро лозята, хората и своенравната еноложка на избата – Елина, изпълнявана от актрисата Елена Телбис го очароват и той променя семейните планове. Решава да възроди винарната, но активите ѝ са отчавайщи – дългове, залежали бъчви и работници, които скоро ще останат на улицата. Само Елина може да го измъкне от кашата, но баща ѝ, председателят на общинския съвет Андрей Бончев, в чиято роля влиза Михаил Билалов, има други намерения за избата. Войната между Филип и Андрей Бончев се разраства, загрубява и застрашава не един живот. Оказва се, че връзката между семействата на Филип и Елина имат корени, по-дълбоки и здрави дори от тези на лозите. 


Участват още Параскева Джукелова, Герасим Георгиев-Геро, Силвия Лулчева, Кристина Верославова, Светлана Янчева и други актьори. 

Сценарият е на Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова, по идея на Симон Еди Шварц. Композитор е Петър Дундаков, оператори са Калоян Божинов и Георги Гвоздев. Винен консултант е Вили Гълъбова.

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Последният гларус" открива BIFF 2024 в Бургас

Международният филмов фестивал Бургас започва тази вечер в морския град. На откриването от 21 часа на откритата сцена „Охлюва“ ще бъде Теодор Ушев, който селектира анимационната програма и актьорът Юлиян Вергов като част от журито. Над 40 заглавия представя деветото издание на фестивала. В конкурсната програма има 6 заглавия, които са..

обновено на 19.07.24 в 15:27

Sea of Black Festival ще се проведе в Бургас на 3 август

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL ще се проведе по традиция в Бургас на 3 август.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си..

публикувано на 19.07.24 в 15:14

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

обновено на 19.07.24 в 14:10

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

обновено на 19.07.24 в 14:09

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

обновено на 19.07.24 в 14:09

Цигулари и солисти от страната и чужбина се събират в Бургас

Четири концерта ще бъдат представени на почитателите на класическа музика в Бургас. Те са част от проекта на фондация "Арденца", финансиран от Национален фонд култура в партньорство с Община Бургас. Една седмица се провеждат майсторски класове в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ , където млади музиканти усъвършенстват своите клавирни и струнни..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20