Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективите на винения туризъм:

Винени шата правят хотелска част и турове, малките изби участват във фестивали

| обновено на 05.01.23 в 14:29
5
Виненият туризъм е добре развит в Бургаска област, посочва Ирина Генова



Виненият туризъм е добре развит в Бургаска област. Оценката в предаването „Виа понтика“ на БНР-Бургас направи организаторът на винени фестивали Ирина Генова. Повод за коментара е вписването на винопроизводството като елемент на нематериалното културно наследство. Според Министерството на туризма освен, че това затвърждава България на световната винена карта, отваря нови хоризонти за развитието на винения туризъм. От ведомството обещават и поставянето на подходящи информационни табели. 

Виненият туризъм се развива в два аспекта, отбелязва Ирина Генова:

"Самите винарни са си направили малки шата с хотелски части. Правят дегустации, винени турове, малки обучителни курсове. Запознават туристите със самото производство. Има шата, които се виждат от магистрала "Тракия", също така в поморийско има няколко. В Странджа има няколко съвсем малки винарни. Втората част са винените фестивали, в които участват и големите производители, но те са шанс за малките изби да представят своят продукция." 

Фестивалът

Ирина Генова е организирала 10 издания на винени фестивали-4 в Бургас и 6 в Царево. Царевският "Дионисиеви дни" се реализира съвместно с общината, посочва тя:

"Срещнахме много добър партньор в лицето на общината, искаме да развиваме винения туризъм по морското крайбрежие, да е летен, да има туристи от всички краища на страната и чужбина. Тук се събират малки бутикови винарни, производители на био вино и еко храни." 

Желанието и на общината в Царево е да развива виненият туризъм

Страната е разделена на 12 винено-кулинарни дестинации в интерактивна карта на сайта на Министерството на туризма. Тя посочва и туристическите забележителности по маршрута. Регионът е част от дестинация „Южно Черноморие“ и е представен със Стария Несебър, гробницата в Поморие, Морската  градина на Бургас, археологическия резерват Деултум Дебелт, Стария Созопол, Тракийското светилище Беглик таш  и резерватът Ропотамо. 


Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28