Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордановден е! Празникът в Бургас и областта

Снимка: БГНЕС



Бургас ще спази традицията и ще отбележи Богоявление /Йордановден/ с поредица от ритуали и събития. Ще бъде отдадена почит и на поета революционер Христо Ботев, на 6 януари се навършват 175 години от рождението му.

Десетки са всяка година желаещите да участват в спасяването на Светия Кръст, скачайки от бургаския мост във водите на Черно море, съобщи директорът на отдел „Култура“ в Общината Петър Парушев:  

„Желаещите да се включат смелчаци трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва днес, от 10:00 до 11:15 часа на Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация, с която участниците поемат отговорност за здравословното си състояние.“

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08:30 часа, когато Негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей (викарий на Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Йоаникий) и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий".

На тази дата, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11:00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

Хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде от 12:00 часа.

Днес се навършват 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред бюст-паметника в Приморски парк.

Богата програма за Йордановден са предвидили и останалите Общини в областта.

И тази година ритуалът по хвърлянето на кръста в Малко Търново ще се проведе във водопада Докузак край село Стоилово. Празничната литургия ще започне от 9.00 ч. в храма „Успение Богородично“. Общината организира транспорт до водопада с тръгване от 11.30 ч. 

Празничната литургия в Царево ще се проведе в църквата „Свети Цар Борис - Михаил“, а хвърлянето на кръста ще е от 10.00 ч. на пристанище „Мичурин“. Литийното шествие към мостика на Ахтопол и спасяване на Светия кръст ще започне от 11.00 ч. 

Честванията на Йордановден в Созопол ще започнат в 8:00 ч. в храма „Св.вмч. Георги Победоносец”. В 11:00ч. ще започне шествието към Централния плаж, където ще се проведе хвърлянето на кръста. Общината е осигурила топли напитки и награден фонд за всички участници в надпреварата, а записването на желаещите ще се извършва на място от 09:00ч. 

Празничните литургии в Поморие и Ахелой, ще се проведат в църквите „Преображение Господне”, „Свето Рождество Богородично”, „Свето Възнесение Господне” и манастира „Свети Георги”. В Поморие ще има две литийни шествия. Едното ще започне от 10:30 часа от храма до ул. “Крайбрежна” като хвърлянето на кръста ще се проведе на Източния плаж. Другото шествие ще е от 11:00 часа от манастира до ул. „Морска”. 

Началото на тържествената служба в параклиса „Свети Йоан Кръстител” в Айтос е от 9.00 часа, а в 10.30 часа ще започне Богоявленският Водосвет, след което ще бъде хвърлен кръстът в изградения естествен водоем на Славеева река, в близост до параклиса.

Ритуалното хвърляне на богоявленския кръст в община Несебър ще се проведе на няколко места – на плажа на Морска гара, на централните плажни ивици в Обзор, Свети влас и Равда. 

Ритуалът в Приморско започва от 9.00 ч. в храма „ Св.Св. Кирил и Методий“. Програмата в Ново Паничарево и Китен ще е от 12.00 ч.

В Средец ритуалът по спасяването на кръста ще е от 11,20 мин. на язовир „Малката река“.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията: "С..

публикувано на 22.07.24 в 09:20
Снимката е илюстративна

За над 6 млн. лева ще ремонтират водопроводната мрежа в село Гълъбец

Обществена поръчка е обявена за реконструкция на водопроводната мрежа на поморийското село Гълъбец. Дейностите са на обща стойност над 6 280 000 лв.  Настоящата водопроводна мрежа на село Гълъбец се състои от над 10 км. тръби. Част от тях - около 8,9 км., са азбесто-циментови, положени между 1963 г. и 1985 г. Другите около 1,2 км. са стоманени,..

публикувано на 22.07.24 в 08:20

Спират водата на няколко места днес

Днес от 9:00ч до 17:00ч ч ще бъде спряна водата в к-с "Славейков" по бул. "Янко Комитов" , в участъка до ул. "Даме Груев". Прекъсването на водоподаването е само за промишлената зона, поради извършване на строително монтажни дейности. Също така ще бъде спряна водата от 10:00ч до 16:00 ч. за Високата зона на всички блокове в к-с "Зорница", както и за..

публикувано на 22.07.24 в 07:26

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където е..

публикувано на 21.07.24 в 17:54

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден (ОБНОВЕНА)

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.   Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това..

обновено на 21.07.24 в 11:57

Почти 6000 лв са дарени до момента на пострадалата крайгранична община Болярово

Вълна от съпричастност към пострадалата крайгранична община Болярово.  Само за часове в обявената дарителска сметка за пострадалите жители  на общината са събрани почти 6000 лв. Освен това са дарени стотици литри вода, храна и пакетирани хранителни стоки. От Общината изказват своята благодарност към дарителите: “БЛАГОДИМ ВИ за съпричастността!..

публикувано на 21.07.24 в 08:16

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14