Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Кета Петрова - художничката с ограничено зрение, която обича да рисува макове
ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запознаем с Кета Петрова, която е самоук художник. Тя е с частично зрение, има слепота на едно окото и намалено зрение на другото. Рисува с пръсти, много малко довършва с четка и шпатула. 

Родена е в с. Устрем, Община Тополовград. Завършва Техникум по електротехника „Г.С.Раковски“ в гр. Стара Загора. Живее и работи в Пловдив. Рисува от дете и споделя, че винаги е обичала да го прави. Сега рисува всеки ден. 


Картините й са с много ярки наситени цветове. Обича да рисува цветя, природа. Любими са й маковете, от които има вече  хиляди варианти. Член е на групата „Купи подарък“ от близо 2 години и разказва, че се е включила в нея, защото иска да покаже, че и незрящите хора могат да творят: 

"Обадиха ми се, за да ми кажат за групата, мои приятели от Центъра за рехабилитация на слепи в Пловдив. Групата е шанс за хората със заболявания също да изявяват своите таланти. Реших да се включа, защото познавам една майка, чийто дъщеричка има като моите проблеми с очите и тя обича да рисува. Искам да й покажа, че тя може да продължи да го прави, да не се отчайва, а да се бори, за да покаже какво може!"   

     

Кета Петрова рисува с масло и темпера. Тя разказва, че винаги е вдъхновена. Впечатляват я нещата и хората около нея. Много обича да твори слушайки музика. 

"Щастлива съм, че мога да правя това, което обичам! На воля рисувам! Освен макове ми харесва да изобразявам брези, рози, папрати, морето разбира се. Много ми харесва да редя изложби в библиотеки, там сред книгите е мястото за моите картини."   

Кета Петрова е създала свой стил, който въздейства и от него личи, че всичко е направено с много любов и вдъхновение. Повече може да видите тук 

повече може да чуете в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вахдие Халилова изработва сапунени цветя и букети

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 29.01.23 в 17:30

Георги Тошев: Зареждат ме срещите с хора на духа

Журналистът Георги Тошев е сладкодумен разказвач на истории, които умее да разкрива характери, да отвежда зрителите в непознати светове и да ги прави съпричастни на случващото се. Казва за себе си, че върви към успокояване на темпото, към по-задълбочено вглеждане в детайлите.  "Слаб и нерешителен съм за много неща, но те са по лични!..

публикувано на 29.01.23 в 15:00

Бургазлийка реставрира дрехи в шивашкото си ателие в Чикаго

Райна Недялкова-Качулкова е бургазлийка, която живеев в Чикаго. Тя е писател, поет, председател е на творчески съюз "Творци без граници".  Освен това е автор на детски книжки и е носител на много престижни награди, последната от които – „Златното перо 2019 г.“ Родена е в Малко Търново. Детството й преминава в с.Маринка, Бургаска област, по-късно..

публикувано на 29.01.23 в 14:00

Връчват годишните награди за мода, шоу и бизнес в Бургас

Годишните награди за мода, шоу и бизнес за 2022-ра ще бъдат връчени тази вечер в Бургас. Организатор и водещ на церемонията е Красимир Недялков, единственият български дизайнер, подгрявал Пако Рабан. Тук правим топ 10, а най-добрите ще бъдат наградени в отделните раздели, каза Недялков. "Единият раздел е "мода", където има "дизайнер на..

обновено на 28.01.23 в 09:36

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя:  "Общо взето, продуктите ни са..

публикувано на 27.01.23 в 10:34

Конкурс търси 7 думи, вдъхновени от област Бургас

Областна администрация Бургас организира конкурс за послание. То ще бъде вписано в основата на пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България с място за всички 28 административни области в страната. „Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения. Инициативата е..

публикувано на 23.01.23 в 15:52

"Работилничката на Дари и Дани" създава мъжки букети и уникални мартенички

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 22.01.23 в 17:30