Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в област Бургас излизат в онлайн обучение (видео)

Грипна епидемия е обявена на територията на област Бургас. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб. Причината е нарасналият брой на болните от остри респираторни заболяваня и грип. 

От 12 до 17 януари 2023 година учениците и студентите минават в непресъствена форма на обучение.

Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и кърмачета, както и профилактичните прегледи и имунизации. 

Кризисният щаб препоръчва на здравните заведения да предвидят възможности за разширяването на легловия камапицетет. Забраняват се свижданията на пациенти в болниците. 

На този етап няма проблеми с приема на болни в областната болница, каза директорът на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски:

"За сега не е лавинообразно и това е целта на Областния епидемичен щам - още в самото начало да го прекъснем."

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров уточни, че за последните седем дни заболелите са 426 човека или 215 на 10 000 души.

"Ние сме в грипна епидемия. Най-много заболели има сред децата между 5 и 14 години, както и при най-малките до 4 години. Най-малко са боледуващите между 30 и 60 години."

Кметът на Бургас Димитър Николов уточни, че в общината се наблюдава ясна тенденция и градация на заболеваемостта на отсъстващите деца:

"В четвъртък бяха 17%, в петък - 20%, вчера - 25%, днес вече са 35%. Със същият процент остъства и персоналът от детските градини. Сборните групи са прекратени и заради опасността от разпространение на скарлатина. Дезинфецията по всички повърхностни е двуразова всеки ден, ще се проветрява, ще се пият чайове. Няма да се допускат родители на територията на детските градини и ясли. Надявам се с тези по-остри мерки да пресечем растящата тенденция на заболяването в Бургас."

Мерките на кризисния щаб следва да бъдат одобрени от министъра на образованието проф. Сашо Пенов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, 
По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Николов подписа договорите за доставка на оборудването за детската болница в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов подписа договорите за доставка на високотехнологична медицинска апаратура, необходими за работата на клиниките и отделенията на изграждащата се в момента Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Света Анастасия“ в Бургас. То ще дойде от най-големите  американски компании за медицинско оборудване и от..

публикувано на 24.09.24 в 17:10
д-р Николай Шарков представи данни за новите тенденции в профилактиката на денталното здраве

Още в ранна бременност жената трябва да посети зъболекар

Още бременна жената трябва да отиде на зъболекар, за да получи съвети как да се грижи за оралното здраве на бъдещото си дете. Според п редседателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков,  именно родителят има основополагаща роля за профилактиката на оралното и дентално здраве.Той е този, който трябва да инициира прегледите.  "Ние сме..

публикувано на 25.09.24 в 11:25

Доставиха в аптеките ваксините против грип

В аптечната мрежа в страната вече са доставени ваксините против грип,  съобщи във фейсбук страницата си специализираната платформа на Министерство на здравеопазването за имунизациите „Плюс мен“ Ваксините се прилагат за имунизация при деца на възраст от 6 месеца и се поставят инжекционно. Грипна имунизация се препоръчва за хора с хронични..

публикувано на 23.09.24 в 12:00

Галя Кондева: До 15 октомври НЗОК ще се разплати на аптеките с пари от резерва

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

След месец в реанимацията на УМБАЛ Бургас мъж от Айтос живее втори живот

„Никога не сме го виждали в толкова добро състояние. Баща ми е сред нас само благодарение на лекарите от реанимацията на УМБАЛ Бургас. Нека всички да разберат, че това са специалисти, с които Бургас трябва да се гордее. Те нито за миг не се отказаха да се борят за живота му, със загриженост и внимание“, разказва Мила Неделчева от Айтос. Тя е..

публикувано на 20.09.24 в 12:09

Д-р Дора Стоева представя книгата си „Наркоманията като медико-социален проблем“

Д-р Дора Стоева ще представи новата си книга „Наркоманията като медико-социален проблем“ и ще отговаря на въпросите, задавани от присъстващите. Инициативата е подкрепена от Община Бургас. Събитието е днес  (20 септември) от 18.00 часа в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Статистиката на неправителствения сектор сочи, че близо 70 % от..

публикувано на 20.09.24 в 08:41

Епидемични нива на COVID в Бургас установи лаборатория към СУ

В Бургас има епидемични нива на COVID, предупреди в интервю за БНР Бургас вирусологът и молекулярен биолог д-р Сергей Иванов. Той ръководи лаборатория към Софийския университет, в която изследва проби от отпадните води на четирите най-големи града в България: София, Пловдив, Варна и Бургас. Патогените могат да се открият в тях по-бързо и..

публикувано на 19.09.24 в 17:40