Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три болници в Бургас отказаха да приемат 13-годишно дете в тежко състояние

Снимка: УМБАЛ Бургас

Регионалната здравна инспекция в Бургас започна проверка на случай с 13–годишно момиче, което е освободено за домашно лечение след 3 лекарски прегледа, но на тръгване от последната болница внезапно колабира. В момента детето е настанено във Второ детско отделение на областната болница в Бургас. По информация на лекуващите го лекари то е стабилно, изследванията му са добри без данни за вирусна или друга инфекция и утре ще бъде изписано.

13 годишната Яница във влошено състояние, заедно с майка си и баба си тръгва да обикаля болниците в Бургас вчера. Какви симптоми е имало момичето обяснява, вуйчо ѝ Иван Иванов:

"Отпадналост, с гадене и е повръщала около 4-5 пъти. След това е започнала да ѝ изтръпват крайниците и лицето."

Първо от болницата в к-с “Меден рудник“ отказват да я приемат, защото нямат свободни места в детското отделение. Оттам в Спешния център са преценили, че случаят не е животозастрашаващ и изпращат момичето в неотложния кабинет. Пред кабинета, обаче, е имало много чакащи пациенти и семейството се насочва към близката частна болница. Там Дежурният лекар му изписва терапия и го изпраща за домашно лечение, но на излизане от болницата детето губи съзнание, разказва Иван Иванов:

"Накрая падна на земята без да диша, без да мърда, цялото ледено и посиняло."

След проверка по случая слушаме и какво обясни управителят на частната болница д-р Александър Маджуров:

"При напускане на лечебното заведение детето колабира. Възстановяват съзнание, възстановяват дишане, намират венозен път, започва вливане на инфузия. Викат бърза помощ, викат линейка и го откарва в УМБАЛ."

Утре 13-годишната Яница трябва да бъде изписана от болницата, но нейните близки са притеснени. 

От УМБАЛ Бургас разпространиха позиция по случая:

След като са върнати от други лечебни заведения, родителите са пристигнали в болницата с оплакване, че на детето са му "студени ръцете". В Спешно отделение са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация. Насочено е за преглед към неотложен кабинет, тъй като в този момент в Спешно отделение е обработвано дете с опасност за живота след поглъщане на чуждо тяло.

В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи, родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали.

Отишли са на преглед в частно лечебно заведение, където специалистът също е преценил, че детето не е за прием в болница и е изписал терапия. При излизането от частното лечебно заведение, те са се обадили на телефон 112 и са извикали линейка, която е докарала детето в УМБАЛ Бургас. Съгласно действащите разпоредби пациент, пристигнал с линейка, се хоспитализира.

Детето е прието в детско отделение. Състоянието му е стабилно, изследванията са добри, няма температура, няма данни за вирусна или друга инфекция, няма и оплаквания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21

Пилотно в Бургас: Телемедицина в действие /ВИДЕО/

Около 2000 потребители на осем социални услуги в Бургас могат да се консултират със специалисти чрез станция за телемедицина. Това може да става от домовете им чрез таблети и видеовръзка с лекар. Инициативата е на общината и действа пилотно в морския град. „Здравейте, аз съм д-р Стамен Пишев от ДКЦ 1 и днес ще ви консултирам, може да..

обновено на 18.04.24 в 15:25

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54