Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морето пише красиво" събира калиграфия и поезия в бургаската библиотека

5
Маргарита Дончева представя калиграфски интерпретации на стихове на бургаски поети

Калиграфски интерпретации на стихове от обичаните бургаски автори са събрани в изложбата „Морето пише красиво”. Изящните слова на класици като Христо Фотев, Петя Дубарова, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, оживяват редом до поезията на по-младото поколение-Диана Саватева, Динко Динков, Калина Тельянова и Яна Вълчева. Изложбата е реализирана с творческа стипендия от Национален фонд „Култура". Маргарита Дончева представя свои творби и калиграфски експерименти на ученици от творческото ателие „калИГРАфия”, което се провежда в регионалната библиотека.

Диана Саватева е сред поетите, чийто стихове оживяват чрез калиграфията

Маргарита Дончева, която е доктор по изкуствознание и преподавател по рекламна графика в НХГ „Димитър Добрович“, Сливен
разказва:

"Поезията винаги ме е вдъхновявала, а в един момент установих, че повечето му любими стихотворения, са на бургаски поети. Така се получи интересната идея да направим стихове по поети на Бургас. Курсистите се вдъхновиха. С техни и мои работи се случи тази изложба. Подборът е спонтанен. Надяваме се все повече стихове ще бъдат направени на калиграфията. Това е искрено изкуство, което влиза в дълбините на душата на всеки автор, който я прави. Същото е и с поезията. Всеки преценява по своето чувство за живота кой стих се докосва до неговата душа. Калиграфията е особен образ на изобразяване на текста, много въздействащ. Поезията с нейната вербалност и калиграфията с нейната визиулност създават един аудио-визуален образ."

Затова и редом до калиграфските изображения е поставен оригиналния авторов стих, пояснява Дончева.  

Идеята за курса по калиграфия е на кмета Димитър Николов, а от филиала на НХА в Бургас канят Маргарита Дончева като преподавател. 

Емоционална среща между Елеонора Василева и поетесата Калина Тельянова

11 са младите калиграфи, които избраха стих на бургаски поет, за да покажат уменията си в това древно изкуство в изложба в регионалната библиотека. Това са Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова. Първокурсничка във филиала на НХА в Бургас Елеонора Василева, която е изписала стих на Калина Тельянова, споделя:

"Калиграфията е начин да изразиш себе си, да надникнеш в подсъзнанието си. От Сливен съм, но съм наполовина бургазлийка, така че морето за мен също е важно чувство." 


Сред поетичните слова, интерпретирани в изложбата „Морето пише красиво“, са и стихове на Диана Саватева от последната й стихосбирка „Капка, изпреварила дъжд“:

"Това е философия, която аз следвам в последните години за едно търсено взаимодействие между отделните изкуства, което подкрепя и заслива значението на всяко едно от тях. Визуалната форма може да подчертае още по-силно съдържанието, до го освети отвътре. Заглавието на моята последна книга е написано на ръка, разделите също. Благодаря от сърце, че съм попаднала в тази селекция, защото тук думите имат друго въздействие и друг звънък рефлекс. Те не думи, просто останали на листа, а полетели през красотата на калиграфията."


Огромната заслуга на това хрумване е, че отваря врата за една друга аудитория-тук ще дойдат хора, които имат отношение към писаното слово, калиграфията, изобразителното изкуство, добавя заместник-кметът с ресор "култура". 

Изложбата „Морето пише красиво“ ще гостува до 23 януари в изложбената зала на Регионалната библиотека.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42