Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас

Със съдействието на Община Бургас и РУО Бургас

Тази година се навършват 150 години от гибелта на един от символите на българската свобода – Васил Левски.

Юбилейната годишнина е възможност отново, да си припомним и разкрием личността на Апостола, революционната му дейност, значението на неговите идеи и дълбоката им актуалност в нашето съвремие, като стимулираме българското общество за творческо и иновативно осмисляне на делото на Васил Левски, на неговите сподвижници и последователи.

С поредица от инициативи, обединени под мотото „По стъпките на Апостола“, БНР Бургас ще отбележи възпоменанието. Кампанията включва радио състезание по история за ученици от 10 клас, конкурс за рисунка на тема „Левски през моите очи“ и кулминацията - концерт на 28 февруари, от 18.00 часа, в залата на Културен дом НХК в Бургас.


  • Конкурс за рисунка на тема: „Левски през моите очи“

Регламент

В конкурса за рисунка, могат да участват деца на възраст от 7 до 18 г., които са разделени на 3 възрастови групи:
- I възрастова група - от 7 до 10 г.;
- II възрастова група - от 11 до 14 г.
- III трета възрастова група - от 15 до 18 г.
Всеки участник има право да участва с една творба. 
Формат на рисунките: 35/50 см или 50/70 см /посоченият размер е без паспарту/

Техника на изпълнение: без ограничения /моливи, пастели, флумастери, водни, маслени бои, смесена техника, колаж/.
Творбите се предават в завършен вид, с паспарту и опция за окачване.
На гърба на рисунките трябва да бъде изписана следната информация:
- трите имена, възраст, училище, телефон или e-mail за връзка;

Срок за подаване на рисунките: 20.02.2023 г.

Адрес: Бургас, ул. “Филип Кутев” 2, БНР Бургас.

Награждаване: 28.02.2023 г., 18.00 часа, на концерта в Културен дом НХК в Бургас.

Жури: Добрин Вътев – ДБХ Бургас, Кирил Костадинов - БНР Бургас, Пенка Седларска – изкуствовед, Мариана Рачева - БНР Бургас.

Имената на победителите ще бъдат обявени на 24.02.2023 г.

Рисунките ще бъдат изложени във фоайето на НХК на 28.02.2023 г. 


  • Радио състезание „По стъпките на Апостола“ в рамките на предаването „Влез в час с БНР Бургас“

От 12 февруари до 5 март, всяка неделя от 10:00 часа, ще излъчим 4 извънредни издания на предаването „Влез в час с БНР Бургас“, с водещ Георги Янакиев, в които ще се проведе отборно състезание по история за ученици от 10 клас от 4 бургаски училища: ППМГ „акад. Никола Обрешков“, Професионална търговска гимназия Бургас, НЕГ „Гьоте“, ПГЧЕ „Васил Левски“.

Финалът ще се проведе пред публика на 28.02.2023 г., от 18.00 часа в залата на Културен дом НХК, в Бургас, а в ефир ще бъде излъчен на 5 март, от 10:00 часа.

Жури: представители на РУО Бургас, РИМ Бургас, Държавен архив Бургас, БНР Бургас и преподаватели по история.


  • Празничен концерт „По стъпките на Апостола“

Кулминацията на кампанията, ще е на 28 февруари, от 18:00 ч. в залата на Културен дом НХК в Бургас, с финал на радио състезанието, награждаване на победителите и финалистите в конкурса за рисунка и концерт, в който ще се изявят любими, бургаски таланти.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР Бургас с номинация за наградата "Сирак Скитник" (видео)

БНР Бургас е сред номинираните за наградата за журналистика "Сирак Скитник".  Регионалната станция се бори за отличието с инициативите си, посветени на отбелязването на 10 години от своето създаване.  На 10-тия си рожден ден БНР Бургас посети 10 любими места по българското Черноморие. Забавлявахме се с наши слушатели и със стотици туристи, като..

публикувано на 25.01.23 в 13:37

Милен Митев: За БНР 2023 ще мине под знака на Сирак Скитник

Българското национално радио отбелязва днес 88 години от своето създаване. На тази дата през 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на..

публикувано на 25.01.23 в 10:40

"Ден до пладне" на 21 януари

Акцентите в предаването „Ден до пладне“: -   Защо бе закрита пчеларската ферма на младо семейство, започнало бизнес в слабо населения район на Странджа планина и как се стигна до протест в негова защита – разказваме историята на  Димитър Станчев и съпругата му -   Търг или първи по време – първи по ред? Кое ще е водещо при определяне..

публикувано на 21.01.23 в 08:36

Ракел Стойчева: Фитнесът помага и при здравословни проблеми

Красивото тяло изисква много време и усилия , казва професионалният фитнес инструктор Ракел Стойчева.  „Влизайки във фитнеса обаче хората трябва да знаят, че няма да се случат чудеса, храненето е основното . След празниците е нормално да се качат малко килограми, но това е поправимо“ Най-често към нея се обръщат..

публикувано на 20.01.23 в 13:07
Ракел Стойчева - професионален фитнес инструктор

Как да свалим излишните килограми след празниците – в предаването "Радио айляк"

Коледа и Нова година отминаха, но за някои оставиха в наследство някой и друг излишен килограм. Как да ги свалим най-ефективно е въпросът, който вълнува в момента мнозина.  Ракел Стойчева знае отговора – тя е професионален фитнес инструктор. Живее в Бургас от 22 години, като последните 7 се занимава с фитнес. „Моето хоби се превърна в моя..

публикувано на 20.01.23 в 09:55

Ден до пладне на 24 декември

Акцентите в предаването "Ден до пладне" на Бъдни вечер -   Недостиг на места за Коледа и Нова година, къщите за гости са пълни, като резервациите са направени още през лятото – информация къде и за колко празнуваме  -   На Бъдни вечер се връщаме към традициите, към корените си и светостта на празника. Още за изконните ни традиции..

публикувано на 24.12.22 в 08:20

Талантливи, знаещи, можещи – в предаването "Влез в час" на 12 декември

Талантливи, знаещи, можещи – такива са децата на Бургас. Доказателството го видяхме наскоро, с рекордния брой наградени ученици и студенти, постигнали успехи на регионални, национални и международни състезания и олимпиади в различни области, като математика, наука, изкуство и спорт.  Тази година броят на отличените бе 1500. С..

публикувано на 12.12.22 в 09:15