Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас

Със съдействието на Община Бургас и РУО Бургас

Тази година се навършват 150 години от гибелта на един от символите на българската свобода – Васил Левски.

Юбилейната годишнина е възможност отново, да си припомним и разкрием личността на Апостола, революционната му дейност, значението на неговите идеи и дълбоката им актуалност в нашето съвремие, като стимулираме българското общество за творческо и иновативно осмисляне на делото на Васил Левски, на неговите сподвижници и последователи.

С поредица от инициативи, обединени под мотото „По стъпките на Апостола“, БНР Бургас ще отбележи възпоменанието. Кампанията включва радио състезание по история за ученици от 10 клас, конкурс за рисунка на тема „Левски през моите очи“ и кулминацията - концерт на 28 февруари, от 18.00 часа, в залата на Културен дом НХК в Бургас.


  • Конкурс за рисунка на тема: „Левски през моите очи“

Регламент

В конкурса за рисунка, могат да участват деца на възраст от 7 до 18 г., които са разделени на 3 възрастови групи:
- I възрастова група - от 7 до 10 г.;
- II възрастова група - от 11 до 14 г.
- III трета възрастова група - от 15 до 18 г.
Всеки участник има право да участва с една творба. 
Формат на рисунките: 35/50 см или 50/70 см /посоченият размер е без паспарту/

Техника на изпълнение: без ограничения /моливи, пастели, флумастери, водни, маслени бои, смесена техника, колаж/.
Творбите се предават в завършен вид, с паспарту и опция за окачване.
На гърба на рисунките трябва да бъде изписана следната информация:
- трите имена, възраст, училище, телефон или e-mail за връзка;

Срок за подаване на рисунките: 20.02.2023 г.

Адрес: Бургас, ул. “Филип Кутев” 2, БНР Бургас.

Награждаване: 28.02.2023 г., 18.00 часа, на концерта в Културен дом НХК в Бургас.

Жури: Добрин Вътев – ДБХ Бургас, Атанас Стоянов - художник, Пенка Седларска – изкуствовед, Мариана Рачева - БНР Бургас.

Имената на победителите ще бъдат обявени на 24.02.2023 г.

Рисунките ще бъдат изложени във фоайето на НХК на 28.02.2023 г. 


  • Радио състезание „По стъпките на Апостола“ в рамките на предаването „Влез в час с БНР Бургас“

От 12 февруари до 5 март, всяка неделя от 10:00 часа, ще излъчим 4 извънредни издания на предаването „Влез в час с БНР Бургас“, с водещ Георги Янакиев, в които ще се проведе отборно състезание по история за ученици от 10 клас от 4 бургаски училища: ППМГ „акад. Никола Обрешков“, Професионална търговска гимназия Бургас, НЕГ „Гьоте“, ПГЧЕ „Васил Левски“.

Финалът ще се проведе пред публика на 28.02.2023 г., от 18.00 часа в залата на Културен дом НХК, в Бургас, а в ефир ще бъде излъчен на 5 март, от 10:00 часа.

Жури: представители на РУО Бургас, РИМ Бургас, Държавен архив Бургас, БНР Бургас и преподаватели по история.


  • Концерт „По стъпките на Апостола“

Кулминацията на кампанията, ще е на 28 февруари, от 18:00 ч. в залата на Културен дом НХК в Бургас, с финал на радио състезанието, награждаване на победителите и финалистите в конкурса за рисунка и концерт, в който ще се изявят любими, бургаски таланти.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателят Боян Боев пред "Детско царство": Вдъхновяват ме истории, които докосват!

Вдъхновява ме животът и историите, които се случват на всеки един обикновен човек. Има истории, които до такава степен ме докосват, че аз се вдъхновявам да ги разкажа, за да достигнат до по-голяма аудитория. Това сподели в предаването "Детско царство" на 19 май писателят Боян Боев. Той е  автор на книгите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва"..

обновено на 19.05.24 в 11:16

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22