Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През това лято:

Бургаският музей ще представи изложба за древната история на Черноморието

Сборната експозиция ще е съвместна на музеите от Балчик до Созопол

Изложба, която ще представи древната история на Черноморието ще е акцентът това лято в програмата на Бургаския музей. В момента тече подготовката й от експерти от няколко града, защото изложбата ще е сборна, съобщи директорът на културната институция Милен Николов:

„Тя ще е съвместен продукт на музеите в Балчик, Добрич, Варна, Поморие, Несебър и Созопол. Целта е да бъде представен един дял от древната история на Черноморието. Тематиката не е случайна, както миналата година представихме сграфито керамиката по Черноморието и сега тематиката ще е нашия регион. Това ще се опитаме да наложим като „бранд“ да показваме богатствата на нашия регион.“  

От културната институция предвиждат да продължат с разкопките на Акве Калиде и Русокастро. Средства за проучванията там от години се осигуряват от общините Бургас и Камено, очаква се и отпускане на финансиране от Министерството на култура.  

Милен Николов съобщи още, че ремонтните дейности в Бракаловата къща, където се намира етнографската експозиция, вече в основната си част са приключили: 

„Има довършителни дейности вътре в къщата, след това предстои основно почистване. После ще пренесем фонда и експонатите и ще наредим новата експозиция. Отделно се работи в пускане на експлоатация на кафенето. Подготвя се и етно кухнята. Вече работят реставрационните ателиета и новите фондове. Надявам се, че с началото на летния сезон музеят ще е напълно готов! “

От тази година Бургаският музей предлага и нови тематични беседи на своите посетители. Те ще включват интересни сведения за представените артефакти и различните геологически и исторически епохи. Целта е да се стигне до учениците и студентите, като те ще могат да научат повече за културното и историческото наследство на Бургаския край. 

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Илчев кани на "Дестинация Бургас" (ВИДЕО)

Концерт-спектакълът на Стефан Илчев „Дестинация Бургас“ е на 10 август от 20 часа на Летния театър в Бургас. Звездата му изгря на сцената на „Бургас и морето“, откъдето има няколко награди. Безапелационно спечели седмия сезон на шоуто „Като две капки вода“. Видяхме го като жури в първото издание на конкурса "Бургас и морето" за млади..

обновено на 09.08.24 в 13:21

Общ концерт на групите „Прегърнат облак“ и „Тиферет“ в галерия "Г. Баев"

Бургаската група „Прегърнат облак“ ще представи съвместен концерт с група „Тиферет“ на 13 август, от 19.00 ч., в Галерия „Г. Баев“, Бургас. Идеята за съвместно събитие се поражда от музикалната среща на композиторката на Облака Теодора Илиева с един от най-колоритните музиканти-импровизатори Константин Кучев. Той е част от множество музикални..

публикувано на 09.08.24 в 13:00
Светлина Бояджиева

Българската пианистка Светлина Бояджиева с концерт в Бургас на 12 август

Произведения на Бетовен, Шопен и Глинка Грязнов ще звучат в изпълнение на Светлина Бояджиева на 12 август в "Морско казино" в Бургас, когато младата българска пианистка ще има концерт с начален час 18. Соната за пиано номер 1 опус 2 във фа минор на Бетовен и валс "Фантазия" на Глинка Грязнов ще звучат за първи път пред бургаската ѝ публика,..

публикувано на 09.08.24 в 13:00

В Бургас представиха "Кукларт" - единственото българско списание за куклен театър

Авторите на списание „Кукларт“ го представиха по време на XI – тото издание на международния фестивал "Дни на куклите". Това е единственото списание за куклен театър в страната. Първият брой на "Кукларт" излиза през 2008 г. като пилотно издание, което цели да събере в себе си най-важното и интересното, което се случва в света на кукления..

публикувано на 09.08.24 в 12:30

БНР Бургас с номинация за наградите „ПроКултура"

БНР Бургас е сред номинираните за националните награди „ПроКултура". Те се връчват  за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградите са в няколко категории: „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“,..

публикувано на 09.08.24 в 11:52

Рок легендите от „Конкурент“ ще имат островен концерт днес

Една от най-разпознаваемите български рок групи - „Конкурент“ е част от културния календар на Лято 2024. Концертът ще бъде на остров „Света Анастасия“, съобщи Общината.  Събитието ще бъде днес от 21.00 ч. Той е част от представянето на новия десети албум на групата "По трудния път". Включва 11 студийни версии и 3 бонус изпълнения на живо, които са..

обновено на 09.08.24 в 08:14

Празник на японската култура ще се проведе в Бургас

Празник на японската култура - „Бункасай“ ще потопи бургазлии във фестивалните традиции на Страната на изгряващото слънце. Събитието се организира от филиала на Софийския университет и катедра „Японистика“ към Факултета за класически и нови филологии /ФКНФ/. Цветният сценарий и атрактивните демонстрации за събитието са подготвени и ще бъдат реализирани..

публикувано на 09.08.24 в 08:13