Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Рецептите на баба" за 15-та поредна година



С нов, по-кратък срок за участие стартира националният конкурс „Рецептите на баба“. Отново ще бъде в три категории - за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта. Това каза за БНР Бургас организаторът му за 15-та поредна година Пеньо Иванов, от фондация „Пазител на традицията - Пазителите“:

„В конкурса участват деца и ученици до 14-годишна възраст, но и се радва на особено внимание от родители и педагози от всички области в страна, включително и от Бургас. Крайният срок за изпращане на творбите е по-кратък и ще ги очакваме до 19 февруари. Няма ограничения в броя на изпратените творби от едно дете. Рисунките са с размер 35 х 50 см. Децата са разпределени в 3 възрастови групи - до 7 години, от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. Няма такса за участие. 

От миналата година има нова промяна, с три категории. В началото когато започнахме стартира с рисунка на тема традиционна кулинария, след това добавихме и литературна творба, от 2022 година имаме и автентична рецепта. 

Има участници и от Бургаска област, както и от всички останали региони в страната. 

Основната цел на този национален конкурс е съхраняването на традициите на българските занаяти чрез изкуството в различните му аспекти, както и за съхраняването на българското наследство. 

Всяка от изпратените рисунки и/или литературни творби и/или автентични регионални рецепти трябва да бъде придружена от изписани печатно на компютър данни на участника. Учебните заведения, изпращащи творби на повече деца заедно следва да имат приложен опис на участниците със съответните данни и творби.


Конкурсът е част от националния календар на образователното министерство. Най-добрите рецепти, рисунки и литературни творби ще бъдат обявени до 30 април. 

Регламентът и всичко необходимо за участие в конкурса могат да бъдат намерени тук  и във фейсбук. 

А още информация чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на предстоящия празник Възкресение Христово. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20

Безплатна синя и зелена зона в Бургас за празниците

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

обновено на 01.05.24 в 09:17

Електронно заявяваме шест услуги за изборите на 9 юни

Шест електронни услуги за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори са публикувани на Портала egov.bg , в секция „Граждански права и правен ред/Избори 2024“, поддържан от Министерството на електронното управление. Услугите са свързани с подаването на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, гласуването с подвижна избирателна кутия,..

публикувано на 01.05.24 в 09:11

Отиде си писателят Здравко Попов

Снощи на 85- годишна възраст почина писателят и хуморист Здравко Попов. Той е роден през 1939 година в Пловдив. Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989, награда „Пловдив“), „Заливът Спенсър", "Из..

публикувано на 01.05.24 в 08:44

Ремонтират част от ул. „Георги Калоянчев“, спирка „Велека“ няма да се обслужва

На 1 и 2 май, за времето от 08.00 до 20.00 ч., ще бъде променена организацията на движението за извършване на ремонтни дейности на пътното платно на ул. „Георги Калоянчев“, в участъка от ул. „Петко Задгорски“ до ул. „Димитър Аврамов“, като отсечката ще бъде затворена за автомобили, съобщи Община Бургас. През двата дни маршрутът на автобусите по линия..

публикувано на 01.05.24 в 08:15