Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Яница Петкова, "Галъп": Очакват се изненади на местните избори

Снимка: Галъп интернешънъл


Местите избори предстоят в края на тази година. Очакванията са да има изненади, в сравнение с предния вот през 2019 г., тъй като на политическата сцена вече има нови играчи. Част от тях вече имат и структури по места. Очаква се, че в Бургас „Продължаваме промяната“ ще разчита на коалиционния си партньор СЕК. На предните парламентарни избори, партията на Стефан Янев „отлюспи“ двама общински съветници от местната структура на Движение България на гражданите. От „Възраждане“ вече са изградили местна структура и имат готовност да предложат свой кандидат за кмет на Бургас.

„Новите партии не успяха дори през последните две години, когато имахме четири парламентарни избора, да изградят добри, силни и стабилни местни структури. Имаме едно сериозно движение на нови лица, които преминават от една в друга партия. Най-вероятно този опит с използването на някаква вече съществуваща местна коалиция, местна партия, местна сила, която е осъществила своите връзки с общността вече, ще бъде използвана на тези местни избори. Може би на това ще се заложи -  на нещо вече изградено, което да установи нови връзки с новия политически проект“, коментира Яница Петкова от Агенция „Галъп интернешънъл болкан“. Според нея конкуренцията в района на Бургас ще е значителна, тъй като в региона има партии, които имат силно влияние на местно равнище.  

Петкова допълни, че на предстоящите избори, посланията на партиите ще бъде насочени към качеството на живот на хората, на инфраструктурни проекти

Тенденцията за по-ниска избирателна активност се очаква да се запази и за предстоящите местни избори. Според Петкова, наболелите теми на местно ниво също може да повлияят върху местния вот и избирателната активност. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Георги Кузманов – за своята мисия за Странджа и индустрията в Бургас

Георги Кузманов e общински председател на ПП „Български възход“ в Бургас. В настоящите избори той е четвърти в листата за народни представители. Кузманов е магистър по икономика, успешен строителен предприемач в региона. От 15 години се занимава с инвестиции в бранша, управител е на фирма, която е изградила голям брой жилищни, промишлени и..

публикувано на 29.03.23 в 16:15

В Ямболска област започна разпределението на бюлетините и изборните книжа

В Ямболска област започна разпределението на бюлетините и изборните книжа, до момента в петте общини на областта са образувани 236  секции. Спокойно, до момента, протича подготовката за изборите в неделя, съобщи секретарят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева.  Смените в СИК, както и на предходните избори са много, подчерта..

публикувано на 29.03.23 в 16:01

Над 64 досъдебни производства по сигнали за купуване на гласове в страната

Над 64 досъдебни производства, свързани със сигнали за купуване на гласове, има до момента в цялата страна. Това посочи в Бургас главният секретар на МВР – гл. комисар Петър Тодоров. Има над 350 оперативни и явни сигнали до момента, допълни той. „Обхванали сме целия контингент, за който имаме данни, че се занимава с този тип престъпна..

публикувано на 27.03.23 в 11:50

Във вторник ще се проведе обучение на СИК в Царево

Секционните избирателни комисии в община Царево ще бъдат отново 20, каза за БНР Бургас кметът Георги Лапчев: „Напълно подготвени сме, когато има толкова често извънредни парламентарни избори помага на администрацията да е подготвена и за този вот на 2 април.  В общината има близо 9500 жители, с около 4700 избиратели.  Готови сме да осигурим абсолютно..

публикувано на 25.03.23 в 16:31
Разтовариха бюлетините за вота на 2 април в Сливен

РИК - Сливен с една подвижна и две допълнителни секции в болници

Една подвижна избирателна секция е сформирана в община Сливен, а желаещите да гласуват в нея могат да подадат заявление в РИК до 27 март. В изборния ден две допълнителни секции ще бъдат открити във Военна болница и МБАЛ "Хаджи Димитър", съобщиха от РИК - Сливен. В Сливен бяха доставени хартиените бюлетини. Изборните книжа и видео устройствата ще..

публикувано на 25.03.23 в 07:49
Илюстрация: Георги Цветков

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат. „Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от..

публикувано на 21.03.23 в 11:09

платена публикация
Коалиция „Заедно“ откри в Бургас предизборната си шатра (видео)

КП „Заедно“ откри в Бургас предизборната си информационна шатра. Председателят на „Заедно“ Ива Митева се срещна със симпатизанти в центъра на града. Тя сподели, че престъпва към предстоящите избори с надеждата, гласоподавателите да им повярват и да им дадат своето доверие. Официален сайт на КП "Заедно" „Пристъпвам с желанието да поставим..

публикувано на 21.03.23 в 11:00