Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 25 януари:

Анна Йончева с фотоизложба „Деца (не) като другите“ в Народното събрание

Целта е скъпата ентералната храна, от която зависят човешки животи, да се поема от НЗОК


Фотоизложба „Деца (не) като другите“ ще бъде представена в Парламента през следващата седмица. Основната цел е да се привлечен вниманието на депупатите към проблема с медицинските храни, които са жизнено важни за деца и възрастни със специфични заболявания, но са много скъпи и не се поемат от Здравната каса. 

Мария, 17 години

Организатори на събитието са общност "Мостове", "Националната мрежа за децата" и фотографът Анна Йончева, която застава зад каузата.   

"Голяма част от тези храни не се заплащат от НЗОК - нито за лица до 18, нито над 18 годишна възраст. Аделина Банакиева е тази, която е приела това за своя мисия и в продължение на няколко години не спира да се бори, за да промени това! 
Част от децата в тази изложба са деца приемащи такава храна! Чрез техните лица искаме да обърнем внимание на този огромен проблем и се надяваме най-накрая да се вземат адекватни мерки, защото близките им са принудени да молят за дарения всеки месец, за да закупят тази жизнено важната храна. Ненормално е това да се случва в 21 век! 
Искрено, ама наистина искрено се надявам лицата и очите на тези деца хубаво да се запечатат в паметта на онези, от които зависи животът им!", посочи Анна Йончева.

Деян, 15 години
Според фотографът близо 10 хиляди души в страната имат нужда от такова хранене, за да живеят и това са не само деца със специфични заболявания, но и възрастни с анорексия, преди операция и др. 
Изложбата „Деца (не) като другите“ включва 40 снимки на деца с различни заболявания, 15 от тях приемат ентерална храна.

Фотосите ще бъдат представени в парламента на 25 януари. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват годишните награди за мода, шоу и бизнес в Бургас

Годишните награди за мода, шоу и бизнес за 2022-ра ще бъдат връчени тази събота в Бургас. Организатор и водещ на церемонията е Красимир Недялков, единственият български дизайнер, подгрявал Пако Рабан. Тук правим топ 10, а най-добрите ще бъдат наградени в отделните раздели, каза Недялков. "Единият раздел е "мода", където има "дизайнер на..

публикувано на 27.01.23 в 11:51

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя:  "Общо взето, продуктите ни са..

публикувано на 27.01.23 в 10:34

Конкурс търси 7 думи, вдъхновени от област Бургас

Областна администрация Бургас организира конкурс за послание. То ще бъде вписано в основата на пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България с място за всички 28 административни области в страната. „Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения. Инициативата е..

публикувано на 23.01.23 в 15:52

"Работилничката на Дари и Дани" създава мъжки букети и уникални мартенички

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 22.01.23 в 17:30

Пътят към природата и към знанието - днес във "Виа Понтика"

Пътешествията са част от желанията на много хора, които мечтаят да разширят мирогледа си, да напълнят очите си с красотата на света, да открият нови места, където да се чувстват щастливи. Блогът „Пътеписаници“ на Боряна Момчилова може да се приеме като спирката на пътешественици, които искат да набележат следващата си приключенска цел. Журналист по..

публикувано на 19.01.23 в 10:50

Мечките в айтоския зоопарк не заспаха заради топлата зима

За първи път мечките в айтоския зоопарк не спят зимен сън в началото на януари. Причината е в меката зима.  Кафявите мечки са майка и дъщеря. Елена идва преди 18 години от резервата Кормисош в Родопите, в паспорта й не е отбелязана възрастта, но се предполага, че е на повече от 25 години. Мия е родена в зоокъта през 2007-а година. Тази година..

обновено на 16.01.23 в 11:33