Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Личните лекари искат повишение на таксата за преглед

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС


Личните лекари настояват за увеличение на потребителската такса при преглед. В момента пациентите заплащат 2,90 лв., като тази сума не е променяна от повече от 10 години. Джипитата искат таксата да стане половин или един процент от минималната работна заплата, поясни председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков

„Тази такса има двуяко значение и за нас, и за пациентите. Първо – тя трябваше да бъде нещо като такса, която възпрепятства ненужното ползване на медицински услуги. Освен това тя също е кофинансиращ орган за практиките. Таксата се замрази от Министерския съвет през 2012 година и въпреки огромната инфлация тя си стои такава и вече не върши никаква работа нито за съфинансиране, нито като спирачка за голямо потребление на медицински услуги“

40-50% от пациентите, по думите на д-р Желязков, са освободени от такси, заради придружаващи заболявания. Пенсионерите пък плащат 1 лев такса, а децата изобщо са освободени от нея.

„Ние искаме да има такса за всички, и за пенсионерите, и за децата. А ако има институция, която иска да освободи пациентите от тази такса, да поеме това както сега за пенсионерите“, допълва д-р Желязков.  

Сега немалко от общопрактикуващите лекари нямат медицинска сестра или сътрудник заради липса на финансова възможност.

Потребителската такса служи за вход не само при личните лекари, пациентите я плащат също в поликлиниките, в медицинските центрове, при тесните специалисти, за изследвания.

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК предлага договора с аптеките да се удължи до 31 май

Здравната каса е предложила на Българския фармацевтичен съюз да бъде удължен срока на настоящия договор с аптеките, който изтича на 31 март, да бъде удължен до 31 май. Това стана ясно след разширен управителен съвет на браншовата организация. Към момента няма решение по спорното предложение да се изпълнява цялата рецепта с всички предписани..

публикувано на 29.03.23 в 14:04

Д-р Топчийска:Успеваемостта на операцията на катаракта е над 95%

Операцията е единственото  лечение на катаракта на очите, каза  д-р Малина Топчийска. Тя е специалист  офталмолог в медицински център "Оксиком".От перде на очите страдат предимно хора в напреднала възраст. Д-р Топчийска уточни "Катарактата е потъмняване на собствената леща на окото. Най-често тя се появява с годините, заради възрастта, а..

публикувано на 29.03.23 в 12:00

Пердето на очите - в предаването "Без направление"

Едно заболяване, от което всички сме потенциално застрашени – катарактата (или пердето на очите) е темата на днешното издание на предаването „Без направление“. Според статистиката на Световната здравна организация в 70-80% от случаите катаракта се развива при хора след 70 години. Въпреки това, пердето, което е свързано с възрастта, може да се развие..

публикувано на 29.03.23 в 11:00

Студенти по медицина дариха апаратура за детските отделения в УМБАЛ Бургас

Студенти по медицина от Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" дариха нужна апаратура на двете детски отделения в УМБАЛ Бургас. Инициативата е на Комитета по човешки права и мир към Асоциацията на студентите-медици в Бургас. Провежда се за втора година, но през тази година даренията са насочени към детските отделения...

публикувано на 29.03.23 в 10:26

Болните няма да останат без лекарства

Пропаднаха преговорите между здравната каса и фармецевтичния съюз за нов договор. Основната причина за това е предложението от касата аптеките задължително да изпълняват целите рецепти с всички лекарства. Така пациента се принуждава да търси на друго място или да се върне при лекаря издал рецептата. Според Любима Бургазлиева, председател..

публикувано на 28.03.23 в 13:08

Диетолог: Емоционалното хранене води до затлъстяване

Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка. В това е категорична д иетологът д-р Евелина Иванова. В програмата, която тя изготвя 80% е храненето, 20% движението, но тя поставя и трети елемент – емоции. Има дори термин емоционално хранене, което според нея води до затлъстяване. „Тоест, когато храненето е единственото..

обновено на 24.03.23 в 14:09

Намаляват болните от туберкулоза в Бургаска област

9 са новооткритите туберкулозно болни в Бургаска област от януари до сега . В сравнение с предишни години случаите намаляват. Данните изнесе управителят на белодробната болница в града д-р Евелина Трошанова по повод Световния ден за борба със заболяването, който отбелязваме днес „Те са представлявали епидемиологичен риск за..

публикувано на 24.03.23 в 13:28