Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 25 януари от 19 часа в НХК:

Младите театрали на НУМСИ играят Чехов с кауза

| обновено на 25.01.23 в 11:07
4
Младите театрали на НУМСИ се готвят за първата си изява на голяма сцена

Млади таланти правят представление по пиеси на Чехов. Те са ученици от  Националното училище за музикални и сценични изкуства „ Проф. Панчо Владигеров “ в Бургас и това ще е първата им изява на голяма сцена. Премиерата е на 25 януари от 19 часа в дома на НХК. „Обвиняемият “,  "Предложение", "Мечка" и "Юбилей" са пиесите, чийто колоритни образи ще изиграят десетокласниците. 


През миналата учебна година учениците един път преминаха през текста и се справиха добре доколкото техният жизнен опит позволява. Тази година решихме да обвържем представлението с благотворителна кауза, разказва преподавателят по актьорско майсторство и президент на "Зонта клуб"-Бургас Даниела Георгиева-Стоянова:

"Това е един клас със страшно жизнени и амбициозни деца, и талантливи, и умни. Те предложиха този спектакъл да се изиграе в НХК с някаква кауза и си мислехме, че може парите, които събирахме от билети да бъдат за каузата "Подкрепи таланта", т.е. за стипендия на някое талантливо дете. Разбира се, аз ще помоля тази наша публика на 25 януари да бъде снизходителна, да отчита, че това са ученици 10 клас, но енергията и заразната амбиция, които те имат предполагам, че ще допадне на публиката и тя няма да остане разочарована. За тях това е голям урок. Не е задържително те да се развиват като актьори, но това, което научиха по време на тези репетиции е много ценно за тях и ще остане завинаги." 
„Чехов завинаги! “ е зрелище, което едновременно ще ви разплаче от смях и ще ви трогне. Ще се замислите над превратностите на живота и ще заживеете с героите от едноактните пиеси на великия им създател, обещават от екипа на пиесата. Сложният Чехов е избран и заради разнообразието от характери, с които пиесите предизвикват всеки актьор-и начинаещ, и утвърден. Как учениците се подготвят за това предизвикателство?

Мартин Германов: "Аз играя Иван Василиевич Ломов. Той е охранен мъж, в същото време много изнежен. Отгледан е от майка си и леля си. Той се притеснява от предложението, което трябва да направи. Ще видите как може едно предложение да има няколко варианта за фатален край. За да вляза в ролята четох много, гледах други хора, които са играли пиесата. Сценична треска нямам-от малък съм на сцената." 


Георги Кърчев: "Играя Шипучин в „Юбилей“. Героят е доста любопитен, един от най-трудните образи, които съм играл досега. Сложен комплексен човек, който ме изпотява докато вляза в роля. Той е енергичен човек с писклив глас, дори някои биха казали дразнещ. Фин, елегантен, но повърхностен. Гледа всичко да е красиво, но не и стойността му. Един образ може да бъде променян по много различни начини и спрямо обратната реакция на публиката-кое е по-правилно, по-достоверно."

Мария Петрова: „Елена Попова в пиесата „Мечка“ е моята героиня. Тя е екстравагантна и претенциозна, вдовица дала обет, че ще траури цял живот и ще си седи вкъщи, но животът й поднася други предизвикателства. Важно е актьорът да харесва образа, за да може да се превъплъти напълно.

Никол Николова: "Играя Татяна Андреевна в "Юбилей". Татяна е глезена жена, клюкарка, интересува се само от своите истории, доста повърхностна като съпруга си Шибучин. Почти всяка една част може да бъде трудна, но когато работим заедно всичко се получава. Винаги имаш едно вълнение в стомаха и притеснение, но когато излезеш на сцената, това си заминава, особено като  чуеш ръкоплясканията на публиката, това вече напълно те отпуска." 


Даниела Георгиева-Стоянова е преподавала актьорско майсторство и на Мария Бакалова по времето, когато самата тя е била ученичка в бургаското училище. И в момента плакат на актрисата от филма "Жените наистина плачат" стои в класната стая, а примерът й често е тема на разговор между преподавател и ученици:

"Мария е една звезда, която много заслужено изгря на световния небосклон и се надявам много дълго да се задържи там, да продължава да ни свети като светъл лъч сред нашето малко забито ежедневие, но децата много й се възхищават. Следим я в социалните мрежи и сме горди с нейното присъствие в световното кино."
Участват: Деница Камбурова, Атанас Пределиев, Божидар Пехливанов, Гергана Динкова, Веселин Тенев, Мартин Германов, Мария Петрова, Даря Петрова, Георги Кърчев, Никол Николова.

В интермедиите се включват зрелостниците от компетентност актьорско майсторство: Бояна Велкова, Жана Бързилова, Ива Генчева, Мария Василева, Петя Ангелова, Станислава Левенова, Иван Терзиев, Никола Янакиев.

Билети за спектакъла се продават на каса НХК.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Център „Алеф” удължава срока на десетия литературен конкурс до 15 март

Център „Алеф” удължава срока за представяне на творби в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” . Промяната се налага заради големия интерес към темата и прекъсването на учебния процес в страната поради грипна ваканция, което затруднява директната връзка с учениците...

публикувано на 30.01.23 в 17:29

"Разноликият Дилов" в Бургас

Любен Дилов-син ще представи книгата си "Разноликият Дилов" на 5 февруари 2023г., от 18:00 часа в Регионална библиотека Пейо К. Яворов.  Произведението представлява седем тома от събраните съчинения на Любен Дилов-баща. В нея ще откриете многото лица на един от най-обичаните български и най-превеждани европейски фантасти. Тя е плод на сътрудничеството..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

Кино клас в Бургас към "София Филм Фест на брега"

За любителите на седмото изкуство, тази година се организира кино клас в Бургас към    тазгодишното издание на „София филм фест на брега“. Под насоките на специалист,и екипите към двата класа ще създадат три документални и три анимационни филма. Всеки желаещ може да влезе в ролята на сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор,..

публикувано на 30.01.23 в 13:29

Пътят на проф. Георги Каприев "От Пиргос до Константинопол"

Книгата"От Пиргос до Константинопол" беше представена в Бургас. В девет разговора между проф. Георги Каприев и Митко Новков се проследява пътят на известния философ от детските и младежките му години в родния град до някогашната столица на византийската империя.Идеята за създаването на книгата се ражда след една футболна среща, в която участват и..

публикувано на 30.01.23 в 12:15

Близо 70 картини представят красотата на България в изложбата "Моята родина"

Изложба "Моята родина" ще бъде открита днес в бургаската галерия „Генгер“. В нея са включени творби на повече от 40 автори от цялата страна. В тях са представени мотиви от българския бит, култура и природа, съобщиха Гергана Търкаланова и Георги Иванов, собственици на галерията: "Селекцията беше доста трудна, дори трябваше да увеличим..

публикувано на 30.01.23 в 10:00
Ямбол - Рег. библиотека

Нови 1400 книги в Регионалната библиотека в Ямбол

Регионалната библиотека в Ямбол ще разполага с нови 1400 заглавия. Книгите са закупени със средства по Програмата  „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата.  Закупени са книги на стойност около 16 700 лева, като 40 процента от тях са българска литература, съобщи директорът на..

публикувано на 30.01.23 в 07:38

Втора прожекция на „Моралът е доброто“ в Бургас

Филмът за живота и дейността на Кристиан Таков „Моралът е доброто“ ще бъде прожектиран за втори път в Бургас.   „Моралът е доброто“ може да бъде гледан от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика. За среща със зрителите и дискусия след края на прожекцията ще присъстват авторите на филма, сред които режисьорът по монтаж Димитър Стафидов, който..

публикувано на 29.01.23 в 13:49