Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 януари от 19 часа в НХК:

Младите театрали на НУМСИ играят Чехов с кауза

| обновено на 25.01.23 в 11:07
4
Младите театрали на НУМСИ се готвят за първата си изява на голяма сцена

Млади таланти правят представление по пиеси на Чехов. Те са ученици от  Националното училище за музикални и сценични изкуства „ Проф. Панчо Владигеров “ в Бургас и това ще е първата им изява на голяма сцена. Премиерата е на 25 януари от 19 часа в дома на НХК. „Обвиняемият “,  "Предложение", "Мечка" и "Юбилей" са пиесите, чийто колоритни образи ще изиграят десетокласниците. 


През миналата учебна година учениците един път преминаха през текста и се справиха добре доколкото техният жизнен опит позволява. Тази година решихме да обвържем представлението с благотворителна кауза, разказва преподавателят по актьорско майсторство и президент на "Зонта клуб"-Бургас Даниела Георгиева-Стоянова:

"Това е един клас със страшно жизнени и амбициозни деца, и талантливи, и умни. Те предложиха този спектакъл да се изиграе в НХК с някаква кауза и си мислехме, че може парите, които събирахме от билети да бъдат за каузата "Подкрепи таланта", т.е. за стипендия на някое талантливо дете. Разбира се, аз ще помоля тази наша публика на 25 януари да бъде снизходителна, да отчита, че това са ученици 10 клас, но енергията и заразната амбиция, които те имат предполагам, че ще допадне на публиката и тя няма да остане разочарована. За тях това е голям урок. Не е задържително те да се развиват като актьори, но това, което научиха по време на тези репетиции е много ценно за тях и ще остане завинаги." 
„Чехов завинаги! “ е зрелище, което едновременно ще ви разплаче от смях и ще ви трогне. Ще се замислите над превратностите на живота и ще заживеете с героите от едноактните пиеси на великия им създател, обещават от екипа на пиесата. Сложният Чехов е избран и заради разнообразието от характери, с които пиесите предизвикват всеки актьор-и начинаещ, и утвърден. Как учениците се подготвят за това предизвикателство?

Мартин Германов: "Аз играя Иван Василиевич Ломов. Той е охранен мъж, в същото време много изнежен. Отгледан е от майка си и леля си. Той се притеснява от предложението, което трябва да направи. Ще видите как може едно предложение да има няколко варианта за фатален край. За да вляза в ролята четох много, гледах други хора, които са играли пиесата. Сценична треска нямам-от малък съм на сцената." 


Георги Кърчев: "Играя Шипучин в „Юбилей“. Героят е доста любопитен, един от най-трудните образи, които съм играл досега. Сложен комплексен човек, който ме изпотява докато вляза в роля. Той е енергичен човек с писклив глас, дори някои биха казали дразнещ. Фин, елегантен, но повърхностен. Гледа всичко да е красиво, но не и стойността му. Един образ може да бъде променян по много различни начини и спрямо обратната реакция на публиката-кое е по-правилно, по-достоверно."

Мария Петрова: „Елена Попова в пиесата „Мечка“ е моята героиня. Тя е екстравагантна и претенциозна, вдовица дала обет, че ще траури цял живот и ще си седи вкъщи, но животът й поднася други предизвикателства. Важно е актьорът да харесва образа, за да може да се превъплъти напълно.

Никол Николова: "Играя Татяна Андреевна в "Юбилей". Татяна е глезена жена, клюкарка, интересува се само от своите истории, доста повърхностна като съпруга си Шибучин. Почти всяка една част може да бъде трудна, но когато работим заедно всичко се получава. Винаги имаш едно вълнение в стомаха и притеснение, но когато излезеш на сцената, това си заминава, особено като  чуеш ръкоплясканията на публиката, това вече напълно те отпуска." 


Даниела Георгиева-Стоянова е преподавала актьорско майсторство и на Мария Бакалова по времето, когато самата тя е била ученичка в бургаското училище. И в момента плакат на актрисата от филма "Жените наистина плачат" стои в класната стая, а примерът й често е тема на разговор между преподавател и ученици:

"Мария е една звезда, която много заслужено изгря на световния небосклон и се надявам много дълго да се задържи там, да продължава да ни свети като светъл лъч сред нашето малко забито ежедневие, но децата много й се възхищават. Следим я в социалните мрежи и сме горди с нейното присъствие в световното кино."
Участват: Деница Камбурова, Атанас Пределиев, Божидар Пехливанов, Гергана Динкова, Веселин Тенев, Мартин Германов, Мария Петрова, Даря Петрова, Георги Кърчев, Никол Николова.

В интермедиите се включват зрелостниците от компетентност актьорско майсторство: Бояна Велкова, Жана Бързилова, Ива Генчева, Мария Василева, Петя Ангелова, Станислава Левенова, Иван Терзиев, Никола Янакиев.

Билети за спектакъла се продават на каса НХК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08