Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

24-часова опашка пред Община Сливен за програмата за саниране

Снимка: Стоян Радев

В Сливен се изви 24-часова опашка пред административния център на общината за подаване на документи за съфинансиране с общински средства за енергийно обследване на жилищните блокове, които ще участват в програмата за саниране. Членове на сдруженията се редят от вчера сутринта по направен  импровизиран списък, което предизвика недоволство сред чакащите.  Към обяд днес вече нямаше чакащи. 

Предвидената помощ за сдруженията е 300 хиляди лева, или 50% от сумата, необходима за обследване на одобрените сгради. Поради засиления интерес от страна на сдруженията се стигна до 24-часов маратон на чакащите, без да е ясно дали ще стигнат парите за всички.  


"Вземахме решение да си направим списъка, проверявахме се на определено време и така. Не сме спали, бяхме будни от 7 часа сутринта до сега. Имахме си смени и представители по всяко едно време на денонощието. ; Аз съм тук заради хората, които представлявам, да.  Ако зависеше от мен, нямаше и час да стоя тук.; Ами не е нормално, но държавата ни е такава.; 24 часа общо. От 7.00 часа на 22-ри.; Кой номер сте? – Номер 1. Надяваме се всичко да бъде нормално; 32-ри номер съм. Имам надежда, аз винаги имам. Надявам се да се случат нещата, за това съм тук."  

Община Сливен, чрез пресцентъра си обяви, че кметът Стефан Радев ще поиска тройно увеличение на средствата от Общинския съвет. Днес следобед се очаква и брифинг на общинското ръководството по въпроса.  
БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас почете жертвите на Холокоста и издигна глас против забравата

Център “Алеф” спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата на Световния еврейски конгрес “Ние помним”, която се провежда всяка година по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста - 27 януари. С общаснимкакъмкампанията  #WeRemember заборба с антисемитизма и всичкиформинаомраза, геноцид и ксенофобиясе присъединиха ученици и..

публикувано на 27.01.23 в 15:20

"Булевард Демокрация" - на 27 януари

Само с хубави новини започваме днешния петък: 1.   Обнародваха постановлението за безплатното пътуване на деца до 10 г. в обществения транспорт, а за пенсионери, студенти и докторанти – намаления. 2.   Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, реши Народното събрание. Безспорно мерките са повече от добри..

публикувано на 27.01.23 в 15:03

2 години няма становище на НИНКН за автогарата в Созопол

2 години няма категорично становище на Национален институт за недвижимо културно изкуство ( НИНКН) във връзка с изграждането на автогара в Созопол. За това алармира кметът Тихомир Янакиев на среща с  министъра на културата проф. Велислав Минеков и арх. Петър Петров .  Янакиев изказа силно неодобрение от начина на работа на Института,..

публикувано на 27.01.23 в 14:57
радонов детектор

Приключи изследването за наличието на радон в жилищните сгради в Ямболска област

В Ямболска област приключи изследването за наличието на радон в жилищните сгради. В момента се събират устройствата, а до месец се очаква да бъдат обявени и резултатите от проучването. Изследването се прави, тъй като преди няколко години, в региона е засечена повишена концентрация на радон.  Изследването за обемна активност на радон в..

публикувано на 27.01.23 в 14:17

Нерегламентирано сметище край „Лозово“

За нерегламентирано сметище сигнализират жители на бургаския квартал „Лозово“. Хората обясниха, че мястото е обособено за растителни отпадъци. Периодично обаче се изхвърлят както строителни, така и битови. На място може да се видят стари дивани, матраци, гуми, прозорци и други.  В района има ниви и при по-силен вятър събраните боклуци се..

публикувано на 27.01.23 в 14:11

4 млн. лева нисколихвен заем тегли Община Ямбол

4 млн. лева нисколихвен заем да изтегли Община Ямбол, гласува на заседанието си местният  общински съвет. Средствата ще бъдат използвани за дофинансиренто на ремонтни дейности  на обекти по стартирали  вече европейски проекти. Заемът ще бъде теглен  от „Фонд за устойчиви градове“, като срокът за връщането на парите е до 12 години. Средствата са за..

публикувано на 27.01.23 в 08:34

Снегопочистващата техника в Ямболска област е в готовност

Снегопочистващата техника на територията на Ямболска област е в готовност за разчистване на републиканската пътна мрежа, осигурени са и достатъчно количества инертни материали. В момента в региона вали дъжд, а температурите са положителни. Към момента обстановката е спокойна,почти над цялата област вали дъжд, няма заледени участъци, тъй като..

публикувано на 27.01.23 в 08:29