Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Областна администрация обявява конкурс за послание

Конкурс търси 7 думи, вдъхновени от област Бургас

Областна администрация Бургас организира конкурс за послание. То ще бъде вписано в основата на пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България с място за всички 28 административни области в страната.

„Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения. Инициативата е дълбоко родолюбива, смислена. Разчитам тя да вдъхнови повече хора и многообразието, уникалността и духът на област Бургас да бъдат „уловени“ в думи. Участниците са изправени пред предизвикателството да намерят онези 7 думи, с които да се обърнем към бъдещето“ - коментира областният управител проф. Мария Нейкова.

Конкурсът е областен и участниците трябва да са свързани с населените места на територията на област Бургас - да са родени, да учат, работят или да живеят в региона. Посланието, с акцент област Бургас - като география, дух, традиции, културно-историческо наследство, трябва да съдържа до 7 думи и да е на български език.

Авторитетно жури в състав проф.д.п.н. Галя Христозова - преподавател в БСУ, д-р Милен Николов – директор на Регионален исторически музей Бургас, Яна Кършийска – директор на Регионална библиотека „П.К. Яворов“, Ваньо Вълчев - поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор и журналист, ще определят посланието, което ще представлява област Бургас. Участниците трябва да изпратят своите предложения до 14 февруари 2023 г. на ел. поща poslanie@bs.government.bg като задължително посочат име, населено място и телефон. 

Целият регламент на Областния конкурс за послание е публикуван на интернет страницата на Областна администрация Бургас.    

Национална дарителска кампания „България заслужава!“ е с кауза изграждане на 111-метров пилон, на който да се извиси българското национално знаме. Кампанията е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът ще се реализира изцяло с дарения на българи, обединявайки нацията в изграждането на безспорен притегателен център на родолюбието. Роженските поляни - символ на българщината, са мястото, на което ще бъде монтиран най-високият пилон в Европейския съюз, а националният трибагреник ще се вижда от километри. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват годишните награди за мода, шоу и бизнес в Бургас

Годишните награди за мода, шоу и бизнес за 2022-ра ще бъдат връчени тази събота в Бургас. Организатор и водещ на церемонията е Красимир Недялков, единственият български дизайнер, подгрявал Пако Рабан. Тук правим топ 10, а най-добрите ще бъдат наградени в отделните раздели, каза Недялков. "Единият раздел е "мода", където има "дизайнер на..

публикувано на 27.01.23 в 11:51

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя:  "Общо взето, продуктите ни са..

публикувано на 27.01.23 в 10:34

"Работилничката на Дари и Дани" създава мъжки букети и уникални мартенички

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 22.01.23 в 17:30

Анна Йончева с фотоизложба „Деца (не) като другите“ в Народното събрание

Фотоизложба „Деца (не) като другите“ ще бъде представена в Парламента през следващата седмица. Основната цел е да се привлечен вниманието на депупатите към проблема с медицинските храни, които са жизнено важни за деца и възрастни със специфични заболявания, но са много скъпи и не се поемат от Здравната каса.  Организатори на събитието..

публикувано на 22.01.23 в 17:00

Пътят към природата и към знанието - днес във "Виа Понтика"

Пътешествията са част от желанията на много хора, които мечтаят да разширят мирогледа си, да напълнят очите си с красотата на света, да открият нови места, където да се чувстват щастливи. Блогът „Пътеписаници“ на Боряна Момчилова може да се приеме като спирката на пътешественици, които искат да набележат следващата си приключенска цел. Журналист по..

публикувано на 19.01.23 в 10:50

Мечките в айтоския зоопарк не заспаха заради топлата зима

За първи път мечките в айтоския зоопарк не спят зимен сън в началото на януари. Причината е в меката зима.  Кафявите мечки са майка и дъщеря. Елена идва преди 18 години от резервата Кормисош в Родопите, в паспорта й не е отбелязана възрастта, но се предполага, че е на повече от 25 години. Мия е родена в зоокъта през 2007-а година. Тази година..

обновено на 16.01.23 в 11:33