Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В предложение до служебното правителство:

ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до БургасОт ГЕРБ Бургас ще настояват пред служебното правителство за възраждане на Равнец като гражданско и карго летище, в случай, че държавата не може да се намеси и да се осигурят повече полети, включително и през зимата, на аеропорта в кв. Сарафово. Конкретното предложение отправи чрез медиите днес кметът на Поморие Иван Алексиев. Той пръв направи темата публична и дори поиска процедура за преразглеждане на концесията на бургаското летище.

 „Ако не може да се въздейства на „Фрапорт“, да се разгледа възможността за разработването на летище Равнец от страна на държавата и да го превърне в гражданско и карго летище. И тогава да видим дали „Фрапорт“ няма да разработи летище Бургас, защото иначе трябва да го затвори, според мен“, подчерта Алексиев.

Кметът, каза че е съгласувал предложението и с кмета на Бургас Димитър Николов. За повече полети целогодишно на летището настояват и от туристическия бранш. Алексиев е провел и разговори с кметовете от Южното Черноморие. Те внасят отчисления в специален фонд, именно с цел повече полети, включително и зимни, в Бургас.

„Фрапорт“ трябва да си преразгледа политиката спрямо Бургас. На летището няма полети зимата, няма и вътрешни полети Бургас-София, за сметка на летище Варна. Ако март месец се направи нов топ фестивал в Бургас посетителите ще слязат във Варна и после ще идват в Бургас ли", попита още Алексиев. Кметовете настояват двете летища Бургас и Варна да са в реална конкуренция, дори и да остане концесионтерът им "Фрапорт", подчерта Иван Алексиев.

Концесията с компанията бе подписана при правителството на Сергей Станишев за 35 г., а сегашното служебно правителство я удължи с още 5. Така срокът й вече е до 2046 г.

"Концесията на компанията се изпълнява като параметри, редовно се привеждат вноските, но ние не получаваме реален дивидент за Бургас. Къде е добавената стойност“, подчерта и депутатът Андрей Рунчев.

Повече чуйте в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33