Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четвърто централизирано класиране ще има за кандидатстването след 7-ми клас


Промени, свързани с броя на класирания и с начина, по който те ще стават, ще бъдат въведени за кандидатстващите след 7- ми клас. Ще се въведе 4-то класиране, което ще бъде централизирано, а няма да става по училищата. Такова може да има евентуално при пето класиране, ако останат свободни места. В същото време, ученици, които към момента на полагане на изпита, са в болници или под карантина, ще имат право да ползват оценките си по български език и математика, получени на олимпиади. Нивото на тях е дори много по-високо, отколкото на НПО, обясни председателят на бургаската структура на СБУ Константин Янков. 

Според него измененията са добри, ще улеснят както учениците и родителите, така и учителите,защото няма да се стига до закриване на паралелки.  По-справедливо ще бъде класирането за тези, които имат по-нисък бал. Те няма да могат да влизат в последния момент в останали  свободни места в по-предпочитани паралелки. Това се получава, защото едни от децата се записват на класиранията, а други не. В същото време образованието е задължително и няма как някой да остане извън системата. Ще се избегне и личния момент, при който директорите ще извършват четвъртото класиране. Янков поясни:

"Мисля, че промените в наредбата, ще работят в полза и на ученика, и на учителите, на системата, за да може да се отпуши малко повече самото записване на учениците.Сметки се правеха сега между второ и трето класиране,за да влезе в по-престижно училище, ако там има свободно място."

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от АЕГ „Гео Милев” с пиеса на китайски език

Десетокласниците от АЕГ „Гео Милев” в Бургас представиха пиесата „Легенда за чудовището Ниен“. Учениците зарадваха свои връстници и учители с изпълнение на древната легенда за митичното чудовище, полу-бик полу-лъв, което се страхува от червения цвят. Постановката е по сценарий на Жанет Ценова, преподавател по китайски език в елитната гимназия, а за..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Пътуване до Брюксел - голямата награда в ученически Quiz

Състезание, в което ученици от Бургас да демонстрират знания, организира местният депутат Жечо Станков. Надпреварата е озаглавена „Голямата битка на мозъците“ и в момента тече записването за нея, посочи пред БНР-Бургас Станков. "Бургас винаги е бил известен с будните си младежи. Както на вътрешни олимпиади в страната, така и на международни..

публикувано на 27.01.23 в 09:16
Така ще изглежда новия корпус на компютърната гимназия в Бургас

Ще строят нов корпус в IT гимназията, ще има модерни лаборатории и лекционна зала

Иновативно обучение по професии, необходими на регионалния пазар на труда ще се провежда в Новия център за високи постижения , който предстои да бъде изграден в бургаската гимназия по компютърно програмиране. Очаква се той да бъде завършен до една година. Средствата за реконструкцията и оборудването му са осигурени от Националния план за..

публикувано на 26.01.23 в 08:50

С какви средства ще се изгражда допълнителният корпус на училището в Сарафово

Община Бургас не е поискала средства от държавата за изграждане на допълнителния корпус на ОУ„Христо Ботев“ в квартал Сарафово. Имало е само запитване от тяхна страна, каза бургаският депутат от „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов. До кмета Димитър Николов е входирано питане от общинския съветник Иван Иванов, от Средна европейска класа - какви..

публикувано на 25.01.23 в 16:24
Снимката е илюстративна.

Константин Янков: Провинилите се ученици се чувстват безнаказани

Процедурата по налагане на санкции на учениците трябва да се промени и да се намали бюрократичната тежест. Това смята Константин Янков от Синдиката на българските учители. Според него, в момента провинилите се ученици се чувстват безнаказани. "Голяма част от родителите не възприемат на сериозно наказанията, които ние налагаме върху учениците,..

публикувано на 25.01.23 в 12:51

Изграждат в Бургас Център за високи постижения в професионалното образование

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации ще изгради Център за високи постижения в професионалното образование и обучение, заяви кметът Димитър Николов. Средствата за реконструкцията, оборудването и обзавеждането са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за..

публикувано на 24.01.23 в 10:44
Проф. Адриан Николов, по време на огледа на помещенията в Бургас

Първите студенти по тонрежисура във филиала на СУ в Бургас с прием още тази есен

Първите студенти по медийни технологии и тонрежисура на филиала на Софийския университет в Бургас ще започнат обучението си още от тази есен. Приемът ще е за една бакалавърска и няколко магистърски програми в направлението „Музикално и танцово изкуство“, каза проф. Адриан Георгиев, ръководител на катедра „Музика“ в най-старото висше училище у..

публикувано на 23.01.23 в 14:24