Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост:

Ще строят нов корпус в IT гимназията, ще има модерни лаборатории и лекционна зала

Така ще изглежда новия корпус на компютърната гимназия в Бургас
Снимка: Община Бургас


Иновативно обучение по професии, необходими на регионалния пазар на труда ще се провежда в Новия център за високи постижения, който предстои да бъде изграден в бургаската гимназия по компютърно програмиране. Очаква се той да бъде завършен до една година. Средствата за реконструкцията и оборудването му са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Проектът предвижда изграждане на нов, трети учебен корпус в двора на училището, който ще бъде оборудван с модерни технологични решения. Новата сграда ще бъде на четири етажа и ще бъде разделена на две функционални зони – за обучение и за обитаване. 

 „Освен архитектурно динамично модерно решение за обучение и настаняване на деца – това е единият етап. Другият включва модерни лаборатории за 3D печат, лазерно изрязване и проектиране на роботи и голяма динамично преразпределяща се лекционна зала, която позволя да бъдат събрани около 150 деца. Очакваме много външни лектори и много деца от града да могат да участват в тези модерни технологични обучения“, пояснява директорът Димитринка Тодорова.

Освен съвременното оборудване, част от лекторите ще са от реалния бизнес, което ще повиши качеството на образователната система. 

Учениците в IT гимназията в момента се обучават по четири специалности - Програмно осигуряване, Приложно програмиране, Програмите на изкуствен интелект и Програмиране на роботи. „Когато децата се обучават в компютърни науки те не са регионално ограничени в работните си места, но ние разчитаме на това децата, които имат по-експертни умения ще изберат да останат да работят в Бургас“, посочи още директорът.

Повече чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици срещу родители в първата семейна олимпиада

Ученици срещу родители мерят сили в забавни игри в първата семейна олимпиада. Домакин и организатор е ОУ „П. Р. Славейков“. В инициативата се включиха общо  180 родители и деца от училището.  За пръв път се прави такова събитие, а надслова е семейство и училище. Подготовката му започна още от януари, к азва директора Силвия Аврамова...

публикувано на 31.03.23 в 12:08

Огнян Маринов: Против съм да има само по един учебник

Колко трябва да бъдат учебниците по един предмет, това беше един от въпросите на провела се среща  в София. На нея президентът Румен Радев подчерта, че трябва да има широко обществено обсъждане дали да се учи само по един учебник и дали да има типизирано съдържание на учебниците по предмети като български език и литература, история и..

публикувано на 30.03.23 в 09:00
снимката е илюстративна

Осем училища в Ямбол са получили заплашителни мейли за бомба

Без паника е преминала евакуацията на учениците от 8-те основни училища в Ямбол, в които беше получен сигнал за бомбена заплаха. В момента в района на учебните заведения има засилено полицейско присъствие. Директорите и на осемте училища са преценили да прекратят учебните занятия. В НУ "Кирил и Методий"  се обучават  близо 330 деца, за..

обновено на 29.03.23 в 13:10

Пробно е достъпна електронната система за прием в 1 клас в Бургас

Всички родители на деца във възраст за записване в първи клас, могат да се запознаят от днес с електронната система за прием , съобщават от Община Бургас. Официално тя ще бъде активирана за кандидатстване в 08.00 часа на 11 май. Целта е да се улеснят родителите на бъдещите ученици при кандидатстването за прием в училище и да имат достатъчно..

публикувано на 28.03.23 в 14:54

Започна записването за участие на ученици в математическия турнир „Многознайко“

Започна записването за участието в единствения по рода си за Бургас и региона математически турнир „Многознайко“, информират от Общината. Надпреварата е насочена към деца от предучилищна възраст и се организира от Център за млади таланти, Бургас и Фондация „Шанс за децата и природата на България“.  Заявките за участие се приемат до 18.04.2023 г. на..

публикувано на 28.03.23 в 12:57

Нидерландия остава най-предпочитана сред кандидат-студентите

Интересът към образованието в чужбина се връща след периода на ковид пандемията, а все повече зрелостници се ориентират към паралелно кандидатстване в две държави. Тенденциите очерта изложението „Световно образование“, което се провежда днес в Бургас.  Над 15% е ръста в търсенето на възможности за продължаване на образованието в чужбина..

публикувано на 27.03.23 в 13:45

Първата в страната морска стая на открито ще бъде открита в СУ"Любен Каравелов" Несебър

„Морска класна стая“ на открито ще бъде изградена в несебърското училище„Любен Каравелов“. Тя ще се реализира по проект, спечелен от Местната инициативна рибарска група в Несебър. Кътът ще е предназначен за учениците от начален етап, обясни директорът на училището Ирина Велкова. Ще има три зони: "Две от тях ще бъдат отвън, на открито. Там в..

публикувано на 27.03.23 в 12:00