Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кал и прашни улици заради ВиК проект в "Лозово"


Прах и кал – това е ежедневието на жителите от бургаския квартал „Лозово“. Причината е реконструкция на ВиК мрежата. По проект дейностите започнаха от юни миналата година и се очаква да приключат до края на тази. Проблемът обаче е, че улиците не се копаят поетапно, а едновременно. През ноември миналата година жителите на квартала организираха протест с искане за нормална инфраструктура. След това последва и среща с представители на Община Бургас и ВиК, на която бяха обсъдени част от проблемите на хората.

Дейностите в квартал „Лозово“ са част от мащабния „Интегриран воден проект за област Бургас“ на стойност над 21 млн. лв. Възложител е ВиК – Бургас, а изпълнителите са няколко фирми, обединени в Дружество по закона за задълженията и договорите „Алфа-Вод-Про 2020“. По време на срещата с представителите на институциите в края на миналата година, жителите сигнализират, че се използва некачествена фракция.

„От ВиК обещаха да направят проверка на фракцията, с която се засипват дупките. Не съм компетентна да разбирам от това, но всички виждаме, че първоначално фракцията, с която се засипваха дупките съдържаше много дребни частици и след като завали дъжд, това се превръща в кал. Направиха проверка и смениха фракцията и дупките започнаха да се запълват с по-едра фракция“, обясни Ваня Иванова, която живее в „Лозово“.

Според Николай Георгиев, който също живее в бургаския квартал, ситуацията не се е променила особено, тъй като за 70 % от улиците е използвана старата фракция. „Те обещаха, че ако установят при проверката, че фракцията е негодна за жилищни райони, ще я изгребат и ще постелят нова. Те не направиха това. Просто засипаха старата с новата и като завали цялата кал излиза пак“, поясни той.  

Ситуацията в момента значително затруднява ежедневието на хората, особено на децата и на възрастните. „Кое е по-хубаво – калта или праха? Калта само я газим, а праха го дишаме. Преди да отида на работа, минавам през автомивката да си измия колата и така тръгва ежедневието“, посочи Николай Георгиев.

„Главната улица цялата е разкопана. Отделно като вали дъжд и има кал, автобусите с право карат по-бавно, но ние изпускаме връзката с Терминала с другите автобуси. Така закъсняваме за работа. Поне да запълнят дупките, за да идва автобусът навреме“, разказа друга жена от „Лозово“.

При срещата с хората, от Общината са ги уверили, че преди ремонта, улиците им са били заснети и ще бъдат възстановени в предишното им състояние. 

След започване на ремонтните дейности, в района на улица „Ружа“ се оказва, че новият проект не е предвидил, че там има подземна река. 

„На срещата се установи, че в самия проект на ремонта, не е предвидено да се запази вече съществуващата канализация, изградена точно заради тази подземна река. Доколкото знаем, проектът сега ще се промени, за да може да се запази“, разказа Ваня Иванова.

„Преди две години Общината промени изцяло улицата и канализацията, защото имахме проблеми и се наводняваше квартала, особено при хората, които живеят там. Сложиха канализация, която да поема цялата вода, защото в „Лозово“ канализация за дъждовна вода няма. В момента също не се изгражда. Изгражда се само за чиста и мръсна канализация. „Лозово“ е във формата на V и улица „Ружа“ е точно в средата. Всичкият дъжд и  вода отиват там – от нивите, квартала, отвсякъде. Оказва се, че тази канализация, която Общината изгради в момента се разрушава част от нея и се зауства в много по-малка. Хората, които живеят там в долната част, сега пак имат проблеми и се наводняват. Казаха, че ще се промени, но не знаем дали нещо е направено“, допълни Николай Георгиев.

В сравнение с миналата година, авариите намаляха, но продължават да са част от нашето ежедневие, допълниха хората. Главният специалист, който отговаря за кв. „Лозово“ Недка Стайкова обясни, че сега се копае, затова улиците са в това състояние и хората трябва да изчакат да приключи ремонта.

Опитахме се да се свържем и с другите компетентни институции и очакваме тяхната позиция. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва реконструкцията на ВиК мрежата на Карнобат

Започват дейностите по реконструкция на ВиК мрежата на Карнобат, съобщават от Общината.  Строителните дейности са част от изпълнението на първи етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“. Договорът за дейностите в Карнобат е на стойност 9 944 778,86 лева без ДДС. Предвижда се реконструкция на 11,10 км водопроводна мрежа, както и изграждане..

публикувано на 30.03.23 в 09:22

Поморие без вода утре

Водата в Поморие ще бъде спряна за цял ден в четвъртък, съобщават от ВиК-Бургас. Причината е авария на главния довеждащ водопровод. Водоподаването ще бъде спряно между 8 и 18 ч. 

публикувано на 29.03.23 в 19:19

Доброволци провеждат великденска кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора 2023”

Доброволци от Бургас за поредна година организират Великденската кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора”. Идеята е да се съберат хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се в Бургаска област.  Над 100 души жители на странджански села и Малко Търново получават празнични хранителни пакети от тази кампания, която се..

публикувано на 29.03.23 в 13:18

Разчистват негерламентирани сметища след мигранти в Община Болярово

Община Болярово почиства нерегламентираните сметища на своя територия. Кметът Христо Христов предупреди за засилен контрол и завишаване на санкциите. Акцент в кампанията, посветена на Седмицата на гората, ще е премахването на боклука, който остава след мигранти в граничните райони. Новата акция по ликвидирането на сметищата в граничните..

публикувано на 29.03.23 в 11:38

Затварят частично едната лента по бул. "Сан Стефано" в Бургас

Едната лента на платното по бургаския булевард „Сан Стефано“ ще бъде затворено в участъка от ул. „Шейново“ към ул. „Христо Ботев", съобщават от Общината. Ограничението се въвежда  от 9 часа на 30.03.2023 г. (четвъртък) до 01.04.2023 г. Това се налага във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас.

публикувано на 29.03.23 в 11:07

Без вода на места в Бургас и Сливен

Бургас продължават ремонтните дейности на ВиК мрежата, като днес от 10:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването на улица „Васил Левски“, в участъка между улиците „Шейново“ и „Патриарх Евтимий“. Днес ще има смущения и във водоподаването на високата зона на бл.81 в бургаския к-с „Лазур“, съобщи ВиК Бургас. Причината е..

публикувано на 29.03.23 в 08:19
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли..

обновено на 29.03.23 в 08:07