Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

| обновено на 02.02.23 в 08:19

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще бъде тази вечер от 19:00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас. 

Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

„Българската литература NAKRATKO” акцентира върху особеностите на съвременното образование. На сцената на НХК публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители - Мария Игнатова (за която това е дебют на театрална сцена), Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Билети могат да се закупят на касата на НХК.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филмът на Лукас Донт

Пет филма от програмата на “СФФ на брега” с номинации за “Оскар”

В края на януари бяха обявени номинациите за най-престижните филмови награди “Оскар”. Пет от селектираните филми ще бъдат показани в Бургас в рамките на 21-вия “София филм фест на брега”. Кино клас към „София Филм Фест на брега“ с ново предизвикателство - анимация Филмът “Тар” с режисьор Тод Фийлд вече е удостоен с наградата за..

обновено на 22.03.23 в 11:08

Творците на Бургас в подкрепа на ръководителя на „Талантино“ Станимир Карагьозов

Творците на Бургас се обединяват в подкрепа на Станимир Карагьозов. Той е създател и ръководител на Театрална школа "Талантино" и от няколко месеца се бори с тежко онкологично заболяване. Тони Димитрова, Дишо, Иван и Криси, Вокално трио DÉJÀ VU, Йорданка Върджийска, хор „Родна песен“, илюзионистът Зайн, танцова школа „Дюн“, ДФА „Лазур“, клуб по танци..

публикувано на 21.03.23 в 13:07
Национален конкурс за песен Бургас и морето, 2019 (архив)

Започна набирането на песни за "Бургас и морето" 2023

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ набира нови песни за тазгодишното издание, съобщават от Общината.  Крайният срок, в който всички автори на песни могат да изпратят своите музикални произведения, е 14.04.2023 г. От всички получени песни професионална подборна комисия ще селектира 12-те най-добри.  Творбите трябва да са създадени..

публикувано на 21.03.23 в 11:55

Играят "Ритуали на душата" за последно този сезон

Спектакълът „Ритуали на Душата“ на Танцова компания ДЮН ще бъде представен за последно този сезон в Бургас.  Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Практика на срещата и сливането. Тяло и Душа в Едно.  "Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло Идеята и..

публикувано на 21.03.23 в 10:30

Канят на "Поетично кафене" в Дома на писателя

"Поетично кафене“ ще се проведе днес в Бургас по повод Световния ден на поезията и Първа пролет. Събитието включва множество инициативи, в които се включват поети от различни поколения. Целта е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, съобщи Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност:  "През тази..

публикувано на 21.03.23 в 09:40

Бургаски младежи организират концерт на свещи по повод Часа на Земята

Концерт на свещи по повод Часа на Земята ще се проведе в Бургас. Събитието е тази събота, 25 март и цели да привлече вниманието и да акцентира на важността на теми, свързани с опазването на околната среда, съобщи Русана Тончева, председател на младежката природозащитна организация ПанГея към WWF България:  "Ние като една младежка..

публикувано на 21.03.23 в 09:20

Александър Сано пее в "Без любов не може" със Симфониета Видин

„Без любов не може“ е озаглавен новият музикален проект на бургаския творчески тандем Левон и Юлия Манукян. Звездата в него е актьорът Александър Сано.  Концерт-спектакълът отново се реализира с участието на Симфониета Видин, съобщи диригентът Левон Манукян. Следваме линията, както и в предишни наши проекти, да има актьорска линия, посочва..

обновено на 20.03.23 в 13:50