Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от АЕГ „Гео Милев” с пиеса на китайски език

Десетокласниците от АЕГ „Гео Милев” в Бургас представиха пиесата „Легенда за чудовището Ниен“. Учениците зарадваха свои връстници и учители с изпълнение на древната легенда за митичното чудовище, полу-бик полу-лъв, което се страхува от червения цвят.

Постановката е по сценарий на Жанет Ценова, преподавател по китайски език в елитната гимназия, а за подготовката възпитаниците са репетирали цяла седмица.

Поводът е отбелязването на Лунната нова година – тази на Водния Заек. Над милиард жители по света я посрещнаха на 22 януари.

Празникът в училището продължи с презентации и Дзиенджъ - традиционното китайско изрязване на червена хартия, където младежите написаха своите пожелания за здраве, късмет, щастие, благополучие и дълголетие.


Бургас е една от първите общини в България, която въведе изучаване на китайски език още през 2016 година в четири елитни гимназии.

„Китайският език дава огромна перспектива за развитие на хората, които го владеят. Учениците възприемат йероглифите като приказка, интересът е към цялата култура. Всички знаем, че границите на нашия език са граници на нашия свят и чрез владеенето на повече чужди езици ние разширяваме хоризонтите си. Това дава възможност и за креативен учебен процес”, сподели Жаклин Мутафян – Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев”.

В Центъра за съвременно изкуство и библиотека продължава безплатното обучение по китайски език за начинаещи. Курсът се провежда всеки вторник и четвъртък от 17.00 до 18.30 часа.Инициативата се организира от Община Бургас.


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Влез в час" - какво е "Училище за родителство"

Колко важно е включването на родителите като партньори на учителите на ниво ранно детско образование? Този въпрос, в различните му аспекти, ще разгледаме днес в предаването ни за образование „Влез в час“. Темата ще представим чрез проекта на една детска градина в Поморие. Тя се казва „Детелина“, а проектът, който тя спечели е насочен към..

публикувано на 20.03.23 в 11:01

3 април ще бъде неучебен ден за училищата с изборни секции

Денят след парламентарните избори – 3 април (понеделник), ще бъде неучебен за всички ученици в училищата, в които има разкрити изборни секции. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство.

публикувано на 18.03.23 в 12:16
Илия Кръстев и Димитър Николов по време на пресконференцията относно IT възможностите в Бургас

"Пътят към твоя успех" се състоя в Бургас

Бургас е първата спирка на националното роудшоу „Пътят към твоя успех“. Изложението, на което компании представиха високотехнологичната индустрия у нас, е с цел запознаване на ученици и студенти с кариерното развитие в сектора.  Компаниите на днешното изложение представиха най-новите програми и условия за работа в IT сектора. На срещата присъства и..

публикувано на 17.03.23 в 13:53

104 деца със специални образователни потребности с награди от патриотичен конкурс

104 талантливи деца и ученици със специални образователни потребности от цялата страна бяха наградени от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас. Конкурсът се проведе за първи път и премина под надслов „Аз обичам България и традициите ни“, съобщават от Община Бургас. Поводът бе 145 години от Освобождението на..

публикувано на 17.03.23 в 12:55

Академия по математика за IV клас ще се проведе през априлската ваканция

Центърът за подкрепа на личностното развитие в Бургас организира Академия по математика за IV клас през априлската ваканция. Поводът е свързан с подготовката на децата за Националното външно оценяване в IV клас.  Ръководител на школата ще бъде инж. Томина Никова. Занятията ще се проведат от 10-ти до 13-ти април от 09.30 часа в ЦПЛР-Бургас на ул...

публикувано на 16.03.23 в 12:26

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" с нова компютърна зала за над 20 хил. лева

Компютърна лаборатория оборудвана с над 20 хил. лева дарени от фирма партньор бе открита в университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Залата вече е на разположение на студентите, а това не е първо партньорство между ВУЗ-а и компанията. Проф Магдалена Миткова, ректор на университета посочи, че дарението е доказателство за изключителната..

публикувано на 14.03.23 в 14:19
Красимира Димитрова и Венета Карапеева очертаха тенденциите и новостите при образованието в чужбина

Белгия измества Нидерландия като дестинация за обучение в чужбина

Белгия измества Нидерландия като дестинация за обучение в чужбина. Това стана ясно след форума “Образование за успешна кариера”, който се проведе в Бургас.  Сърцето на Европа и център на евроинституциите Белгия е все по-предпочитан избор за придобиване на висше образование, посочи в предаването на БНР-Бургас „Влез в час“ Венета Карапеева -..

публикувано на 13.03.23 в 14:47