Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас почете жертвите на Холокоста и издигна глас против забравата

Център “Алеф” спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата на Световния еврейски конгрес “Ние помним”, която се провежда всяка година по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста - 27 януари. С общаснимкакъмкампанията  #WeRemember заборба с антисемитизма и всичкиформинаомраза, геноцид и ксенофобиясе присъединиха ученици и преподаватели от английската, руската, немската и природо-математическа гимназии, гимназията по компютърно програмиране и иновации, Професионална гимназия помеханоелектротехника и електроника, писатели и граждани на Бургас.

Бургас каза “Не на забравата и никога отново” на тематична вечер в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в навечерието на паметния ден. Пред препълнената зала “Проф. Димитър Аврамов” бе представен и сборникът с отличените творби в Деветия международен литературен ученически конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.


С емоционално слово Алберта Алкалай, основател и председател на Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” превъртя назад лентата на годините. 

“Защо 27 януари? Защото на тази дата през 1945 година е освободен концлагера Аушвиц Бирхенау в Полша. Този нацистки лагер става емблема на смъртта, на адската машина на злото на земята, на  пълната дехуманизация на човека, на абсолютното зло. Стара еврейска традиция е, да се припомнят имената на загиналите. Защото това е единственият начин те да бъдат опазени от забрава. Да бъдат спасени от двойната смърт - тоталната забрава, че някога са били на тази земя.”, каза тя.

 Споделяйки за спасени и погубени свои родственици, Алкалай изтъкна значението на уникалния хуманен акт на българския народ - да не допусне изтребването на своите евреи. Тя изтъкна ролята на българските писатели в него и прочете редове от писмото, изпратено от тях до Парламента против Закона за защита на нацията, който въвежданечовешки условия за живот на българските евреи. Естествена кулминация на словото й бе връчването на учреденото от “Алеф” звание “Пазител на паметта”. С него бяха удостоени Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност и Жаклин Нейчева, директор на Английската гимназия. Първият носител на званието е кметът на Бургас Димитър Николов през 2017 година като наследник на кмета на Бургас д-р Дянко Пръвчев, който през март 1943 година решително се е противопоставил на заповедта за депортация на бургаските евреи към нацистките лагери на смъртта.


Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ бе представен от Стойчо Кьосев, д-р по философия. Той сподели пред аудиторията свои размисли за словото и неговата изключителна роля за съхранение на паметта. “Словото е действителността, словото е това, което прави нещата това, което са. И затова: пишете, пишете, и то пишете вие, защото вашето слово е честното, неизкушеното, словото от сърцето. В наше време словото все по често се превръща в погрома на истинската сила и силните на деня много бързо го разбират и много бързо започват да манипулират словесността”, призова младите хора той. “Във вашето слово няма мълчание. Вашето слово е словото, което казва истината. Важна е честната позиция, сърцатата позиция. И това аз успях да прочета във вашите разкази.  Важното е словото да бъде истинско! И вашето слово е истинско!”, каза още Кьосев.


Ученичките Елина Илиева от Немската гимназия и Християна Германова от Руската гимназия, чиито разкази са част от в сборника, споделиха какво ги е предизвикало за участие в конкурса  и впечатленията си от творческите работилници и срещи с писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров и Недялко Йорданов по време на литературния фестивал “Приятелството - смисъл и спасение”, с който приключи деветото издание на надпреварата на “Алеф”.


“Да се обединим зад решителния слоган “Никога повече“ убедени, че Холокост,геноциди, войни и изтребления са невъзможни за нашия живот и бъдеще. Ние  издигаме нашия глас и срещу войната в Украйна,“ призова в заключение Алберта Алкалай.

Логичен и изключително емоционален финал на паметната вечер бе филма “Фотолюбител”, предоставен на “Алеф” специално за събитието от Полския институт в София. Той потопи зрителите в автентичната реалност на Холокоста чрез фотосите на австриеца ВалтерГеневайн, запечаталживота в гетотонаград Лодз.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва реконструкцията на ВиК мрежата на Карнобат

Започват дейностите по реконструкция на ВиК мрежата на Карнобат, съобщават от Общината.  Строителните дейности са част от изпълнението на първи етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“. Договорът за дейностите в Карнобат е на стойност 9 944 778,86 лева без ДДС. Предвижда се реконструкция на 11,10 км водопроводна мрежа, както и изграждане..

публикувано на 30.03.23 в 09:22

Поморие без вода утре

Водата в Поморие ще бъде спряна за цял ден в четвъртък, съобщават от ВиК-Бургас. Причината е авария на главния довеждащ водопровод. Водоподаването ще бъде спряно между 8 и 18 ч. 

публикувано на 29.03.23 в 19:19

Доброволци провеждат великденска кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора 2023”

Доброволци от Бургас за поредна година организират Великденската кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора”. Идеята е да се съберат хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се в Бургаска област.  Над 100 души жители на странджански села и Малко Търново получават празнични хранителни пакети от тази кампания, която се..

публикувано на 29.03.23 в 13:18

Разчистват негерламентирани сметища след мигранти в Община Болярово

Община Болярово почиства нерегламентираните сметища на своя територия. Кметът Христо Христов предупреди за засилен контрол и завишаване на санкциите. Акцент в кампанията, посветена на Седмицата на гората, ще е премахването на боклука, който остава след мигранти в граничните райони. Новата акция по ликвидирането на сметищата в граничните..

публикувано на 29.03.23 в 11:38

Затварят частично едната лента по бул. "Сан Стефано" в Бургас

Едната лента на платното по бургаския булевард „Сан Стефано“ ще бъде затворено в участъка от ул. „Шейново“ към ул. „Христо Ботев", съобщават от Общината. Ограничението се въвежда  от 9 часа на 30.03.2023 г. (четвъртък) до 01.04.2023 г. Това се налага във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас.

публикувано на 29.03.23 в 11:07

Без вода на места в Бургас и Сливен

Бургас продължават ремонтните дейности на ВиК мрежата, като днес от 10:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването на улица „Васил Левски“, в участъка между улиците „Шейново“ и „Патриарх Евтимий“. Днес ще има смущения и във водоподаването на високата зона на бл.81 в бургаския к-с „Лазур“, съобщи ВиК Бургас. Причината е..

публикувано на 29.03.23 в 08:19
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли..

обновено на 29.03.23 в 08:07