Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не е ясно дали Националният център за безопасен интернет ще работи след 6 месеца

Снимка: ФБ на НЦБИ

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да работи за поне още 6 месеца. Частна компания е осигурила нужното съфинансиране, за да може горещата телефонна линия да е на разположение на децата, които искат да подадат сигнал за онлайн тормоз.

Проблемът на центъра е от миналото лято, след като партньорската швейцарска организация е променила приоритетите си. Така за кратко време той е трябвало да намери близо 100 000 лева съфинансиране, обяснява Антоанета Василева, координатор там. Това се случило в лицето на частна IT компания. Но няма да е така за дълго, казва Василева.

"Положението е "казвам ти дъще, сещай се снахо“. Ние ще продължим да търсим финансиране, ще кандидатстваме за европейската програма, така че да си осигурим устойчивост и ще продължим да настояваме държавата да включи в политиките си работата и дейността на центъра, за да може тя да бъде съфинансирана, както е в другите европейски държави."

В отговор на депутатско питате служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев е отговорил, че без подобен център би се отворила огромна дупка, казва Антоанета Василева. И подкрепя със статистика. За 2021-ва има 16 000 сигнала, 23 700 са били те за 2022-ра.

"ГДБОП нямат никаква възможност да приемат по този начин сигналите, те си имат свои процедури, които са изключително претоварени, защото идват и много международни случаи. Ние улесняваме тяхната работа, освен това хората знаят, че могат да се обръщат към нас. Децата ни търсят, защото ние им осигуряваме и анонимност"

За сега спешният телефон за проблеми на децата в интернет остава.

"124 123 е на разположение следващите шест месеца".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол, информират от фейсбук страницата Archeologia Bulgarica . Откритието е направено от  интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д-р Иван Христов (НИМ).  "След анализа на теренната работа и лабораторната обработка на пробите от Шарлан баир и Алефо тумба над полуостров Буджака..

публикувано на 21.03.23 в 15:41

Още протести заради скъпата вода, но и мнозина ще се откажат от бранша

Земеделци протестират днес, а причината е рязкото поскъпване на водата за напояване и състоянието на Напоителни системи. Първо са производителите на малини и ягоди, а до няколко седмици пред същата ситуация ще са изправени и други техни колеги. Според зеленчукопроизводител от Бургас са възможни не толкова последващи протести, колкото отказ на..

публикувано на 21.03.23 в 13:07
снимката е илюстративна

Бюджетите на 90 домакинства в Сливенска област под наблюдението на НСИ

От началото на месец април Националният статистически институт, започва провеждането на наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. В Сливенска област 90 домакинства ще вземат участие, избрани на случаен принцип.  Всяко домакинство ще участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип...

публикувано на 21.03.23 в 12:48

Монтираха 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

С 158 нови платформи за гнезда ще бъдат посрещнати щъркелите тази година. Те са монтирани на стълбове от електроразпределителната мрежа, съобщават от Електроразпределение Юг. С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите oт 2009 г...

публикувано на 21.03.23 в 11:04

Профилактика на предавател на честота 91.9 MHz

Днес поради профилактика на предавател, на честота 91.9 са възможни прекъсвания на програмата на БНР Бургас за района на град Ямбол.  Може да слушате програмата на БНР Бургас онлайн .

публикувано на 21.03.23 в 08:00

Липсват достатъчни количества вода в част от селата в община Тунджа

Продължават затрудненията с водоснабдяването на част от селата в община Тунджа. Към проблемите с остарялата и амортизирана водопроводна мрежа се прибавя и липсата на достатъчни количества вода. Липсата на валежи през последните месеци може да се превърне в сериозен проблем за голяма част от 44 - е населени места в община Тунджа,..

публикувано на 20.03.23 в 13:36
снимката е илюстративна

Как работи Социалният патронаж в Ямболска област?

Високите цени на хранителните продукти и  липсата на редовно приети годишни бюджети затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в голяма част от българските общини.   Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посочва: „В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година...

обновено на 20.03.23 в 11:41