Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борисов: Посредници са спечелили 800 млн. лв. от продажба на българско оръжие за Украйна

Снимка: ФБ на Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че между 40 и 50% от парите, които България е спечелила от продажбата на оръжие за Украйна, са усвоени от посредници. По думите му от 4 милиарда, 800 милиона лева са усвоени като комисионни от посредници, което е свръхпечалба и към нея не се слага надценката. Според Борисов тези посредници са свързани с бившия премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев:

Борисов коментира на среща с депутати от ГЕРБ: 

"Те действително няма да имат проблем с българското правосъдие. За такива стотици милиони долари, ако тези разлики се намерят, не обвинявам никого. Но познавайки партньорите си, когато излиза от джоба на техните данъкоплатци, всеки долар или евро, много внимателно ще проследят пътя.

Но аз мога само политически да кажа – браво, че са го правили, за да стигне оръжие до Украйна, и да осъдя поведението им, ако са превили всичките тези неща"

Според Кирил Петков казаното от Борисов е измислен скандал за отвличане на вниманието от важните за страната теми.

"Трябва да спрем да му обръщаме внимание на борисовките. Защото тези борисовки отвличат вниманието от важните неща. Да почнем въобще да не обръщаме внимание на тези, както един наш колега каза, кал и каскети. Свършва. Няма да им обръщаме внимание, движим се с истинските въпроси за България"

Съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира казаното от Борисов за комисионните от оръжия и го определи като част от предизборната кампания . Той припомни, че е бил част от делегацията начело с Петков която посети Украйна, като каза:

"И срещата със Зеленски. Знаете ли кое беше основното изречение вътре на разговорите в един бункер. Г-н Зеленски каза: Благодаря на българското правителство , че не пречи на нашите търговски отношения с вашата военна индустрия. Това е истината".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Георги Кузманов – за своята мисия за Странджа и индустрията в Бургас

Георги Кузманов e общински председател на ПП „Български възход“ в Бургас. В настоящите избори той е четвърти в листата за народни представители. Кузманов е магистър по икономика, успешен строителен предприемач в региона. От 15 години се занимава с инвестиции в бранша, управител е на фирма, която е изградила голям брой жилищни, промишлени и..

публикувано на 29.03.23 в 16:15

В Ямболска област започна разпределението на бюлетините и изборните книжа

В Ямболска област започна разпределението на бюлетините и изборните книжа, до момента в петте общини на областта са образувани 236  секции. Спокойно, до момента, протича подготовката за изборите в неделя, съобщи секретарят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева.  Смените в СИК, както и на предходните избори са много, подчерта..

публикувано на 29.03.23 в 16:01

Над 64 досъдебни производства по сигнали за купуване на гласове в страната

Над 64 досъдебни производства, свързани със сигнали за купуване на гласове, има до момента в цялата страна. Това посочи в Бургас главният секретар на МВР – гл. комисар Петър Тодоров. Има над 350 оперативни и явни сигнали до момента, допълни той. „Обхванали сме целия контингент, за който имаме данни, че се занимава с този тип престъпна..

публикувано на 27.03.23 в 11:50

Във вторник ще се проведе обучение на СИК в Царево

Секционните избирателни комисии в община Царево ще бъдат отново 20, каза за БНР Бургас кметът Георги Лапчев: „Напълно подготвени сме, когато има толкова често извънредни парламентарни избори помага на администрацията да е подготвена и за този вот на 2 април.  В общината има близо 9500 жители, с около 4700 избиратели.  Готови сме да осигурим абсолютно..

публикувано на 25.03.23 в 16:31
Разтовариха бюлетините за вота на 2 април в Сливен

РИК - Сливен с една подвижна и две допълнителни секции в болници

Една подвижна избирателна секция е сформирана в община Сливен, а желаещите да гласуват в нея могат да подадат заявление в РИК до 27 март. В изборния ден две допълнителни секции ще бъдат открити във Военна болница и МБАЛ "Хаджи Димитър", съобщиха от РИК - Сливен. В Сливен бяха доставени хартиените бюлетини. Изборните книжа и видео устройствата ще..

публикувано на 25.03.23 в 07:49
Илюстрация: Георги Цветков

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат. „Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от..

публикувано на 21.03.23 в 11:09

платена публикация
Коалиция „Заедно“ откри в Бургас предизборната си шатра (видео)

КП „Заедно“ откри в Бургас предизборната си информационна шатра. Председателят на „Заедно“ Ива Митева се срещна със симпатизанти в центъра на града. Тя сподели, че престъпва към предстоящите избори с надеждата, гласоподавателите да им повярват и да им дадат своето доверие. Официален сайт на КП "Заедно" „Пристъпвам с желанието да поставим..

публикувано на 21.03.23 в 11:00