Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хр. Симеонов: Поправихме редица несправедливости в образованието

Христо Симеонов
Снимка: БНР-Бургас

Зрелостници ще могат да се явяват на трета или четвърта матура по желание, на равнище профилирана подготовка. Тази възможност я дадохме след направени законови промени, посочи бургаският депутат от „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов. Това ще е полза на учениците, които не са успели да покрият нужния хорариум по предмет, с който ще кандидатстват висше, добави той:

„Една от тези специалности е компютърни науки. Знаете, в днешно време, колко е голям интересът към тази дисциплина. Но, ако учениците не са покрили равнище на профилираща подготовка по предметите математика и физика, те няма как да продължат още в същата година своето обучение. Така че, ние създадохме възможността самото Министерство на образованието и науката да има правото да валидира тези техни знания и постижения, за да могат те да продължат своето образование“, добави той.

Така поправяме една несправедливост за учениците, посочи Христо Симеонов.

Процесът по предоставяне на безплатните учебници ще бъде регламентиран в наредба, която трябва да изготви ресорното министерство, поясни още Симеонов. Те ще са за учебната година 2024/2025 и ще струват на бюджета около 80 млн. лв.

„Заложихме в този законопроект, вече превърнал се в закон, условието, че ще има книжен учебник, но едновременно с това ще има и електронен вариант, електронно копие на същия този учебник. Така че, учениците могат да предпочетат или единия, или другия вариант, но те ще учат задължително по едно и също съдържание. По този начин се постига равнопоставеност“, коментира депутатът.

Абсолютният минимум, който може да се спести на семейство, е около 150 лв. за учебници, посочи Христо Симеонов. Така даваме възможност на всички деца да имат учебници, подчерта той.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици срещу родители в първата семейна олимпиада

Ученици срещу родители мерят сили в забавни игри в първата семейна олимпиада. Домакин и организатор е ОУ „П. Р. Славейков“. В инициативата се включиха общо  180 родители и деца от училището.  За пръв път се прави такова събитие, а надслова е семейство и училище. Подготовката му започна още от януари, к азва директора Силвия Аврамова...

публикувано на 31.03.23 в 12:08

Огнян Маринов: Против съм да има само по един учебник

Колко трябва да бъдат учебниците по един предмет, това беше един от въпросите на провела се среща  в София. На нея президентът Румен Радев подчерта, че трябва да има широко обществено обсъждане дали да се учи само по един учебник и дали да има типизирано съдържание на учебниците по предмети като български език и литература, история и..

публикувано на 30.03.23 в 09:00
снимката е илюстративна

Осем училища в Ямбол са получили заплашителни мейли за бомба

Без паника е преминала евакуацията на учениците от 8-те основни училища в Ямбол, в които беше получен сигнал за бомбена заплаха. В момента в района на учебните заведения има засилено полицейско присъствие. Директорите и на осемте училища са преценили да прекратят учебните занятия. В НУ "Кирил и Методий"  се обучават  близо 330 деца, за..

обновено на 29.03.23 в 13:10

Пробно е достъпна електронната система за прием в 1 клас в Бургас

Всички родители на деца във възраст за записване в първи клас, могат да се запознаят от днес с електронната система за прием , съобщават от Община Бургас. Официално тя ще бъде активирана за кандидатстване в 08.00 часа на 11 май. Целта е да се улеснят родителите на бъдещите ученици при кандидатстването за прием в училище и да имат достатъчно..

публикувано на 28.03.23 в 14:54

Започна записването за участие на ученици в математическия турнир „Многознайко“

Започна записването за участието в единствения по рода си за Бургас и региона математически турнир „Многознайко“, информират от Общината. Надпреварата е насочена към деца от предучилищна възраст и се организира от Център за млади таланти, Бургас и Фондация „Шанс за децата и природата на България“.  Заявките за участие се приемат до 18.04.2023 г. на..

публикувано на 28.03.23 в 12:57

Нидерландия остава най-предпочитана сред кандидат-студентите

Интересът към образованието в чужбина се връща след периода на ковид пандемията, а все повече зрелостници се ориентират към паралелно кандидатстване в две държави. Тенденциите очерта изложението „Световно образование“, което се провежда днес в Бургас.  Над 15% е ръста в търсенето на възможности за продължаване на образованието в чужбина..

публикувано на 27.03.23 в 13:45

Първата в страната морска стая на открито ще бъде открита в СУ"Любен Каравелов" Несебър

„Морска класна стая“ на открито ще бъде изградена в несебърското училище„Любен Каравелов“. Тя ще се реализира по проект, спечелен от Местната инициативна рибарска група в Несебър. Кътът ще е предназначен за учениците от начален етап, обясни директорът на училището Ирина Велкова. Ще има три зони: "Две от тях ще бъдат отвън, на открито. Там в..

публикувано на 27.03.23 в 12:00