Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Бургас не даде зелена светлина за новия корпус на "Сърце и мозък"

3
Административният директор на "Сърце и мозък" Живко Колев и архитект Даниела Георгиева защитиха проекта пред Обс


Местният парламент на Бургас отхвърли докладна, свързана със строителството на нов корпус с детски профил на болница „Сърце и мозък“. Предложението, внесено в Общинския съвет от кмета на Бургас Димитър Николов, е за завишаване на допустимия Кинт и допускане на намаляване на необходимата площ за м2/на легло, за да бъде възможно обособяването на новия корпус. Вотът си дадоха 41 съветници, 10 гласуваха „въздържал се“, 2 се обявиха „против“, 29 „за“, но докладната не бе приета, тъй като за решението е необходимо квалифицирано мнозинство от 34 гласа.  

Представителят на инвеститора отказа коментар, а от администрацията поясниха, че варианта са два-или проекта да бъде преработен или да бъде замразен. 

Предвижда се разширението на базата на болница „Сърце и мозък“ да е с нов корпус, наречен „Мама и аз“. Крилото по проект е с осем надземни и два подземни етажа, като в него ще има родилно отделение, 2 отделни самостоятелни входа и общо 318 легла. За тях са предвидени 49 паркоместа при нормативно изисквани 3436 паркоместа се предвиждат в подземен паркинг във втори сутерен на кота – 7,00м. на крило "Мама и Аз", а остатъкът - 13 паркоместа са за външно паркиране в дворното пространство. Пет от тях ще са в близост до входа за хора в неравностойно положение. По този начин за МБАЛ „Сърце и Мозък“ ще са осигурени общо 81 броя паркоместа, разположени в подземните нива на двете крила - реализирано и новопредвидено и на терена, което представлява нормативният брой паркоместа за този вид строежи, се посочва в докладната. 

По оформилите се още в комисиите въпроси отговори даде административният директор на здравното заведение Живко Колев. Има дублиращи се специалности с предвидените в бъдещата общинска детска болница "Света Анастасия", но конкуренция няма, смятаме, че ще се допълваме и ще работим в сътрудничество, подчерта той. Кметът Димитър Николов пък призова двата проекта да не се смесват. 

Кметът Димитър Николов призова да не се сместват проектите за общинската детска болница и този на

Доцент д-р на архитектурните науки Даниела Георгиева от екипа на болницата поясни, че промените по двата показателя Кинт и квадратен метър на легло не е нито драстично, нито изключение за България и дори областта. 

Нормативът, който определя условна площ за всяка легло в рамките на парцела, не засяга директно пациента. Този показател не намалява предвидения процент озеленената площ и отстояние на сградата, категорична бе тя. Архитект Георгиева посочи, че такава процедура е проведена през 2019 година и е завършила с разрешение от Министерството на здравеопазването за вече изграденото крило. С нея е одобрена плътност 60% , 28 метра височина, коефициент на интензивност 4 и кв/метра на брой легло- 11. Настоящата процедура изисква незначително намаление „от 11 на 9 квадратни метра за легло, а коефициент на застрояване от 4 на 4.2. Стойностите са минимални и засягат само един имот, обясни архитект Георгиева. 

Изказване направи архитект Костадин Христов от Регионалната колегия, който посочи паркирането като най-голямата слабост на проекта и призова за отлагане на решението докато от здравното заведение предложат адекватен вариант. Като пример той посочи, че проектът за общинската детска болница при 130 легла предвижда паркинг със 110 места.  

Паркирането е най-големият проблем на проекта, посочи архитект Костадин Христов

Най-много въпроси относно паркирането имаха и съветниците. Административният директор поясни, че се работи по 4 варианта -свързан с близкия университет, закупуването на чисто нова територия, изнесено обслужване на пациенти и коли или със собствени средства и пренаемане на друга площ. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15