Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-евтин градски транспорт от днес за ученици и пенсионери с карти


Допълнително намаление на абонаментните карти във вътрешноградския транспорт за ученици и пенсионери влиза в сила от днес. "Бургасбус" има готовност да въведе новите по-ниски цени с днешна дата, казаха от дружеството. 

Вместо 20, пенсионерите ще ползват вече 40% намаление при закупуване на карта. При учениците отстъпката е още по-висока - от 30 тя става 70 на сто. Децата до 10 години пък ще пътуват безплатно в градския транспорт. Управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев поясни:

„Към момента е ясна сумата, която получаваме от държавния бюджет, уточняваме сумата, която ще получаваме от общинския бюджет, за да калкулираме крайната цена към гражданите. Смятам, че ще влезем в сроковете – 1 февруари“

27 млн. лева държавата насочва към общините, на чиято територия има губещи линии до отдалечени и слабо населени места. Ще доведе ли тази субсидия до по-добро транспортно обслужване на тези селища?

„Това, което ние получаваме и ще получаваме ще ни помогне да обслужваме по-начесто евентуално, ако има такава нужда. А за колегите, които пътуват наистина по слабо населените планински райони за тях не мога да коментирам“

Решението на МС влиза в сила от днес до края на годината. Средствата за компенсации на скъпите горива са осигурени от свръхпечалбата на бургаската рафинерия. Все още се обмислят варианти за облекчения на шофьорите. 

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ - Бургас: Неприятната миризма на нефтени продукти идва от морето

Девет сигнала за неприятна миризма на нефтени продукти са постъпили днес в Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Според екоинспекторите става дума за миризми от товаро – разтоварната дейност на танкерите, каза за БНР – Бургас директорът Павел Маринов. По думите му такива сигнали има от началото на лятото и са почти всяка седмица...

публикувано на 04.09.24 в 15:43

Меморандум подписа Мария Нейкова с НС на ТПК

Меморандум за сътрудничество бе подписан между Областна администрация Бургас, Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации–Бургас.  Това стана по време на форум на тема „105 години НС на ТПК“, който се проведе в  Областната администрация. Обхватът на Меморандума включва разработване..

публикувано на 04.09.24 в 15:13
Писателят Захари Карабашлиев ще представи романа си

Да внимаваме кого избираме: тези, които говорят за врагове и чужди влияния, водят към бездната

"Раната, която се отваря по време на една война, зараства много бавно. Понякога не зараства. Понякога минават десетилетия, вероятно и повече. Но по-трудно зарастват раните, за които не се говори и които не се третират" - казва писателят Захари Карабашлиев в навечерието на представянето на романа си "Рана" в рамките на културния фестивал "Аполония". То ще..

публикувано на 04.09.24 в 15:25

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен от 20 септември.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване -   7 и 8 септември от 14 до 16 часа, на 14 и 15 септември от 14 до 16 часа или до запълване на квотата. Кампанията е с благотворителен характер. Целта е..

публикувано на 04.09.24 в 14:05

Община Царево кандидатства по проект за основен ремонт на кметството в Лозенец

В средата на август бяха представени проектите за ново оформление на обществени сгради в гр. Ахтопол, с. Синеморец, гр. Царево и с. Лозенец, изготвени от френски студенти, които участват в международен конкурс за проекти. Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево Междувременно, в партньорство с арх. Цвета Сурчева,..

публикувано на 04.09.24 в 09:50

Вижте празничните прояви за Деня на Средец

С втория литературен конкурс „Янаки Петров“ на 4 септември започват празничните прояви, посветени на Деня на град Средец, който се отбелязва на 23 септември. През целия месец са предвидени културни събития, спортни прояви, предстои и осветяване на нова църква в града.    При голям интерес от автори от цялата страна днес започва..

публикувано на 04.09.24 в 08:40
Стралджа

Удължават бедственото положение заради безводието в Стралджа

Заради безводието е удължен срокът на обявеното в община Стралджа частичното бедствено положение. В средата на юли кметът Атанас Киров обяви  извънредна ситуация и от тогава е в сила Общинският план за защита при бедствия.  Липсата на достатъчно количество вода в резервоарите, както и многобройните  аварии по водопроводната мрежа оставят всекидневно..

публикувано на 04.09.24 в 07:15