Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавата поема инициативата за изграждането на околовръстния път на Айтос

Снимка: архив

Повече от година община Айтос не стартира необходимите дейности по изменение на Общия устройствен план, в който да залегне строителството на околовръстно шосе на града. Това бе констатирано на среща в регионалното министерство с участието на областния управител на Бургас, депутати и кметове от региона, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Администрацията е оставила и без отговор писмо на агенция „Пътна инфраструктура“ по темата от 29 март 2022 г. Министър Иван Шишков подчерта, че местната власт трябва да внесе предложения в Общинския съвет с искане за частично изменение на плана за частите, в които общината смята, че е възможно прокарването на трасето, след което да се направи задание за възможното строителство, на базата на което да се изготви идеен проект и подробен устройствен план. Министърът разпореди МРРБ и АПИ да окажат пълно съдействие на общината при проектирането и стартирането на проекта.

 „Убеден съм, че държавата ще помогне финансово за строежа, но местната власт трябва да направи първата стъпка и да промени Общия устройствен план, указвайки възможните терени за строителство. Държавата не може да влезе просто така на нейната територия и да започне да проектира и строи“, обясни стъпките арх. Шишков. Според него, при добра координация и мобилизация на общинските и държавни институции, шосето може да е факт до 2 години. Има вариант и за финансиране на трасето по европейски проект, което включва партньорство между общината и АПИ. На срещата бе поет ангажимент областният управител на Бургас – проф. Мария Нейкова, да инициира промяна на ОУП на Айтос, както и да управлява и осъществява координация между институциите.

Инициативата за кръговото кръстовище е след тежкия инцидент, при който през 2021 година товарен автомобил блъсна кола и на място загинаха баща и двете му невръстни деца
По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58

НАП Бургас се включи в Световната седмица на парите

Националната агенция за приходите се включи в разнообразните инициативи на тазгодишната Световна седмица на парите, която се проведе в периода 20 – 26 март. Това съобщават от приходната агенция. Сред партньорите на тази глобална ежегодна кампания за повишаване на финансовата грамотност на младите хора по света са и Финансовото министерство, и..

публикувано на 23.03.23 в 12:32

Българо-турски бизнес форум ще се проведе днес в Бургас

Бизнес и инвестиционен форум за българо-турските икономически отношения ще се проведе днес в Международния конгресен център в Бургас от 11.00 часа. На събитието ще присъства и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.  Форумът е  организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към..

публикувано на 23.03.23 в 08:34