Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартира рехабилитацията на железопътния участък между Пристанище Бургас и гара Владимир ПавловЗапочна реализирането на проект за рехабилитация на железопътния участък между бургаското пристанище и гара „Владимир Павлов“. Той е с наименованието „От изток към Запад – 2. Достъп до коридор ОИС /Ориент - Източно-средиземноморски/ от централното пристанище на Бургас: Рехабилитация на железопътните връзки към Транс-европейската транспортна мрежа”. С него ще се улесни товарния транспорт между морското пристанище и вътрешните връзки и ще се даде възможност да се осъществи свързаност с Европа.


"Проектът предвижда рехабилитация на железопътен товарен коловоз, железен път и всички прилежащи стрелки. Към момента този участък, който свързва гара Владимир Павлов с гара Бургас запад е прекъснат поради влошено техническо състояние. Цялата маневрена дейност преминава през стрелките на пристанището, което утежнява изключително много товарния транспорт. Чрез осъществяването на връзката това ще бъде премахнато и преносът на товарите ще се осъществява директно от/за гара Владимир Павлов за/от гара Бургас запад“, съобщи ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски.


Реализацията на проекта ще допринесе за развитие на инфраструктура за директен сухоземен и морски достъп. Ще бъде увеличен и приноса на пристанищата за постигане на устойчива европейска мрежа за товарен транспорт, посочи още експертът и добави .

Проектът ще бъде реализиран за срок от 6 месеца и е на стойност близо 5 млн. лева без ДДС. Той се финансира от Кохезионен фонд на ЕС и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 земеделци от Бургаско на блокадата на граничен пункт Кардам

80 земеделци от Бургаска област се включиха в блокадата на граничния пункт Кардам. Заедно с колегите си от Варна и Добрич с около 200 машини затвориха границата с Румъния между 10 и 11 часа. В бранша настояват да се преустанови безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Зам. председателят на Националната асоциация на..

публикувано на 29.03.23 в 12:43

Жители на съставните селища могат да платят местни данъци на място по график

Жителите на съставните селища на Бургас за поредна година могат да заплатят задълженията си на място, без да пътуват до общинския град, съобщават от Общината.  За целта е създадена организация за отваряне на изнесени приемни по следния график: ДАТА СЕЛИЩЕ 10.04.2023 г. с. Извор 11.04.2023 г. с. Маринка..

публикувано на 29.03.23 в 12:15

НАП: Доставчиците на платежни услуги водят регистър за плащанията

Доставчиците на платежни услуги, като банки, дружества за електронни пари, платежни институции и други, са задължени да подават данни в НАП за обработените от тях трансгранични плащания, за което е необходимо да водят електронен регистър. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник, брой 102/23.12.2022 г., които ще..

публикувано на 29.03.23 в 11:47

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна, съобщи министерството на земеделието. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и е 50% от планираното за годината подпомагане по мярката.  Държавната помощ цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване..

публикувано на 29.03.23 в 07:45

НАП напомня: 5% отстъпка при електронно деклариране до 31 март и заплащане на данъците

От НАП Бургас напомнят, че до 31 март физическите лица могат да ползват отстъпката от  5 процента от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация . За да се възползват от нея, гражданите трябва не само да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, но и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

На 1 април започва прием на проекти по общинската програма за подпомагане на стартъпи

На 01.04.2023 г. започва приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия, съобщават от институцията. Допустими участници ще бъдат физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, като това се е случило до 3 години преди датата на кандидатстване. Те трябва да отговарят на условията за микро..

публикувано на 28.03.23 в 15:01
проф. д-р Милен Балтов

Проф. Балтов: Нормално е да има икономическа криза тази година

Предстои икономическа криза, но не и финансова, е мнението на проф. д-р Милен Балтов , ректор на Бургаския свободен университет. Според икономиста причината за фалитите на световни банки през последния месец са растящите лихви. Това обезценява закупените от тях държавни ценни книжа, като експертът коментира конкретно случая със „Силикън Вели“:..

публикувано на 28.03.23 в 12:57