Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Казусът с Гъбката влиза в съда

Комисията по член 56 за преместваемите обекти заседава днес


Искова молба в Административния съд подава бизнесменът, който стопанисва Гъбката на входа на Морската градина. Този месец договорът му за обекта изтича, а при поредната процедура за отдаване на точката в началото на годината избухна скандал.  Днес комисията по член 56 за преместваемите обекти отново има заседание. 

В съдебния иск Рауф Сабах излага обстоятелствата около стопанисването на обекта от 2011 година. Търговецът  посочва, че емблематичният за бургазлии и гостите на града павилион с форма на гъба е построен от фирма, на която Община Бургас е издала разрешение за строеж, както и че има Акт 16 от 1992 година. Според приложените от него документи на павилиона през 2001 година е придаден временен статут. 

Целта на търговеца със съдебния иск: "Имаме всички необходими документи, които показват, че Гъбката е построена с разрешително за строеж и трябва да бъде по член 120, а не по 56. Идеята е да не се разглежда в тази комисия, защото е незаконосъобразно."

В същото време Рауф Сабах е внесъл молба и жалба до Общинския съвет. С молбата се настоява докато не се произнесе съда за статута на Гъбката да не се предприемат действия по издаването на разрешение за поставянето на преместваемия обект. Жалбата е срещу директорите на Центровете за административна управление „Зора“ и „Приморие“, съответно Стефан Дубаров и Наталия Аргирова. В нея се твърди, че върху фирмите му се упражнява натиск. 

Сюжетът е от 3 януари при поредната процедура за отдаване на преместваемия обект. Към момента това става на принципа „първи по време, първи по право“. Промени в Наредбата за преместваемите обекти в Бургас предлага общинският съветник Георги Дракалиев. Според него принципът на отдаване на всяка общинска позиция, за която има повече от един кандидат, трябва да става чрез търг и цената да бъде определяща. Предложението е подложено на обществено обсъждане в 30-дневен срок.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 земеделци от Бургаско на блокадата на граничен пункт Кардам

80 земеделци от Бургаска област се включиха в блокадата на граничния пункт Кардам. Заедно с колегите си от Варна и Добрич с около 200 машини затвориха границата с Румъния между 10 и 11 часа. В бранша настояват да се преустанови безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Зам. председателят на Националната асоциация на..

публикувано на 29.03.23 в 12:43

Жители на съставните селища могат да платят местни данъци на място по график

Жителите на съставните селища на Бургас за поредна година могат да заплатят задълженията си на място, без да пътуват до общинския град, съобщават от Общината.  За целта е създадена организация за отваряне на изнесени приемни по следния график: ДАТА СЕЛИЩЕ 10.04.2023 г. с. Извор 11.04.2023 г. с. Маринка..

публикувано на 29.03.23 в 12:15

НАП: Доставчиците на платежни услуги водят регистър за плащанията

Доставчиците на платежни услуги, като банки, дружества за електронни пари, платежни институции и други, са задължени да подават данни в НАП за обработените от тях трансгранични плащания, за което е необходимо да водят електронен регистър. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник, брой 102/23.12.2022 г., които ще..

публикувано на 29.03.23 в 11:47

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна, съобщи министерството на земеделието. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и е 50% от планираното за годината подпомагане по мярката.  Държавната помощ цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване..

публикувано на 29.03.23 в 07:45

НАП напомня: 5% отстъпка при електронно деклариране до 31 март и заплащане на данъците

От НАП Бургас напомнят, че до 31 март физическите лица могат да ползват отстъпката от  5 процента от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация . За да се възползват от нея, гражданите трябва не само да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, но и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

На 1 април започва прием на проекти по общинската програма за подпомагане на стартъпи

На 01.04.2023 г. започва приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия, съобщават от институцията. Допустими участници ще бъдат физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, като това се е случило до 3 години преди датата на кандидатстване. Те трябва да отговарят на условията за микро..

публикувано на 28.03.23 в 15:01
проф. д-р Милен Балтов

Проф. Балтов: Нормално е да има икономическа криза тази година

Предстои икономическа криза, но не и финансова, е мнението на проф. д-р Милен Балтов , ректор на Бургаския свободен университет. Според икономиста причината за фалитите на световни банки през последния месец са растящите лихви. Това обезценява закупените от тях държавни ценни книжа, като експертът коментира конкретно случая със „Силикън Вели“:..

публикувано на 28.03.23 в 12:57