Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас е сред областите, които ще получат най-много средства за губещи линии

Те, обаче, са само за съществуващи линии, няма да доведат до нови или по-чести курсове, казва Румен Христов

Бургас е сред областите, които ще получат най-много средства от държавната субсидия за нерентабилни линии. Общо заделените средства са 27 млн. лева.

Те, обаче, са само за покриване на загуби по съществуващи маршрути и няма да доведат до нови или по-чести курсове, казва Румен Христов от превозвача „М-бус“ 

 „В първото приложение на постановлението област Бургас е една от областите в страната, която ще получи най-голямо финансиране заради територията и очевидно по-голямата транспортна мрежа. Така че, очакваме, както миналата година, така и тази, ще стигнат тези средства до нас

Христов направи уточнение, че средствата се отпускат от държавата на база информация, която предварително е подадена от общините за планирания пробег по такива линии за 2023 г.

„Тези средства ще отидат само за покриване на реализирани загуби от дейността по съществуващи линии“, посочват от фирмата и допълват, че няма как да се разчита на повече курсове по дадена линия, или пък нови такива.

„Но ако общините преценят и възложат на превозвачите допълнителни курсове, то в следваща година би следвало да очакваме, че държавата ще ги заложи за финансиране“, каза Румен Христов.

Очакванията в бранша са това частично решение на държавата, с постановление година за година, да прерасне в промяна на наредбата като се разшири обхвата й, така ще има постоянни финансирания каквито превозвачите очакват от много години. 

Повече чуйте в звуковия файл:  

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол, информират от фейсбук страницата Archeologia Bulgarica . Откритието е направено от  интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д-р Иван Христов (НИМ).  "След анализа на теренната работа и лабораторната обработка на пробите от Шарлан баир и Алефо тумба над полуостров Буджака..

публикувано на 21.03.23 в 15:41

Още протести заради скъпата вода, но и мнозина ще се откажат от бранша

Земеделци протестират днес, а причината е рязкото поскъпване на водата за напояване и състоянието на Напоителни системи. Първо са производителите на малини и ягоди, а до няколко седмици пред същата ситуация ще са изправени и други техни колеги. Според зеленчукопроизводител от Бургас са възможни не толкова последващи протести, колкото отказ на..

публикувано на 21.03.23 в 13:07
снимката е илюстративна

Бюджетите на 90 домакинства в Сливенска област под наблюдението на НСИ

От началото на месец април Националният статистически институт, започва провеждането на наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. В Сливенска област 90 домакинства ще вземат участие, избрани на случаен принцип.  Всяко домакинство ще участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип...

публикувано на 21.03.23 в 12:48

Монтираха 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

С 158 нови платформи за гнезда ще бъдат посрещнати щъркелите тази година. Те са монтирани на стълбове от електроразпределителната мрежа, съобщават от Електроразпределение Юг. С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите oт 2009 г...

публикувано на 21.03.23 в 11:04

Профилактика на предавател на честота 91.9 MHz

Днес поради профилактика на предавател, на честота 91.9 са възможни прекъсвания на програмата на БНР Бургас за района на град Ямбол.  Може да слушате програмата на БНР Бургас онлайн .

публикувано на 21.03.23 в 08:00

Липсват достатъчни количества вода в част от селата в община Тунджа

Продължават затрудненията с водоснабдяването на част от селата в община Тунджа. Към проблемите с остарялата и амортизирана водопроводна мрежа се прибавя и липсата на достатъчни количества вода. Липсата на валежи през последните месеци може да се превърне в сериозен проблем за голяма част от 44 - е населени места в община Тунджа,..

публикувано на 20.03.23 в 13:36
снимката е илюстративна

Как работи Социалният патронаж в Ямболска област?

Високите цени на хранителните продукти и  липсата на редовно приети годишни бюджети затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в голяма част от българските общини.   Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посочва: „В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година...

обновено на 20.03.23 в 11:41