Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви хронограмата на изборите

Централната избирателна комисия оповести сроковете за различните дейности, свързани с парламентарните избори на 2 април.

До 5 февруари посланиците ни трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на секциите извън страната, включително реда и организацията за гласуване на българските граждани зад граница. 

Крайният срок, в който партии и коалиции ще подават заявления за регистрация за участие в изборите, е 17 ч. на 15 февруари. Инициативните комитети ще се регистрират в РИК до 17 ч. на 20.02.23. Регистрацията на кандидатските листи в районните комисии ще се извършват до 17 ч. на 28.02.23. 

На 01.03.23. в ЦИК ще се изтегли жребият с поредните номера, под които регистрираните формации ще фигурират в бюлетината.

Откриването на предизборната кампания е в 00.00 ч. на 03.03.23., а краят и е 24.00 ч. на 31 март.  Съставите на секционните избирателни комисии ще бъдат назначени не по-късно от 7 март, а тези в чужбина - до 20 март. 

На 11 март окончателно ще се определят местата в държавите, в които ще се образуват секциите извън страната и броят на избирателните секции във всяко място. Самите секции се образуват със заповед на ръководителя на посолството или консулството до 14 март.


По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия растеж.  Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева..

публикувано на 17.06.24 в 16:51

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам...

публикувано на 17.06.24 в 15:20

Ешереф Ешереф, ДПС: Оптимист съм за стабилно редовно правителство

България ще има стабилно редовно правителство, аз съм оптимист. Това заяви пред БНР Бургас избраният за депутат от ДПС Ешереф Ешереф. Той посочи, че ръководството на партията ще участва в започващите днес преговори за съставяне на кабинет, по покана на ГЕРБ, въпреки заявената позиция на част от останалите партии. ПП ДБ няма да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:05

ПП-ДБ няма да се отзове на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

Коалицията ПП-ДБ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство и законодателни приоритети. Това съобщиха от ПП-ДБ за БНР. Разговорите с третата политическа сила трябваше да започнат в 15 часа. " Благодарим за отправената покана от днес за днес", посочват от формацията в своя позиция и подчертават, че ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:13

Първото заседание на новото Народно събрание ще е в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура,..

публикувано на 17.06.24 в 09:48

Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание

Днес се очаква президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда. На първото тържествено заседание новоизбраните депутати трябва да положат клетва. "В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите,..

публикувано на 17.06.24 в 07:21
Атанас Зафиров

Избраха Атанас Зафиров за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров. Той е от Бургас. От 2008г. е член на Националния съвет на БСП, от 2006г. областен координатор, а от 2010 г. областен председател на БСП Бургас. От началото на 2017г. е член на ИБ на НС на БСП. Бил е н ароден представител е в 42-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание...

публикувано на 15.06.24 в 14:32