Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БСУ надгражда изследвания с нов проект


Заключителната среща по проект ИРИСИ, се проведе в Бургаския свободен университет, работил със свои партньори в последните 4 години и половина.. Проектът „Регионално индексиране на иновационната активност в отраслите на икономиката - сценарии пред идентифицираните в ИСИС  четири приоритетни тематични области на интелигентната специализация и мястото на кръговата икономика (ИРИСИ)“ се финансира чрез Фонд „Научни изследвания“. Университетът представи и новия проект, надграждащ направените до момента изследвания.  Очаква се да стартира и нова общинска програма  „Наука“, която да подпомага младите учени от бургаските университети. 

Реализираният проект ИРИСИ е в партньорство на Бургаския свободен университет, Института по механика към БАН и катедрата по Индустриален бизнес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Този проект ни помогна да направим сравнение между два региона, каза ректорът на БСУ проф. Милен Балтов:

„Югоизточният регион, който е с областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора и Югозападния регион, а резултатите се получават най-вече като концентрация на население, индустрия и държавна администрация в град София.

Изследването показа първоначално през 2019 година, че иновационната активност е значително по-висока в Югозападна България.

Направихме едно допълнително изследване 3 години по-късно, резултатите излязоха преди 10 дни. Оказа се, че в Югоизточния регион иновационната активност се е подобрила, независимо, че това беше период и на Ковид, който изследвахме. Нараснал е интересът към елементи, аспекти на кръговата икономика, а отговорът на фирмите не е, че са част от кръговата икономика, а че се стараят да купуват оборудване, което да може да се ремонтира“, посочва проф.Балтов.

Работата по този проект е във взаимодействието и с местната власт, като политиката на общината е такава, че предстои и нова общинска програма „Наука“, посочи председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова:

„Участват и млади учени, повишили своята квалификация и по някакъв начин са приобщени към този тип изследвания. 
Новата програма, която искаме да развием и чийто правила за работа са публикувани за обсъждане, ще бъдат разгледани пред февруарската Общинска сесия. Тези средства, които искаме да заложим и за младите учени, защото те са също голяма част от нас. Искаме да учредим и награда „Млад учен“ както имаме и „Студент на годината“, каза още проф.Турманова.

Какви са част от резултатите в съвместната работа обясни проф. Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес“ в УНСС

„Изготвихме препоръки как стратегията за интелигентна специализация да се приложи на практика. Как да се подобри съобразно съвременните изисквания, правилата и политиката. Предложихме и конкретен политически механизъм това да се случва, чрез насърчаване на т.нар. академично предприемачество от студентската скамейка през университетите до бизнеса. Работихме и по механизми как това да се случва.“


Новият спечелен проект от БСУ ще надгради направените изследвания до момента. Той е „Нагласи на българските предприемачи и мениджъри към продължаващото професионално образование и обучение на човешкия ресурс в организацията“.  Негов ръководител е проф. Мария Нейчева, декан на Центъра по икономически и управленски науки:


„Стопанските организации са основен източник на финансирането на продължаващото професионално обучение, но все още инвестициите са предимно от частния сектор. Само 27,5% от хората са подпомагани от работодателите си за участие в продължаващото обучение. Нарастващата роля на фирмите в тази сфера е сред целите на стратегията за образование и обучение 2020. Страните от ЕС са насърчавани сами да изберат най-подходящият микс от инструменти за насърчаване на фирмите.

Ще се изготви и анализ на резултатите след инвестициите на фирмите за продължаващото професионално образование. Това обаче трябва да е обвързано и с конкретна държавна политика, която да мотивира фирмите да правят такива инвестиции“, посочи още проф. Нейчева.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици срещу родители в първата семейна олимпиада

Ученици срещу родители мерят сили в забавни игри в първата семейна олимпиада. Домакин и организатор е ОУ „П. Р. Славейков“. В инициативата се включиха общо  180 родители и деца от училището.  За пръв път се прави такова събитие, а надслова е семейство и училище. Подготовката му започна още от януари, к азва директора Силвия Аврамова...

публикувано на 31.03.23 в 12:08

Огнян Маринов: Против съм да има само по един учебник

Колко трябва да бъдат учебниците по един предмет, това беше един от въпросите на провела се среща  в София. На нея президентът Румен Радев подчерта, че трябва да има широко обществено обсъждане дали да се учи само по един учебник и дали да има типизирано съдържание на учебниците по предмети като български език и литература, история и..

публикувано на 30.03.23 в 09:00
снимката е илюстративна

Осем училища в Ямбол са получили заплашителни мейли за бомба

Без паника е преминала евакуацията на учениците от 8-те основни училища в Ямбол, в които беше получен сигнал за бомбена заплаха. В момента в района на учебните заведения има засилено полицейско присъствие. Директорите и на осемте училища са преценили да прекратят учебните занятия. В НУ "Кирил и Методий"  се обучават  близо 330 деца, за..

обновено на 29.03.23 в 13:10

Пробно е достъпна електронната система за прием в 1 клас в Бургас

Всички родители на деца във възраст за записване в първи клас, могат да се запознаят от днес с електронната система за прием , съобщават от Община Бургас. Официално тя ще бъде активирана за кандидатстване в 08.00 часа на 11 май. Целта е да се улеснят родителите на бъдещите ученици при кандидатстването за прием в училище и да имат достатъчно..

публикувано на 28.03.23 в 14:54

Започна записването за участие на ученици в математическия турнир „Многознайко“

Започна записването за участието в единствения по рода си за Бургас и региона математически турнир „Многознайко“, информират от Общината. Надпреварата е насочена към деца от предучилищна възраст и се организира от Център за млади таланти, Бургас и Фондация „Шанс за децата и природата на България“.  Заявките за участие се приемат до 18.04.2023 г. на..

публикувано на 28.03.23 в 12:57

Нидерландия остава най-предпочитана сред кандидат-студентите

Интересът към образованието в чужбина се връща след периода на ковид пандемията, а все повече зрелостници се ориентират към паралелно кандидатстване в две държави. Тенденциите очерта изложението „Световно образование“, което се провежда днес в Бургас.  Над 15% е ръста в търсенето на възможности за продължаване на образованието в чужбина..

публикувано на 27.03.23 в 13:45

Първата в страната морска стая на открито ще бъде открита в СУ"Любен Каравелов" Несебър

„Морска класна стая“ на открито ще бъде изградена в несебърското училище„Любен Каравелов“. Тя ще се реализира по проект, спечелен от Местната инициативна рибарска група в Несебър. Кътът ще е предназначен за учениците от начален етап, обясни директорът на училището Ирина Велкова. Ще има три зони: "Две от тях ще бъдат отвън, на открито. Там в..

публикувано на 27.03.23 в 12:00