Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСУ надгражда изследвания с нов проект


Заключителната среща по проект ИРИСИ, се проведе в Бургаския свободен университет, работил със свои партньори в последните 4 години и половина.. Проектът „Регионално индексиране на иновационната активност в отраслите на икономиката - сценарии пред идентифицираните в ИСИС  четири приоритетни тематични области на интелигентната специализация и мястото на кръговата икономика (ИРИСИ)“ се финансира чрез Фонд „Научни изследвания“. Университетът представи и новия проект, надграждащ направените до момента изследвания.  Очаква се да стартира и нова общинска програма  „Наука“, която да подпомага младите учени от бургаските университети. 

Реализираният проект ИРИСИ е в партньорство на Бургаския свободен университет, Института по механика към БАН и катедрата по Индустриален бизнес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Този проект ни помогна да направим сравнение между два региона, каза ректорът на БСУ проф. Милен Балтов:

„Югоизточният регион, който е с областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора и Югозападния регион, а резултатите се получават най-вече като концентрация на население, индустрия и държавна администрация в град София.

Изследването показа първоначално през 2019 година, че иновационната активност е значително по-висока в Югозападна България.

Направихме едно допълнително изследване 3 години по-късно, резултатите излязоха преди 10 дни. Оказа се, че в Югоизточния регион иновационната активност се е подобрила, независимо, че това беше период и на Ковид, който изследвахме. Нараснал е интересът към елементи, аспекти на кръговата икономика, а отговорът на фирмите не е, че са част от кръговата икономика, а че се стараят да купуват оборудване, което да може да се ремонтира“, посочва проф.Балтов.

Работата по този проект е във взаимодействието и с местната власт, като политиката на общината е такава, че предстои и нова общинска програма „Наука“, посочи председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова:

„Участват и млади учени, повишили своята квалификация и по някакъв начин са приобщени към този тип изследвания. 
Новата програма, която искаме да развием и чийто правила за работа са публикувани за обсъждане, ще бъдат разгледани пред февруарската Общинска сесия. Тези средства, които искаме да заложим и за младите учени, защото те са също голяма част от нас. Искаме да учредим и награда „Млад учен“ както имаме и „Студент на годината“, каза още проф.Турманова.

Какви са част от резултатите в съвместната работа обясни проф. Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес“ в УНСС

„Изготвихме препоръки как стратегията за интелигентна специализация да се приложи на практика. Как да се подобри съобразно съвременните изисквания, правилата и политиката. Предложихме и конкретен политически механизъм това да се случва, чрез насърчаване на т.нар. академично предприемачество от студентската скамейка през университетите до бизнеса. Работихме и по механизми как това да се случва.“


Новият спечелен проект от БСУ ще надгради направените изследвания до момента. Той е „Нагласи на българските предприемачи и мениджъри към продължаващото професионално образование и обучение на човешкия ресурс в организацията“.  Негов ръководител е проф. Мария Нейчева, декан на Центъра по икономически и управленски науки:


„Стопанските организации са основен източник на финансирането на продължаващото професионално обучение, но все още инвестициите са предимно от частния сектор. Само 27,5% от хората са подпомагани от работодателите си за участие в продължаващото обучение. Нарастващата роля на фирмите в тази сфера е сред целите на стратегията за образование и обучение 2020. Страните от ЕС са насърчавани сами да изберат най-подходящият микс от инструменти за насърчаване на фирмите.

Ще се изготви и анализ на резултатите след инвестициите на фирмите за продължаващото професионално образование. Това обаче трябва да е обвързано и с конкретна държавна политика, която да мотивира фирмите да правят такива инвестиции“, посочи още проф. Нейчева.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на олимпиада по лингвистика

120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес /19.04./ в 17.30 часа в Експозиционен център „Флора“. Състезателите са от градове в цялата страна - София, Пловдив,..

публикувано на 19.04.24 в 14:48

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11