Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

30-годишната сага с „Дупката“ продължава

| обновено на 06.02.23 в 15:04


Вещи лица подготвят експертиза по делото за делба на имота в центъра на „Тройката“, известен сред бургазлии като „Дупката“. Повече от 30 години теренът е запустял и се водят различни дела, свързани с него. Днес в Бургаския районен съд трябваше да бъдат изслушани вещи лица, но делото беше отложено. Причината е, че една от страните поиска допълнителна задача от експертите при изготвянето на документа. Делото е образувано по искова молба на Община Бургас. 

Общо 11 627 кв. м. е общият терен на „Дупката“ в центъра на Бургас. Най-голям дял има Общината в размер на 10 989 кв. м. Останалите собственици в имота са фирмите – „Музеум“ ООД, „Трендекс България“ ЕООД, „Търговски дом“ ООД и „Мариета“ ООД.

Според Търговския регистър, управител на първото дружество е Янко Кесаровски. Той е и един от съдружниците в „Трендекс България“ ЕООД, заедно с бившия общински съветник Антон Коджабашев и Здравко Станчев. „Търговски дом“ ООД е дружество, регистрирано в Стара Загора и едноличен собственик на капитала на „Мариета“ ООД.

През 2006 г. „Трендекс“ придобива около 63 кв. м. от имота чрез сделки по замяна и по покупко-продажба. „Музеум“ има 250 кв. м., придобити чрез апорт по силата на дружествения договор от 2011 г. „Търговски дом“ е с около 61 кв. м. от терена, вследстие на дарения от 2006 г. и 2011 г. „Мариета“ ЕООД има около 263 кв.м., получени чрез дарение и покупко-продажба.

Делото за делбата датира от 2013 г. Ищец е Община Бургас. По време на заседанието днес, трябваше да бъдат изслушани вещи лица, изготвили експертиза как да бъде разделен теренът между собствениците. По искане на адвоката на „Трендекс“ за допълнителна задача към експертите, делото беше отложено за началото на месец май.

През годините са водени и други производства, свързани с терена. Според Общия устройствен план от 2011 г., мястото е предвидено за изграждане на административни, търговски, социални, учебни, културни и друг вид сгради. Имаше и идея там да бъде изграден Градски универсален магазин.

През август 2018 г. Община Бургас направи стъпки за изменение на Подробния устройствен план. Целта беше теренът, отреден за „Универмаг, базар и КОО (Комплексно обществено обслужване), да бъде променен в „Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура“. Един от мотивите беше, че настоящият площад е малък за провеждането на обществени събития. „Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка и разходки от една страна, зони за провеждане на мероприятия от друга страна  и озеленяване ще създаде подходяща среда за експониране на недвижимата културна ценност от север (къщата на фамилията Хаджипетрови) и на сградата и двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий“  от юг“, се посочваше още в докладната записка на Общината.

Впоследствие обаче другите собствениците в имота обжалваха решението на местния парламент и през 2021 г. Върховният административен съд окончателно го отмени. Магистратите потвърдиха Административния съд в Бургас и определиха, че допуснатият проект за изменение е незаконосъобразен, позовавайки се на становището на вещото лице по делото. Според него, „ЗУТ не урежда едновременно допускане на няколко вида отреждане за даден имот, тъй като самите отреждания понякога са взаимно изключващи се“. Експертът посочва и пример, че в имоти, отредени за озеленяване, не могат да се строят сгради, различни от тези, обслужващи зелените площи. Друг от мотивите е, че в момента все още се водят преговори между страните за подялба на имота и има висящи дела.

Междувременно, на метри от Съдебната палата в Бургас, ограденият с решетка терен продължава да пустее и да събира в себе си всякакъв вид отпадъци.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

37-годишен мъж шофира с 3.22 промила в руенско

Служители от Районно управление - Руен засякоха пиян шофьор в село Дъскотна, община Руен.  На 26 март около 11.30 ч полицаите спрели за проверка автомобил с бургаска регистрация, управляван от 37-годишен мъж от с. Дъскотна, който отказал да бъде тестван за употреба на алкохол.  Взета му е кръвна проба за химичен анализ, като експертизата за определяне..

публикувано на 28.03.23 в 07:53

Делото срещу Станимир Рагевски тръгва по съкратена процедура

Делото срещу Станимир Рагевски за две убийства ще се гледа по съкратена процедура, но без признаване на вина. Ще бъдат разпитани само част от свидетелите. Това стана ясно днес, след като бургаският окръжен съд даде ход на съдебния процес. Подсъдимият бизнесмен е обвинен за умишлените убийства на 46-годишната брокерка Теодора Бахлова и на 28-годишния..

публикувано на 27.03.23 в 17:12

Борислав Сарафов: В Сливенско установихме една от най-големите наркооранжерии в страната

Една от най-големите наркооранжерии, откривани в страната, бе неутрализирана при съвместна операция на Прокуратура, Полиция и Агенция Митници. Тя се намира в землището на село Баня, общ. Нова Загора.   Окръжна прокуратура - Сливен информират, че помещенията, в които са отглеждани наркотичните вещества, са обособени под земята, а входът към тях е..

публикувано на 27.03.23 в 16:35
Снимката е илюстративна

Бомбени заплахи в бургаски училища, часовете са преустановени (обновена)

В 15 учебни заведения в Бургас прекратиха учебните занятия и евакуираха учениците след получени по електронните пощи съобщения за поставени самоделни взривни устройства. В затворените училища вече се извършват обстойни проверки за наличието на съмнителни вещи или предмети. В ОУ „Георги Бенковски“ за днес бяха насрочени пробни матури на..

обновено на 27.03.23 в 13:09

Бургаската полиция с нови оръжия

10 пистолета „Валтер“ и 17 електропреносими пистолета „ Тейзър“ бяха връчени на бургаската полиция днес.  Те ще са предназначени за служителите на специализираните полицейски сили към бургаската полиция и за тези на районните управления в областта.  На церемонията присъства и главният секретар на МВР – гл. комисар Петър Тодоров. "Нашите колеги го..

публикувано на 27.03.23 в 10:46

Охранители нападнаха с юмруци шофьор след засичане край Капчето

Двама служители от охранителна фирма са нападнали с юмруци шофьор, след като изпреварил колата им до спирка Капчет о в Бургас, информират от полицията.  Пострадалият бургазлия, на 50 години получил кръвотечение от носа. Прегледан е в областната болница.  Свидетел на нападението станал друг бургазлия, който се намесил да го предотврати, но бил..

публикувано на 27.03.23 в 09:52

Директорът на ИАРА: Възмутена съм! Не сме получили информация от Румъния за задържаните риболовни кораби

"Вероятно прибързах с коментара си. Извинявам се, ако съм засегнала някого. Не наричам никого бракониер. Само съдът може да реши кой е бракониер". Това заяви пред БНР доц. Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА. Тя коментира казуса с трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца.  ИАРА: Моряците на 3-те..

публикувано на 27.03.23 в 08:35