Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30-годишната сага с „Дупката“ продължава

| обновено на 06.02.23 в 15:04


Вещи лица подготвят експертиза по делото за делба на имота в центъра на „Тройката“, известен сред бургазлии като „Дупката“. Повече от 30 години теренът е запустял и се водят различни дела, свързани с него. Днес в Бургаския районен съд трябваше да бъдат изслушани вещи лица, но делото беше отложено. Причината е, че една от страните поиска допълнителна задача от експертите при изготвянето на документа. Делото е образувано по искова молба на Община Бургас. 

Общо 11 627 кв. м. е общият терен на „Дупката“ в центъра на Бургас. Най-голям дял има Общината в размер на 10 989 кв. м. Останалите собственици в имота са фирмите – „Музеум“ ООД, „Трендекс България“ ЕООД, „Търговски дом“ ООД и „Мариета“ ООД.

Според Търговския регистър, управител на първото дружество е Янко Кесаровски. Той е и един от съдружниците в „Трендекс България“ ЕООД, заедно с бившия общински съветник Антон Коджабашев и Здравко Станчев. „Търговски дом“ ООД е дружество, регистрирано в Стара Загора и едноличен собственик на капитала на „Мариета“ ООД.

През 2006 г. „Трендекс“ придобива около 63 кв. м. от имота чрез сделки по замяна и по покупко-продажба. „Музеум“ има 250 кв. м., придобити чрез апорт по силата на дружествения договор от 2011 г. „Търговски дом“ е с около 61 кв. м. от терена, вследстие на дарения от 2006 г. и 2011 г. „Мариета“ ЕООД има около 263 кв.м., получени чрез дарение и покупко-продажба.

Делото за делбата датира от 2013 г. Ищец е Община Бургас. По време на заседанието днес, трябваше да бъдат изслушани вещи лица, изготвили експертиза как да бъде разделен теренът между собствениците. По искане на адвоката на „Трендекс“ за допълнителна задача към експертите, делото беше отложено за началото на месец май.

През годините са водени и други производства, свързани с терена. Според Общия устройствен план от 2011 г., мястото е предвидено за изграждане на административни, търговски, социални, учебни, културни и друг вид сгради. Имаше и идея там да бъде изграден Градски универсален магазин.

През август 2018 г. Община Бургас направи стъпки за изменение на Подробния устройствен план. Целта беше теренът, отреден за „Универмаг, базар и КОО (Комплексно обществено обслужване), да бъде променен в „Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура“. Един от мотивите беше, че настоящият площад е малък за провеждането на обществени събития. „Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка и разходки от една страна, зони за провеждане на мероприятия от друга страна  и озеленяване ще създаде подходяща среда за експониране на недвижимата културна ценност от север (къщата на фамилията Хаджипетрови) и на сградата и двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий“  от юг“, се посочваше още в докладната записка на Общината.

Впоследствие обаче другите собствениците в имота обжалваха решението на местния парламент и през 2021 г. Върховният административен съд окончателно го отмени. Магистратите потвърдиха Административния съд в Бургас и определиха, че допуснатият проект за изменение е незаконосъобразен, позовавайки се на становището на вещото лице по делото. Според него, „ЗУТ не урежда едновременно допускане на няколко вида отреждане за даден имот, тъй като самите отреждания понякога са взаимно изключващи се“. Експертът посочва и пример, че в имоти, отредени за озеленяване, не могат да се строят сгради, различни от тези, обслужващи зелените площи. Друг от мотивите е, че в момента все още се водят преговори между страните за подялба на имота и има висящи дела.

Междувременно, на метри от Съдебната палата в Бургас, ограденият с решетка терен продължава да пустее и да събира в себе си всякакъв вид отпадъци.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 10 нови автомобила очакват ямболските пътни полицаи

Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за „Пътната полиция“. Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна, посочи директорът на ямболската полиция старши комисар Иван Русев: „ Автомобилите, с които основно разполагаме, са от порядъка на 20-годишна възраст,..

публикувано на 04.07.24 в 14:48

Министерски награди за трима сливенски полицаи

106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР – Сливен бяха отличени по случай професионалния празник и 145 години от създаването на министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и преките ръководители на служителите. Тържествената церемония се състоя на площад „Хаджи Димитър“...

публикувано на 04.07.24 в 14:40

По-малко престъпления по морето, предизвикателство е пътната безопасност

Намаляване на криминалните престъпления по Южното Черноморие в началото на туристическия сезон отчете полицията в Бургас на официална церемония по случай професионалния си празник - 5 юли. Предизвикателство пред органите на реда е осигуряването на пътната безопасност при засиления трафик през сезона.  С повече туристи, но с..

публикувано на 04.07.24 в 12:33
Полицейска проверка в Бургас.

Полицията хвана трима пияни шофьори в Поморие, Синеморец и на пътя Бургас - Средец

Трима пияни шофьори задържаха вчера полицейски служители в Поморие, на пътя Бургас - Средец и Синеморец. Водач с 1,30 промила алкохол бил хванат още 6.08 ч сутринта в Поморие край магазин на верига хипермаркети. Спреният 54-годишен водач от Варна е отказал да даде кръв за химичен анализ и е бил задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет и е образувано..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха в LED панели на ГККП Лесово

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха служители на митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 03.07.24 в 09:55

Кола на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ в жк „Изгрев“

Автомобил на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ на паркинг до блок 86 в комплекс „Изгрев“. Сигналът за пожара е подаден около 1 часа.  Установено е, че лекия автомобил изгорял в двигателния отсег и арматурното табло в купето.  Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на установяване. Работата по случая..

публикувано на 03.07.24 в 08:58

Потушиха пожар в помещение за спално бельо в хотел в Слънчев бряг

Три помещения са засегнати след пожар в хотел в Слънчев бряг през нощта на 2 юли, съобщават от полицията.   Няма пострадали туристи или хора от персонала.  Огънят е възникнал в помещение за спално бельо. За осигуряване безопасността на гостите се наложило евакуирането им от всички крила на зданието.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и..

публикувано на 03.07.24 в 08:20