Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напредва проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас

инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2"
Снимка: БНР - БургасНапредват дейностите по осъществяването на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас. Той се осъществява с европейски средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020) и цели постигането на по – бърз, безопасен и модерен жп транспорт.  

„Модерни надлези и подлези заменят прелезите по трасето на железопътната линия Пловдив-Бургас. Целта е да няма пресечна точка между влакове и коли, за да се избегнат и катастрофите. Ще бъдат премахнати 30 прелеза, като пресичането на линията ще става на две нива. На тяхно място се изграждат надлези, 1 подлез и 1 пасарелка, съобщи инж. Иван Бакалски от Национална компания „Железопътна инфраструктура", който е ръководител на проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2".

Той съобщи, че са сключени са 12 договора за 24 съоръжения. Изграждат се 9 от тях, направена е първа копка за още 3 в района на Карнобат. Завършени са две, които имат акт 16. При изпълнението на този проект едно от основните препятствия са били отчуждителните процедури. До края на месец март ще приключат 99 % от тях. Инвестицията за подлезите и надлезите е на обща стойност около 114 млн. лв. 

"Работата по друга  важна част по проекта също продължава и това са дейностите по изграждане на нови системи за сигнализация и телекомуникации и дигитализацията на този процес по управление на движение на влаковете. Въвежда се и система за влаков контрол, чрез която се контролира скоростта на движението и се постига много висока степен на безопасност", добави Бакалски.  

Напредват и строителните дейностите по модернизацията в участъка от Оризово – Михайлово. Той е дълъг 37 км. Тук  железопътната линия се удвоява, като предстои и изграждането на тунел.

Изпълнен е проектът за обновяването на жп трасето от Скутаре до Оризово, обновена е 26 км линия и две гари.  

Kaтo чacт oт тpaнcпopтeн ĸopидop „Opиeнт/Изтoчнo Cpeдизeмнoмopcĸи”, pexaбилитaциятa нa линията Пловдив – Бургас  e oт cъщecтвeнo знaчeниe ĸaĸтo зa Бългapия, тaĸa и зa Eвpoпa . Железопътната линия е приоритетна в националната железопътна система и обновяването й ще допринесе за подобряване на качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. По-високата скорост и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт.

Πpoeĸтът e финaнcиpaн oт Koxeзиoнeн фoнд нa EC.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58