Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас

инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2"
Снимка: БНР - Бургас



Напредват дейностите по осъществяването на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас. Той се осъществява с европейски средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020) и цели постигането на по – бърз, безопасен и модерен жп транспорт.  

„Модерни надлези и подлези заменят прелезите по трасето на железопътната линия Пловдив-Бургас. Целта е да няма пресечна точка между влакове и коли, за да се избегнат и катастрофите. Ще бъдат премахнати 30 прелеза, като пресичането на линията ще става на две нива. На тяхно място се изграждат надлези, 1 подлез и 1 пасарелка, съобщи инж. Иван Бакалски от Национална компания „Железопътна инфраструктура", който е ръководител на проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2".

Той съобщи, че са сключени са 12 договора за 24 съоръжения. Изграждат се 9 от тях, направена е първа копка за още 3 в района на Карнобат. Завършени са две, които имат акт 16. При изпълнението на този проект едно от основните препятствия са били отчуждителните процедури. До края на месец март ще приключат 99 % от тях. Инвестицията за подлезите и надлезите е на обща стойност около 114 млн. лв. 

"Работата по друга  важна част по проекта също продължава и това са дейностите по изграждане на нови системи за сигнализация и телекомуникации и дигитализацията на този процес по управление на движение на влаковете. Въвежда се и система за влаков контрол, чрез която се контролира скоростта на движението и се постига много висока степен на безопасност", добави Бакалски.  

Напредват и строителните дейностите по модернизацията в участъка от Оризово – Михайлово. Той е дълъг 37 км. Тук  железопътната линия се удвоява, като предстои и изграждането на тунел.

Изпълнен е проектът за обновяването на жп трасето от Скутаре до Оризово, обновена е 26 км линия и две гари.  

Kaтo чacт oт тpaнcпopтeн ĸopидop „Opиeнт/Изтoчнo Cpeдизeмнoмopcĸи”, pexaбилитaциятa нa линията Пловдив – Бургас  e oт cъщecтвeнo знaчeниe ĸaĸтo зa Бългapия, тaĸa и зa Eвpoпa . Железопътната линия е приоритетна в националната железопътна система и обновяването й ще допринесе за подобряване на качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. По-високата скорост и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт.

Πpoeĸтът e финaнcиpaн oт Koxeзиoнeн фoнд нa EC.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40