Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Апостолът на свободата :

Оригинална снимка на Левски се съхранява в Държавен архив - Бургас

Тя е на участници във Втората българска легия в Белград сред тях е и ДяконътВ рубриката ни продължаваме да ви разказваме за снимките и документите свързани с Васил Левски и съхранени в Държавния архив в Бургас. Вече ви съобщихме за химна написан за Апостола на свободата от композитора Георги Шагунов, а днес ще ви разкажем за запазената оригинална снимка на Левски. 

До наши дни са достигнали седем безспорно установени негови фотографии. В Държавен архив - Бургас се съхранява една от тях. Тя е направени към самия край на 1867 г., или в началото на 1868г. в Белград от Анастас Карастоянов, разказва директорът на Архива и председател на местната структура на общобългарския комитет „Васил Левски“ Данка Георгиева:

"България не може да се похвали с много останали снимки на Дякона, но пък ние сме горди, че съхраняваме една от оригиналните снимки, които са запазени. Тя е направена по време на Втората българска легия в Белград и за съжаление не всички присъстващи са разпознати. Тя идва до нас чрез личния фонд на Иван Цанков, който е един от сподвижниците на Левски. Това е наистина едно богатство, с което работещите в архива се гордеят!"  

Иван Цанков след Освобождението се заселва в Бургас, той е бил областен управител, кмет на града и е личност, която е повлияла за обществено -политическото развитие на града. На снимката той е първият със сабята седнали мъже в дясно, в средата е Левски, който всеки различава. На втората редица сред правите мъже е братът на Никола Обретенов - Петър Обретенов. 


Ще ви припомня, че през 2018 година беше представена нооткрита снимка на Васил Левски. Тя беше намерена от историк от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово по време на негови проучвания в Османския архив в Истанбул. С нея вероятно  властите са издирвали Дякона, защото на гърба й има негово описание на османотурски - „Снимка на Левски Васил Дякон, от Карлово и живущ в същия град. Тъй като единият зъб на горната челюст под мустака му стърчи навън, устната му е повдигната, с рижа брада, среден на ръст, със светло сини очи, на 25-26 години.“ 

От седемте фотографии на Васил Левски, които не подлежат на съмнение, днес са известни 12 екземпляра, един от тях е в Бургаския държавен архив.

повече може да чуете в звуковия файл:Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грандиозен финал на кампанията "По стъпките на Апостола"

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР-Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо финала на радио състезанието, в което ученици демонстрираха..

обновено на 01.03.23 в 17:07

Концерт, състезание и изложба поставиха финала на кампанията „По стъпките на Апостола“

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. "По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо..

публикувано на 01.03.23 в 07:09

Концерт, радио състезание и изложба за финала на инициативата „По стъпките на Апостола“

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР Бургас финализира инициативата „По стъпките на Апостола“. Тя е посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. "По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас На сцената на Културен дом НХК зрителите ще могат да проследят на живо..

публикувано на 28.02.23 в 11:17

Полуфиналът на радиосъстезанието „Влез в час“ определи трето и четвърто място

Полуфиналът на радиосъстезанието „Влез в час“ определи кои се класират на трето и четвърто място в тази ученическа надпревара.   Предпоследната среща сблъска десетокласниците на ГЧЕ „Васил Левски“ и Търговската гимназия в Бургас. След като отпаднаха от предните турнири, те се срещнаха в оспорвана битка за бронзовия медал.  В три кръга, те отговаряха..

обновено на 26.02.23 в 10:26

Ето ги победителите в конкурса за рисунка „Левски през моите очи“

20 са отличените участници в конкурса „ Левски през моите очи“, който е част от кампанията на БНР – Бургас „ По стъпките на Апостола“ посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски. Получени бяха над 300 творби, като в инициативата се включиха деца от 7 до 19-годишна възраст. Участниците са от детски градини и училища от..

публикувано на 24.02.23 в 10:00

Копия на две писма свързани с Васил Левски има в Историческия музей в Бургас

В рубриката ни до този момент ви разказахме за документи и снимки свързани с Левски и съхранени в Бургаския държавен архив. Съобщихме ви за химна посветен на Васил Левски, написан от композитора Георги Шагунов, за оригиналната снимка на Апостола,  за документи и снимки на негови сподвижници, както и за построяването на бюст паметника на Левски в..

публикувано на 19.02.23 в 11:00