Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напрежение в Крайморие между жители и свещеника Стелиян Кунев


Жители на бургаския квартал Крайморие започнаха подписка за смяна на свещеника отец Стелиян Кунев от местния храм „Св.Пимен Зографски”. Тя се разпространява в три от магазините на квартала и за първите три дни вече е подкрепена от повече от 150 души.  

Проблемът започнал, след като жителите разбрали за намерението на отеца да смени трите жени клисарки в църквата, разказва Петя Иванова. По думите й новината дошла от хора от църковното настоятелство. Но това  не е единствената причина за недоволството на хората от Крайморие.

"Той реално не присъства на празниците ни. Ние тук не посрещаме Великден в 12 часа, при нас възкръсва доста по-рано. На Йордановден всичко е на забързани обороти, така че всичко е заради цялото това отношение. Ние не сме против него, но искаме да се случват както трябва нещата, не по начина, по който се случват в момента", казва Петя Иванова. 

Освен в Крайморие отец Стелиян е ангажиран и с още няколко църкви в региона. 

"Но ако е много ангажиран, нека да се откаже от някои от тях или да ни изпратят някой, който да има време за хората", коментират жителите квартала. 

Заради тези нападки потърсихме мнението и на отец Стелиян. Той обаче ни отказа коментар, като уточни, че за него всичко, което се разпространява са неистини. Въпреки това е готов да изложи позицията си на общо събрание с жителите на Крайморие на 16-ти февруари от 18 часа в кметството.

Жителите на Крайморие се заканиха, че ще изпратят подписката за смяна на отец Стелиян Кунев до Сливнската митрополия, но са категорични, че няма да го направят преди провеждането на събранието и изясняването на казуса. 

Подробностите чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С благотворителен поход събраха над 800 лева за Стефчо

Сдружение „Зелена Странджа“организира и проведе благотворителен туристически поход. Събраните средства от таксата и от направени дарения от участниците са за лечението на Стефан Златаров, който преди ден навърши 8 години. Детето има нужда от рехабилитация в чужбина, за да проходи след тежка катастрофа.  Десетки любители на природата се..

публикувано на 26.03.23 в 21:42

Сдружение "Усмивка" провежда благотворителна кампания за Великден

Благотворителна Великденска кампания „ Доброто продължава - Да дарим УсмиВка на възрастните хора в Бургас “ организира сдружение „Усмивка“ .  Да бъдеш благодетел е въпрос на избор и призвание, казват от организацията. През миналата година те проведоха изключително успешни кампании за Коледа и Великден и помогнаха на над 400 нуждаещи се:..

публикувано на 26.03.23 в 17:00
Снимката е илюстративна, Констанца, Вама веке - 23 март 2023 г.

Искат оставката на директора на ИАРА

Българските моряци от задържаните от румънските власти риболовни кораби вече са освободени. Те ще настояват пред министъра на земеделието Явор Гечев за оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова. Тя коментира в Бургас, че не е наричала рибарите бракониери и  не вижда основания за исканата..

публикувано на 26.03.23 в 14:35

Десетки бургазлии отбелязаха Деня на Тракия (СНИМКИ)

Десетки бургазлии отбелязаха Деня на Тракия.  Т е поднесоха венци и цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб. Деня на Тракия отбелязваме днес Голяма част от хората, които присъстваха на ритуала, са потомци на тракийски бежанци. Те посочиха: "Всички ние като българи трябва да имаме памет за нашия корен, за..

публикувано на 26.03.23 в 12:31

Деня на Тракия беше отбелязан и на Петрова нива

Венци и цветя бяха поднесени в местността Петрова нива в община Малко Търново в навечерието на Деня на Тракия. „Денят на Тракия и Одринската епопея е ден за поклон пред всички, дали живота си за паметта на родовете си! Благодаря на всички, които бяха тук и слава на онези, чиито имена бяха споменати с почит и преклонение!“, посочи кметът на..

публикувано на 26.03.23 в 10:55

WWF отбеляза Часа на Земята в България с благотворително куиз парти

За 16-а поредна година WWF отбеляза Часа на Земята в България. Повече от 250 души станаха част от куиз парти в София, включващо акустична музика, стендъп комедия и викторина с любопитни въпроси, свързани със защитата на природата, съобщават организаторите.  Събитието е изцяло с благотворителен характер и всички приходи от него ще бъдат насочени към..

публикувано на 26.03.23 в 09:43

Деня на Тракия отбелязваме днес

Деня на Тракия и  110 г. от битката при Одрин  отбелязваме днес . На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България Граждански ритуал при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб..

публикувано на 26.03.23 в 08:26