Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Милен Балтов: Страната ни отдавна е готова за въвеждането на еврото



Имаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година. Това сподели в предаването „Експертът говори“ като икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет. 
Какви са положителните страни ако въведем еврото и у нас догодина?  Много ли са минусите и очакванията ни?

Отговорите:


„Въпросът ще го разделя на две - за и против въвеждането на еврото. В този случай въобще не трябва да има въпрос, защото през 2006 година Република България е подписала договора си за членство в ЕС. В една от точките в договора е именно въвеждането на еврото. Всяка една държава - член го има това нещо в договора си и е безспорно. През 1997 година към 1 юли българският лев беше фиксиран към германската марка, която се сля в евро, след приемането на единната европейска валута и в Германия. 

Както на времето Гърция беше любимец на Европейския съюз, сега това е Хърватия. Ние имахме шанс заедно с хърватите да влезем заедно в механизма - т.нар. чакалня за еврото. Добре е, че избързаха с приемането на европейската валута в Хърватия, като от 1 февруари хърватската куна не се приема като разменна единица в магазините, могат да я приемат само в банките. Първите експресни данни показаха висока инфлация в Хърватия в началото на януари. В момента е 0,2%. От това по-ясен сигнал няма.  Те не бяха и във Валутен борд. А при нас левът е фиксиран  

Какви са ми очакванията?  Сигурен съм, че ще има достатъчно умни бизнесмени, които да направят едно леко закръгляне в обратната посока. Например, в едно заведение ако пържолата струва 20 лева аз очаквам на психологическа основа те да покажат (от 1 януари 2024 година)  20 лева = 10 евро. Някой ще каже, че не е точно 10 евра, а е примерно 10 евро и 37 цента. Но умните и хитри ресторантьори или магазинери да ги свият и  преглътнат тези 37 евроцента,  Така ще покажат на своите потребители, че са готови да поемат тази разлика. Може да има и психологическа игра между потребителя и търговеца слагайки цена от 12 евро. Ще бъде спечелен потребителят ако наистина се мисли в полза на хората.

Трябва да се припомня непрекъснато 1997 година и на тези, които не са били родени тогава, а са против приемането на еврото у нас догодина. 

Като идеен замисъл нямаме нов държавен бюджет, но това може и да е добра новина. За малкото си време предходното Народно събрание се напълни с напомпвания на очаквания, на искания и средства, които можеха да развалят бюджетната дисциплина. Един от показателите е свързан с дефицита“, посочва още проф. Милен Балтов. 

Чуйте в звуковия файл още от неговия коментар за готовността на България за въвеждането на еврото. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25