Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф.Милен Балтов: Страната ни отдавна е готова за въвеждането на евротоИмаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година. Това сподели в предаването „Експертът говори“ като икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет. 
Какви са положителните страни ако въведем еврото и у нас догодина?  Много ли са минусите и очакванията ни?

Отговорите:


„Въпросът ще го разделя на две - за и против въвеждането на еврото. В този случай въобще не трябва да има въпрос, защото през 2006 година Република България е подписала договора си за членство в ЕС. В една от точките в договора е именно въвеждането на еврото. Всяка една държава - член го има това нещо в договора си и е безспорно. През 1997 година към 1 юли българският лев беше фиксиран към германската марка, която се сля в евро, след приемането на единната европейска валута и в Германия. 

Както на времето Гърция беше любимец на Европейския съюз, сега това е Хърватия. Ние имахме шанс заедно с хърватите да влезем заедно в механизма - т.нар. чакалня за еврото. Добре е, че избързаха с приемането на европейската валута в Хърватия, като от 1 февруари хърватската куна не се приема като разменна единица в магазините, могат да я приемат само в банките. Първите експресни данни показаха висока инфлация в Хърватия в началото на януари. В момента е 0,2%. От това по-ясен сигнал няма.  Те не бяха и във Валутен борд. А при нас левът е фиксиран  

Какви са ми очакванията?  Сигурен съм, че ще има достатъчно умни бизнесмени, които да направят едно леко закръгляне в обратната посока. Например, в едно заведение ако пържолата струва 20 лева аз очаквам на психологическа основа те да покажат (от 1 януари 2024 година)  20 лева = 10 евро. Някой ще каже, че не е точно 10 евра, а е примерно 10 евро и 37 цента. Но умните и хитри ресторантьори или магазинери да ги свият и  преглътнат тези 37 евроцента,  Така ще покажат на своите потребители, че са готови да поемат тази разлика. Може да има и психологическа игра между потребителя и търговеца слагайки цена от 12 евро. Ще бъде спечелен потребителят ако наистина се мисли в полза на хората.

Трябва да се припомня непрекъснато 1997 година и на тези, които не са били родени тогава, а са против приемането на еврото у нас догодина. 

Като идеен замисъл нямаме нов държавен бюджет, но това може и да е добра новина. За малкото си време предходното Народно събрание се напълни с напомпвания на очаквания, на искания и средства, които можеха да развалят бюджетната дисциплина. Един от показателите е свързан с дефицита“, посочва още проф. Милен Балтов. 

Чуйте в звуковия файл още от неговия коментар за готовността на България за въвеждането на еврото. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58